Soğan – Allium Cepa

Soğan – Allium Cepa

İçerdiği Maddeler : C vitamini,pektin, insülin gibi maddelerin yanısıra aliicin, propanthialoxid, aliin kapsayan uçucu yağlar bulunmaktadır.

Kullanım alanları : Soğan tarih boyunca biz türklerin en çok tükettiği besin öğelerinin başında gelmektedir. Bir çok yemeğin hazırlanışında, tat ve koku unsuru olarak yer almıştır. Ama genellikle kızartmak ve pişirmek suretiyle etkisiz hale getirmekten bugüne kadar gerçek anlamda şifasını da hissetmiş değiliz. Onu bir lezzet ustası olarak sadece sebze olarak görmek yapılacak en büyük haksızlıktır.

Asya  yani yaz soğanı ve Sibirya yani kış soğanı olarak iki temel soğandan türemiştir. Bunların fayda açısından birbirlerinden hiç farkı yoktur. Yalnızca yaz soğanı çok daha yakıcı, kış soğanı ise daha az yakıcı bir etki sağlamaktadır.

Güçlü ve sağlık dolu bir sebzedir, mideyi kuvvetlendirmenin yanı sıra çocuklarda soğuk algınlığında ezilip balla ile karıştırılarak tüketilebilmektedir. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Eskiden öz suyunun süt ile karıştırılarak içildiği kayıtlarda bulunmaktadır. Şeker hastalığı konusunda da etkileri mevcuttur. Tedavi ettiği düşünülemese de, kan şekerini düşürdüğü bilinmektedir. Ayrıca mideyi kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Boğmaca ve öksürük şikayetlerinden soğan şurubunun çok etkili olduğu bilinmektedir.

Soğan Şurubu : Orta büyüklükte bir soğan alınır ve kıyılarak üzerine 2 ya da 3 yemek kaşığı toz şeker serpilir.  Daha sonra üzerine 1 çay bardağı su eklenir ve kaynamaya bırakılır. 3-5 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra posası sıkılarak şurup haline getirilen suyundan günde 3-4 çay kaşığı tüketilir.

Yan etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Midesi hassas kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir.

Son gelişmeler  kalp üzerindeki etkisini tekrar ortaya koymuştur. Yapılan araştırmalarda soğanın damarları genişleterek daha kolay dolaşım sağladığı tespit edilmeye başlanmıştır. Ayrıca arı ve böcek sokmalarında etkili olmaktadır.

Sarımsak ile birlikte genellikle antibiyotik kardeşler olarak bilinirler. Bronş açıcı özelliği sayesinde, öksürüğün kesilmesinde yardımcı oldu, ayrıca astım nöbetlerinde, akciğer rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Ayrıca bağırsakları dezenfekte ederek, burada bulunan gereksiz organizmaları temizlediği bilinmektedir.

Soğan

Soğan

.

Sarımsak ve Soğan Kokusu Nasıl Giderilir ?

Sarımsak ve soğan bulabileceğiniz en doğal antibiyotik. Her ikisini de sağlık açısından inanılmaz çok faydaları var. Ama bu kadar faydalı olmalarına rağmen, insanlar ağız kokusuna neden oluyor, toplum içinde sıkıntı yaratıyor diye soğan ve sarımsak yemekten kaçınıyorlar. Peki sarımsak ve soğan kokusunu gidermenin yolu yok mu ? Elbette var. Sarımsak ve soğan yedikten sonra ağız kokusu oluşmaması için, öncelikli yapmanız gereken şey dişlerinizi fırçalamak. Ardından da bazı besinlerle sarımsak ve soğan kokusunu yok etmek mümkün. Siz de sarımsak ve soğan tüketmek istiyorsanız  önerilerimize kulak verin ve ağızdaki sarımsak ve soğan kokusundan kurtulun.

Sarımsak ve Soğan Yedikten Sonra Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin

  • Sarımsak ve soğan yedikten sonra ağız kokusundan kurtulmak için en çok bilinen yöntem maydanoz çiğnemektir. Eğer maydanoz yok ise, bir fincan nane çayı veya nane yaprakları da işinizi görür.
  • Sarımsak ve soğan kokusunu yok etmek için patates püresi, havuç ve mantar da çok faydalı olacaktır. Restoranlarda özellikle sarımsaklı yiyecekler servis edilmiş ise, mutlaka bu besinler de servis edilmektedir. Siz de evinizde deneyebilirsiniz.
  • Sarımsak kokusundan kurtulmak için güçlü nane aroması içeren sakızlar tüketmeniz çok faydalı olacaktır.
  • Soğan Kokusundan kurtulmak için 1 fincan yeşil çay içmeniz yeterli olacaktır.

soga_sarimsak_kokusunu_yok_etmek_için

  • Sarımsak ve soğan kokusundan kurtulmak için hardal sosu tüketmek de çok fayda sağlar.  Hardal sosunun aroması oldukça serttir ve sarımsak soğan kokusundan kurtulmak için oldukça etkilidir.
  • Sarımsak ve soğan kokusundan kurtulmanın bir diğer yolu da limonata içmek veya ağızda bir parça limon çiğnemektir. Limonatayı evde hazırlamanız daha güzel olacaktır.
  • Soğan kokusundan kurtulmak için en etkili yöntem süt içmektir. Sütün içeriğinde bulunan yağ, soğanın ağız kokusu yapmasına neden olan kükürtü etkisiz hale getirir.
  • Sarımsak ve soğan kokusundan kurtulmak için etkili yöntemlerden bir tanesi de karbonat kullanmaktır. 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı karbonat atıp karıştırın. Bu karışım ile  Ağzınızı çalkalayarak için.
  • Son önerimiz de diş fırçanızı ve diş macununuzu yanınızdan ayırmayın. Rahatsızlık hissettiğinizde hemen dişlerinizi fırçalayarak önleminizi alın.

 

Soğan kanseri önler

Soğan neye iyi gelir? KANSERE !
Özel Batman Dünya Hastanesi`nde görev yapan Diyetisyen Kübra Akın, kanseri önlemek için kuru soğan tüketilmesi önerisinde bulundu.

Diyetisyen, soğanın antibiyotik özelliğinin yanında, kan şekerini düzenleyici etkisi olduğunu, özellikle şeker hastalarının yemek ile birlikte soğan yiyebileceklerini, soğanın karaciğer ve bağırsakları da temizlediğini belirterek; “Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açıcı yönü de vardır. Bronşit öksürük, boğaz iltihabı için etkilidir. İlaç sanayiinde balgam söktürücü olarak soğanın içindeki cystein maddesi kullanılır” dedi.

Soğanın C vitamini açısından çok iyi bir kaynak olduğunu ifade eden Diyetisyen Kübra Akın, “Araştırmalar taze soğanın HDL dediğimiz iyi kolesterolün seviyesini arttırdığını göstermiştir. Yüksek kan basıncını önler. Damarların genişlemesini sağlar. Kanserden koruyucu etkisi vardır. Çok iyi bir antioksidandır. Vücutta tümör ve benzeri zararlı oluşumların oluşmasını engellemede yardımcıdır. Kansere karşı koruyucudur. Zengin içeriğinden dolayı güç ve sağlık veren bir besindir. Soğanda bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler bulundurur. Antibiyotik özelliği gösterir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Özellikle şeker hastaları yemekle birlikte tüketebilirler. Karaciğer ve bağırsakları temizler. Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açıcı yönü de vardır” dedi.

SOĞAN KOKUSUNA NE İYİ GELİR? MAYDANOZ !

Soğan kokusundan rahatsız olanlar, kokuyu önlemek için maydanoz tüketsin. Birçok insan soğanı kokusundan dolayı yemekten kaçınır. Ağzın kokmasını engellemek için soğan yedikten sonra muhakkak çiğ maydanoz ağızda iyice çiğnenmelidir. Soğandaki kükürtlü bileşenler ısıyla parçalandığı için çiğ tüketilmelidir. Soğan doğrandıktan sonra en geç 30 dakika içinde tüketilmelidir. Soğanın hava ile temas etmesi içerdiği faydalı maddelerin kaybına yol açar ve geç tüketilmesi midede gaz, ekşime ve ağrılara sebep olabilir” dedi.

ÖMER OSMAN KORKMAZDAN VÜCUT EZİKLERİ İÇİN SOĞAN KÜRÜ

Lokman Hekim, Ömer Osman Korkmaz, vücutta meydana gelen, kanamasız ezikler ve buna bağlı ağrılar için, şifalı önerilerde bulundu.

GEREKLİ MALZEMELER:
* 1 adet soğan,
* tuz,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : %50-50 tuz ve soğanı, havanda dövün. Ezik yere sarın. Sabaha kadar bekletin.
* Aslında, bu türt eziklere, taze kuzu derisi çok fayda sağlar. Kuzu derisini, ezilen bölgeye sararsanız, ağrıyı ve ezikliği alır. Ama, kuzu derisi bulunamadığı durumlarda, soğan kürü uygulanmalıdır.

Doğal Antibiyotik Listesi

Şifalı bitkilerden oluşan doğal antibiyotikler listesi :

Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının sıklıkla ortaya çıktığı mevsimlerde ilaç ve antibiyotik almak yerine, tabiatın size sunduğu mucizelerden yararlanabilirsiniz.
Bazı bitkiler içerikdikleri hammaddeler itibari ile halk arasında doğal antibiyotikler olarak anılırlar.
Bu şifalı bitkiler vücudun direncini arttırarak ve dolayısıyla savunma mekanizmasını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzda bir kalkan işlevi oluştururlar.

Sarımsak: Sarımsak doğal antibiyotikler listesinin en başında gelir. Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın içinde A,B,C vitaminlerini bulunur.
Sarımsağın içerdiği ettiği yağ olan ‘Oleum allicine’, 1944 senesinde J. Cavallit ve J. Bailey adlı iki bilimadamı tarafından keşfedilmiştir. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit değerdedir.  Salgın hastalıklara karşı sarımsak bir koruma oluşturur. Enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.

Soğan:Soğan da vücudun direncini arttırarak savunma mekanizmasını güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı savunur. Soğuk algınlığı ve grip gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara iyi gelir.

Adaçayı: Adaçayının grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda koruyucu etkisi bilinen bir gerçektir. Adaçayı vücudu zinde tutar, güçlendirir. Bademcik iltihabı, öksürük sempomlarına iyi gelir. Fakat sürekli ve fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Hamilelerin kullanmasında sakıncalalar olduğu söylenmektedir. (düşük yapma tehlikesi nedeniyle).

Zencefil:Basit gribal enfeksiyonlardan kanser tedavilerine kadar pek çok alanlarda kullanılan zencefil de doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürür.

Ekinezya: Ekinezya çayı tam bir kış çayıdır. Soğuk havalarda içilen ekinezya çayı soğuk algınlığı ve grip gibi hatalıklara iyi gelir.

Kekik ve Nane : Hem tazesi hem kurusu baharat olarak kullanılan kekik ve nane de tabii ecza dolaplarının vazgeçilmezlerindendir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda içinlen kekik çayı ya da nane-limon ikilisi soğuk algınlığına birebirdir (Nane ve kekiğin faydaları). Ancak kullanılırken doğru kullanılmalıdır. Kekik kaynatılmaz, sıcak su kekiğin üzerine dökülür ve 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Önemli not: Kekik hamilelikte kullanılmamalıdır.

Arananlar:

  • antibiyotikler mail