D Vitamini

D Vitamini Neye İyi Gelir ?

D Vitamini Bağışıklık sisteminin temel taşlarını oluşturmaktadır.

Kemik Yapısını güçlendiren, vücutta iltihap oluşmasını önleyen ve var olan iltihapların iyileşmesi açısından önemli olan bu vitamin aynı zamanda hücre yapısının sağlıklı oluşumunda çok önemlidir.

Saçların sağlığı ve kanserli hücreler ile savaşta önemli olan bağışıklık sistemi güçlendirici yağ hücrelerinin sağlıklı oluşumunda destek olur.

D Vitamini için Güneşe Çıkın !

d-vitamini3

 

 

D Vitamini eksiklliklerinde en önemli tedavi bolca gün ışığına çıkmaktır. Günümüzde en büyük sorunlardan biri insanların evlerinin içerisine gömülerek dışarıya çıkma alışkanlıklarını yitiriyor olmaları ve bu sebepten gün ışığından yararlanmıyor olmalarıdır.

Güneş ışınları insanların D vitamini üretimini sağlamalarının en verimli kaynağıdır.

Not: Güneşe sadece bahar ayları ve yaz mevsimlerinde çıkmaktan sürekli olarak belirli zamanlarda kışın ve son baharda da çıkmanız gerekmektedir. Hava kapalı bile olsa güneş ışınları sürekli olarka vücuda teması ile d-Vitamini üretimine yardımcı olacaktır.

 

Hangi gıdalarda D Vitamini Bulunur ?

Soya Sütü: Soya gıdaları kalsiyum bakımından çok zengindir.

Tüm Balıklar: Somon, Ton alığı gibi derin su balıkları yağlı olmaları nedeni ile en yüksek oranda D vitamini içermektedir. Balıkların tümünden d vitamini ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

d-vitamini2

Balık Yağı: Takviye olarak da alınabilen balık yağı en zengin  vitamini kaynağıdır

Yumurta: Çok verimli  bir vitamin kaynağıdır günlük ihtiyacın 10 da birini 1 adet yumurta ile karşılayabilirsiniz.

Mantar: Mantarlar D- Vitaminleri açısından zengin gıdalardır ayrıca düşük kalori ve besleyicilikleri dolayısı ile önemli gıdalardır. Not: Kültür Mantarı haricinde mantarların zehirli olma ihtimallerini göz önünde bulundurmanızı önemle tavsiye ederiz.

Patates,

Süt ürünleri; Süt,Peynir,Yoğurt gibi Süt ürünlerinin tamamı özellikle kalsiyum ve vitaminler konusunda zengindir. D vitamini açısından bu ürünleri yağı azaltılmamış şekilde tüketmenizi öneririz.

 

Kişinin yaşı ilerledikçe D-Vitamini vücutta üretilememeye başlar, aynı zamanda kullanılarn bazı ilaçlar D- Vitamini emilimini azaltmaktadır. Dolayısıyla mümkün olduğunca D- Vitamini içeren balık ve süt ürünlerinin tüketimine öne verilmelidir.

İlaç ve Gıda Takviyesi olarak alınan vitaminleri doktorunuza danışmadan almayınız, ayrıca eğer varsa kullandığınız diğer ilaçlar ile ilgili doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayınız.

 

 

 

C Vitamini

C Vitamini Neye İyi Gelir ? 

Suda çözünen “askorbik asit” adı verilen bir vitamin grubudur. Bir çok hayvan ve bitki glikozdan C vitamini üretimini içsel olarak yapmaktadır fakat bazı canlılar ve insanlar C Vitaminini kendileri üretememektedir. Bu sebepten dolayı C vitamini dışarıdan alınmalıdır.

C Vitamini sıvı ile çözünmesi dolayısı ile ter ve idrar yolu ile vücutta emilimi tamamlandıktan sonra atılmaktadır. İnsanların bu sebepten dolayı düzenli olarak C Vitamini kullanması gerekmektedir. Uzmanlar, elzem olan hastalık durumları haricinde C Vitamininin ilaçlar ve gıda takviyeleri yerine direk olarak gıdaların kendilerinden alınması gerektiği konusunda bilgi vermekteler. Bu şekilde C vitamini içeren gıdaların içerisinde bulunan diğer vitamin ve mineraller de en doğal olan şekilde vücuda alınmakta ve çok daha doğal biçimde sağlıklı bir yaşam kalitesine kavuşulmaktadır.

Kolaylıkla bulabileceğimiz bir çok sebze ve meyve C Vitamini içermektedir ve bu gıdaların hiç biri makul ölçülerde tüketilirse hiç birinin yan etkisi yok denecek kadar azdır.

Hangi Gıdalar C Vitamini İçerir ?

  • Kuşburnu
  • Limon
  • Portakal
  • Greyfurt
  • Yeşil Biber
  • Kırmızı Biber
  • Çilek
  • Kivi
  • Taze Kekik
  • Papatya
  • Karnabahar,
  • Kavun
  • Brokoli
  • Dolmalık Biber
  • Kara Lahana
  • Kırmızı Lahana
  • Marul
  • Nar
  • Domates
  • Maydanoz
  • Yaban Mersini
  • Soğan
  • Ispanak
  • Bezelye
  • Taze Fasulye
  • Ananas

C Vitamini Neye İyi Gelir ?

  1. Kalp Rahatsızlıklarının Doğmasını engeller
  2. Kansere karşı korur 
  3. Artrit rahatsızlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir
  4. Mental rahatsızlıkların doğmasını engeller veya mevcut rahatsızlığa iyi gelir
  5. Cilt aknelerinin oluşmasını önler, oluşan aknelerin tedavisine yardımcıdır
  6. Mide rahatsızlıklarını önler, sindirim sistemi düzenlenmesinde ve  tedavilerinde faydalıdır
  7. Astım rahatsızlığının etkilerini azaltır tedavi edici özelliği vardır
  8. Antioksidan özelliği vardır, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli vitamin gruplarından biridir. 

 

 

C Vitamini İçeren Gıdalar Nasıl Tüketilmeli ?

C Vitamini içeren gıdaları tüketirken buharda pişirmek, kaynatmak, suyunu sıkmak gibi yöntemler gıdaların içerisinde yer alan bu önemli vitaminin özelliğini azaltmakta ve değerini düşürmektedir. Taze Fasulye ve bezelye gibi gıdalar yemekleri yapıldığından ve sürece çok uzun pişmesi dolayısı ile C Vitamini özelliğini oldukça kaybeder. Dolayısı ile bu gıdaları mümkün olduğunca çiğ ve olduğu gibi tüketmekte fayda vardır. Salata ve meyve  tüketmek bu konuda en etkin C Vitamininden faydalanma yöntemidir.

Portakalın yada limonun suyunu içmek faydalıdır fakat bu meyvalar sıkılmasının hemen ardından ( en fazla 5 dk içinde ) tüketilmesi gerekmektedir. aksi taktirde her geçen dakika vitamini kaybetmektedir ve posa haline dönüşmektedir.

portakal
portakal Suyu

C vitamini içeren Portakal, Nar gibi, Limon gibi gıdalar mevcut ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmesine rağmen Fazla Gaz yapması gibi hastalık semptomlarını tetiklemektedir. Bu tip hastalıklara sahip olan kişilerin doktor kontrolünde, uzmanın önerdiği biçimde C Vitamini tüketmesi önerilmektedir.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ İÇİN HEMEN OKUMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ

 

 

 

Soğan kanseri önler

Soğan neye iyi gelir? KANSERE !
Özel Batman Dünya Hastanesi`nde görev yapan Diyetisyen Kübra Akın, kanseri önlemek için kuru soğan tüketilmesi önerisinde bulundu.

Diyetisyen, soğanın antibiyotik özelliğinin yanında, kan şekerini düzenleyici etkisi olduğunu, özellikle şeker hastalarının yemek ile birlikte soğan yiyebileceklerini, soğanın karaciğer ve bağırsakları da temizlediğini belirterek; “Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açıcı yönü de vardır. Bronşit öksürük, boğaz iltihabı için etkilidir. İlaç sanayiinde balgam söktürücü olarak soğanın içindeki cystein maddesi kullanılır” dedi.

Soğanın C vitamini açısından çok iyi bir kaynak olduğunu ifade eden Diyetisyen Kübra Akın, “Araştırmalar taze soğanın HDL dediğimiz iyi kolesterolün seviyesini arttırdığını göstermiştir. Yüksek kan basıncını önler. Damarların genişlemesini sağlar. Kanserden koruyucu etkisi vardır. Çok iyi bir antioksidandır. Vücutta tümör ve benzeri zararlı oluşumların oluşmasını engellemede yardımcıdır. Kansere karşı koruyucudur. Zengin içeriğinden dolayı güç ve sağlık veren bir besindir. Soğanda bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler bulundurur. Antibiyotik özelliği gösterir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Özellikle şeker hastaları yemekle birlikte tüketebilirler. Karaciğer ve bağırsakları temizler. Mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açıcı yönü de vardır” dedi.

SOĞAN KOKUSUNA NE İYİ GELİR? MAYDANOZ !

Soğan kokusundan rahatsız olanlar, kokuyu önlemek için maydanoz tüketsin. Birçok insan soğanı kokusundan dolayı yemekten kaçınır. Ağzın kokmasını engellemek için soğan yedikten sonra muhakkak çiğ maydanoz ağızda iyice çiğnenmelidir. Soğandaki kükürtlü bileşenler ısıyla parçalandığı için çiğ tüketilmelidir. Soğan doğrandıktan sonra en geç 30 dakika içinde tüketilmelidir. Soğanın hava ile temas etmesi içerdiği faydalı maddelerin kaybına yol açar ve geç tüketilmesi midede gaz, ekşime ve ağrılara sebep olabilir” dedi.

İran’da Kanser İlacı Müjdesi

İran Kansere İlaç Bulduğunu Açıkladı
İran Razi Aşı ve Serum Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Abbas Zari, Uzun süredir üzerinde çalıştıkları kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlayan ilacı bulduklarını açıkladı. Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, ilaç üzerinde yapılan labratuvar testleri neticesinde ilaç hakkında başarı sağlandığı duyuruldu. İlaç henüz insanlar üzerinde denenmemiş. Ancak İnsanlar üzerinde denenmesi için Sağlık Bakanlığı onayı beklenmekte. Enstitü Başkanı Abbas Zari ilacın yılan ve akrep zehirlerindeki ‘peptitö’ adı verilen yağların sentezlenerek ekstrelerinin alınması suretiyle elde edildiğini bildirdi.

Kendi Kendine Kanser Taraması – Kanserin Belirtileri

Eğer olanak varsa, her insan bir doktor veya klinik vasıtasıyla belirli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Bu yalnız kanser için değil, genel sağlık için uygulanması gerekli olan görüştür. Kanser için aşağıda sıralandığı şekilde bütün ülkelerce kabul edilmiş özel tehlike işaretlerinin, diğer bir deyimle kanserin 7 habercisinin, bunun dışında bir önemi vardır. Bu belirtilerden her hangi birisinin varlığında kişiler bir doktora müracaat etmelidir. Çok defa teşhis kanser olmayabilir fakat bir kanser teşhis edilirse, erken teşhis ve tedavi, sıklıkla, şifa veya uzamış yaşam süresi için yüksek şanstır.

• Barsak, mesane alışkanlıkları değişiklikleri,
• İyileşmeyen yaralar,
• Zamansız kanama ve akıntı,
• Meme veya başka yerde sertlik,
• Hazımsızlık, yutma güçlüğü,
• Benler veya bir siğilin belirgin değişikliği,
• Hırıltılı öksürük, ses kısıklığı.

Ayrıca, haberci belirtileri olmayan fakat yüksek riskli olan erkek ve kadınlarda kanserin erken teşhisi için bazı öneriler sıralanmaktadır:

*yaş 20–39 (kontrol aralığı 3 yıl) Erkeklerde ağız boşluğu, tiroid bezi, lenf bezleri, testisler ve prostat önde gelmek üzere genel muayene.

Kadınlarda ağız boşluğu, tiroid bezi, lenf bezleri ve yumurtalıklar önde gelmek üzere genel muayene ve ayrıca memelerin her ay kendi kendine kontrolü, PAP testi (seks ilişkisi erken başlayanlarda 20 yaştan önce).

*yaş 40–50 (kontrol aralığı 1 yıl)

Erkeklerde için yukarıdakilere ek olarak makattan tuşe ile prostat muayenesi. Kadınlar için yukarıdakilere ek olarak makattan tuşe ile muayene ve memelerin doktor kontrolü, kontrol aralığı 1-2 yıl olarak mamografi, ayrıca menopoz döneminde küretaj ile rahim kontrolü. *yaş 50 üzeri (kontrol aralığı 3-5 yıl)

Erkeklerde yukarıdakilere ek olarak dışkıda kanama testi, gerekirse kalın barsak endoskopisi. Kadınlarda yukarıdakilere ek olarak dışkıda kanama testi, kalın barsak endoskopisi ve mamografi.

Kaynak:Kanservakfı.org