Bunalımın Belirtileri

Bunalımın en önemli belirtisi, kişinin normal davranışlarındaki farklılaşmadır. Farklılaşmalar kişide kişiye göre değişir. Saglikcini.com olarak burada aşırı tedirginlik ve aşırı durgunluk biçiminde ortaya çıkan davranış farklılıklarından söz edeceğiz. Aşağıdaki sıralama bir belirtiler listesi değil bunalım derecelerini ölçme yöntemidir.http://www.neyeiyigelir.com

KİŞİSEL TEPKİLER

Tedirginlik

Aburcubur yeme

Dinlenememe

Dikkatini verememe

Sürekli gerginlik

Uykusuzluk

Şaşkınlık

Korku – Panik

Durgunluk

Cİnsel İzteksizlik

Yorgunluk

Güvensizlik

Terkedilmişlik Duygusu

Kimsesizlik Hissi

Kötümserlik

Bellek Yitimi

Sürekli darılma gücenme

Her ikisinde de Ortak

Aşırı sigara içme

Aşırı içki içme

Uyumakta güçlük çekme

 

DAVRANIŞLARDA FARKLILAŞMA

Tedirginlik

Aşırı sinirlilik

Kolayca yönlendirilme

Sürekli tartışmaya girme

Evliliği yıkıcı davranışlar

Kendini aşırı önemseme

 

Durgunluk

Kontol edilemeyen davranış değişiklikleri

Üretkenliğin azalması

İşten Kayırma

İlgisizlik

Tepkilerde gecikme

İçe Kapanma

Dalgınlık

 

Her ikisinde de Ortak

Kararsızlık

Yanlış Davranışlar

 

Depresyon Belirtileri Nelerdir

Yorgunluk hangi hallerde bir depresyon belitiri sayılabilir ?

Depresyon sözcüğü çoğunlukla günlük konuşmalarda çok rastgele kullanılmaktadır. Biraz keyfi kaşan canı sıkılan bir kimse depresyon yaşadığından söz etmeye başlar. Halbuki durum o kadar basit değildir.http://www.neyeiyigelir.com

Doktorlar depresyon sözcüğünü yorgunluğun yanı sıra birçok nedendn kaynaklanan daha ileri derecede bir yetersizlik anlamında kullanırlar. Hastaya depresyon teşhisi konabilmesi için söz konusu belirtilerin bir kaçının bir arada ortaya çıkması gerekir. Örneğin yorgunlukla birlikte, beslenme düzeninin bozulması, zayıflama ya da aşırı kilo alma, uyuma zorluğu, erkenden huzursuz ve yorgun uyanma, sinirlilik, yorgunluk depresyon belirtisi olabilirler.

Yaşama, işe , cinsel ilişkilere, özel ilgi alanlarına karşı genel bir isteksizlik, ısrarla suçluluk duygusuna kapılma, ya da intihar etmeyi düşünme depresyonun diğer belirtileridir.  Bu tür sıkıntılar içinde olan kişi doktora başvurmalıdır.

www.neyeiyigelir.com

Saglikcini.com tarafından oluşturulan makelelerin izinsiz kullanılması yasaktır.

Sitemizde yer alan içerikler, genel bilgi amaçlı verilmiş olup iç bir zaman hastalıklara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır.

Kendi Kendine Kanser Taraması – Kanserin Belirtileri

Eğer olanak varsa, her insan bir doktor veya klinik vasıtasıyla belirli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Bu yalnız kanser için değil, genel sağlık için uygulanması gerekli olan görüştür. Kanser için aşağıda sıralandığı şekilde bütün ülkelerce kabul edilmiş özel tehlike işaretlerinin, diğer bir deyimle kanserin 7 habercisinin, bunun dışında bir önemi vardır. Bu belirtilerden her hangi birisinin varlığında kişiler bir doktora müracaat etmelidir. Çok defa teşhis kanser olmayabilir fakat bir kanser teşhis edilirse, erken teşhis ve tedavi, sıklıkla, şifa veya uzamış yaşam süresi için yüksek şanstır.

• Barsak, mesane alışkanlıkları değişiklikleri,
• İyileşmeyen yaralar,
• Zamansız kanama ve akıntı,
• Meme veya başka yerde sertlik,
• Hazımsızlık, yutma güçlüğü,
• Benler veya bir siğilin belirgin değişikliği,
• Hırıltılı öksürük, ses kısıklığı.

Ayrıca, haberci belirtileri olmayan fakat yüksek riskli olan erkek ve kadınlarda kanserin erken teşhisi için bazı öneriler sıralanmaktadır:

*yaş 20–39 (kontrol aralığı 3 yıl) Erkeklerde ağız boşluğu, tiroid bezi, lenf bezleri, testisler ve prostat önde gelmek üzere genel muayene.

Kadınlarda ağız boşluğu, tiroid bezi, lenf bezleri ve yumurtalıklar önde gelmek üzere genel muayene ve ayrıca memelerin her ay kendi kendine kontrolü, PAP testi (seks ilişkisi erken başlayanlarda 20 yaştan önce).

*yaş 40–50 (kontrol aralığı 1 yıl)

Erkeklerde için yukarıdakilere ek olarak makattan tuşe ile prostat muayenesi. Kadınlar için yukarıdakilere ek olarak makattan tuşe ile muayene ve memelerin doktor kontrolü, kontrol aralığı 1-2 yıl olarak mamografi, ayrıca menopoz döneminde küretaj ile rahim kontrolü. *yaş 50 üzeri (kontrol aralığı 3-5 yıl)

Erkeklerde yukarıdakilere ek olarak dışkıda kanama testi, gerekirse kalın barsak endoskopisi. Kadınlarda yukarıdakilere ek olarak dışkıda kanama testi, kalın barsak endoskopisi ve mamografi.

Kaynak:Kanservakfı.org

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir

PROSTAT KANSERİ NASIL BELİRTİ VERİR?
Erkeklerde bulunan prostat, erkekler cinsel işlevlerin ve idrar yapma fonksiyonunun sağlıklı olabilmesi için gerekli bir organdır. Şekil olarak kestaneyi andıran ceviz büyüklüğünde bir organdır. Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen kanser tipleri arasında yer almaktadır.

Kanser bilindiği gibi hücrelerin bölünme yeteneğinin kontrolden çıkmasıdır. Yani kontrolsüz olarak çoğalmaya başlaması ve durdurulamamasıdır. Bu da kanser hücrelerinin yayılması anlamına gelir.

Prostat hücrelerinde bölünme mekanizmasının bozulması sonucu, hücreler sürekli olarak bölünür ve bulunduğu yerin etrafındaki dokulara baskı yapmaya başlar. Sonuçta bu dokular ve hücreler vücudun kimyasını ve işleyişini bozarlar. Bu şekilde ortaya çıkan kansere prostat kanseri adı verilir. Genellikle 50 yaş üstü erkelerde görülmektedir. Yağlı beslenme ve şişmanlıkta prostat kanseri oluşma riskini arttıran faktörlerdendir.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erken evrede belirti vermeyen hastalıkta uzun vadede aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaktadır.

* Bazı hastalarda hiç bir belirti vermeyebilir,
* İdrar yapamama ve ağrı duyulması, sık idrara çıkma
* İdrarda kan görülmesi,
* Acil ihtiyaç giderme isteği,
* Karnın alt kısmında kunt bir ağrı,
* İnce ve kesintili idrar yapma
* Meni sıvısında kan görülmesi,
* İştah kaybı,
* Cinsel isteksizlik
* Sırt, kalça ve bel ağrısı
* İşemeye başlamada güçlük,
* Mesaneyi tam boşaltamama gibi sorunlar görüldüğünde prostat kanseri olmama ihtimaliniz bulunmakla birlikte, -üzülerek belirtelim- kanser olma olasılığı, daha yüksek ihtimaller dâhilindedir.