Zencefil, Zencefil Çayının Faydaları

ZENCEFİL – ZİNGİBER OFFİCİNALE

Kullanıldığı Yerler:

Zencefil, Zencefilin Yararları Faydaları Kullanılışı Özellikleri

Dahilen Kullanılışı: Hazımsızlıkta, midedeki gerginlik ve ağırlıkta, karaciğer, mide ve bağırsak üşütmelerinde, mide-bağırsak gazlarını söktürücü, iştah açıcı, kusmayı ve ishali önleyici, bağırsak bozukluklarını giderici, karaciğer tıkanıklığını giderici olarak, soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar, zihni ve bedeni yorgunlukta, bedeni ve zihni gücü artırır, unutkanlığı giderir, vücudu terletir, idrarı söktürür, cinsi arzuyu tahrik eder, meniyi artırır, dimağa kuvvet verir, felç ve titremelerde şifalıdır, mide ve ciğerin soğukluğunu alır, kabızlığı giderir, karın ağrısına faydalıdır, ağrı ve sızıları giderir, romatizmayı tedavi eder, tansiyonu ve kolestrolü düşürür, kan dolaşımı bozukluğunda kullanılır, dalak rahatsızlıklarında, bronşitte, öksürük, grip, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısında, damarlardaki pıhtılaşmayı önleyici, şeker hastalığında.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 2 gr zencefil kökü konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, bu kök birkaç defa kaynatılabilir.

1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, üzerine yarım limon sıkılır, dolaşım bozukluğu, soğuk algınlığı, kabızlıkta ve zayıflatıcı olarak günde 2 bardak içilir.

Toz zencefilden günde 3-4 defa yarım çay kaşığı, 1 çay kaşığı şekerle yenilir.

Veya bir bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dk bekletilir, balla veya şekerle tatlandırılıp içilir. Sindirim rahatsızlıklarında, hazımsızlıkta, bağırsak gazları ve kabızlığı gidermek için 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış sinameki, 1 çay kaşığı zencefil konur, 15-20 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir veya toz sinamekiden parmak ucu ile bir miktar ve 1 çay kaşığı zencefil bir miktar su ile içilir.

Yüz felcinde zencefil balla macun yapılır, günde 2-3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir. Tuz ve balla karıştırılıp ceviz büyüklüğünde yenildiğinde veya sadece 1 çay kaşığı yalnız içildiğinde balgamı çıkarır, felci önler.

Mide şişkinliğinde; zencefil 4 gr, havlucan 4 gr, karanfil, besbase, kakule ve zernebattan 1.5 gr anason, raziyane ve keraviye 8′er gr, şeker 15 gr hepsi toz haline getirilir, ihtiyaç halinde 2 gr, haşlanmış anason suyu ile içilir. Soğuk ve katı yiyeceklerin yan etkileri zencefil ile giderilir. Zencefil tereyağı ile yenirse etkisi daha da artar katı balgamı yumuşatıp çıkarır.

Zencefil stomaşik etkilidir, afrodizyak ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır.

Ülserde zencefil ileri derecedeki ülserler için en iyi ilaçtır, 1 bardak suya, yarım çay kaşığı zencefil konur, 20 dk bekletilir, balla tatlandırılır yemek esnasında günde 3 bardak içilir. Vasıta tutmasında; vasıta tutmasında zencefil faydalıdır vasıtaya binmeden ve seyahat esnasında birkaç defa yarım çay kaşığı içilir.

Yorgunluğu giderici ve dinçlik verici olarak zencefil 40 gr Kara helile, 40 gr, dar-ı fülfül 40 gr, karanfil 40 gr, toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır günde 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.

Şekerde 30 gr zencefil 10 gr karabiber, 10 gr kekik, 5 gr karbonat karıştırılır, 1 çay bardağı sıcak su içerisine yarım, çay kaşığı konur, günde 3-5 defa içilir, aç tok fark etmez.

Siyatikte siyah koçun kuyruğundan bir miktar kuşbaşı halinde doğranır üzerine zencefil veya akın karha konulur bundan 3 gün yenilirse siyatikten kurtarır. Öksürükte (müzmin öksürükte), romatizmada, zencefil balla macun yapılıp günde 2-3 tatlı kaşığı yenilir.

Romatizmada 50 gr zencefil, 50 gr havlucan, 50 gr irmik fıstığı, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir veya günde 2 defa 1 çorba kaşığı yenilir, romatizmanın kökünü keser, bel, bacak ve diğer ağrıları geçirir. Soğuk algınlığında, mide, bağırsak üşütmesinde 1 bardak kaynar suya, yarımşar çay kaşığı zencefil, havlucan, defne tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, en kısa zamanda iyileşme sağlar.

Havlucan zencefil beraber kaynatılıp içilir veya 1 bardak kaynar suya, yarımşar kaşık toz halinde konulur 10 dk bekletilip, içilir.

Her türlü romatizmada, romatoid artritte, nevraljide zencefil, havlucan, tarçın, toz halinde 50′er gr defne tohumu, ısırgan tohumu, havuç tohumu, ardıç tohumu, pırasa tohumu 50′şer gr toz haline getirilir, 100 gr irmik fıstığı, 50 gr çörekotu, 50 gr üzerlik tohumu (bu ikisi hafif kavrulacak) toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılıp günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde veya 2 defa 1 kaşık yenir (denenmiştir) biiznillah faydalı olur.

Romatoidartritte, defne tohumu, havuç tohumu, ısırgan tohumu, ardıç tohumu da yeterli olabilir.

Haricen Kullanılışı: Siyatikte, 5 yumurta akı iyice çarpılır bir beze sürülür üzerine zencefil ve karabiber ekilir ağrıyan yere bağlanır. Zencefil sürme gibi göze çekilirse gözün görme gücünü artırır. Diş ağrısında zencefil sirke ile kaynatılır, gargara yapılır, ağızda bir müddet bekletilir. Basurda 25 gr Kakao yağı 5 gr Zencefil karıştırılır, fitil haline getirilir, makata konur, günde 3 defa tekrarlanır.

Zencefil Çayı İçin Gereken Şifalı Bitkiler:

Zencefil, Gelincik, Ihlamur, Maydanoz, Nar suyu, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ıhlamur, yarım tutam maydanoz, bir fincan nar suyu arıtılmış suda on dakika kaynatılır.

Elde edilen demleme şeker ile tat­landırılarak yemeklerden önce bir bardak içilir.

* İştahı açmakta, tükürük ifrazatını fazlalaştırmada ve hafızayı kuvvetlendirmede zencefil çayının etkin yararlan vardır.

* Zencefil çayı, her gün içilirse cinsel gücü tahrik et­mede ve meniyi artırmada da faydası görülür.

Arananlar:

  • zencefil cayi neye iyi gelir
  • zencefil hangi hastalıklara iyi gelir
  • zencefil hangi hastalığa iyi gelir
  • zencefil limon neye iyi gelir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.