Defne, Defne Çayının Tedavi Ettiği Hastalıklar

DAFNE – DAPHNE MEZEREUM

Diğer İsimleri : Mazeriyon-Dul aptal Ağacı

Kullanılan Kısımları : Ağaç kabukları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, terletici ve müshil olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 2 gr ufalanmış kabuk konur, 10 dk kaynatılır, balla tatlandırılır, günde 1-2 bardak içilir. Doz aşımı tehlikeli zehirlenmeler yapar. Dahilen kullanılması tavsiye edilmez.

12 adet meyvesi bir insanı öldürmek için kafidir.

Haricen Kullanılışı: Ağaç kabukları toz haline getirilir, merhem yapılır romatizma ve zona hastalığının tedavisinde kullanılır, şifalıdır.

Defne Çayında Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Defne ağacı, Tarçın, Kahve, Hatmi çiçeği, Bal

Defne Çayının Hazırlanış Şekli:

* Tarçın kabukları ve kavrulmamış kahve çekirdeği ha­vanda dövülerek ezilir.

* Üç tutam defne yaprağı, bir tutam hatmi çiçeği suda on dakika kaynatıldıktan sonra bal ile birlikte iki tutam da tarçın tozu karıştırılarak demleme hazırlanır.

Elde edilen demleme, yemeklerden sonra bir bardak içilir.

* İştahı açmakta, hazmı kolaylaştırmakta defne çayı­nın etkin yararları vardır. Defne çayı aynı zamanda, kan dolaşımını da düzenler.

Rezene Çayının Faydaları

Rezene Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Rezene, Gelincik, Civan perçemi, Kayısı yaprağı, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Rezene tohumu ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir. Bir tutam gelincik, yarımşar tutam civan perçemi ve kurutulmuş kayısı yaprağı suda kaynatılır. Hazırlanan şifalı çay şekerle tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.

* Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazlan dışarı atmada rezene çayının etkin yararları vardır.

* Rezene çayı, aynı zamanda damar sertliği ve mesane taşlarının eritilmesinde de yarar sağlar.

Dut, Beyaz Dut, Kara Dut Cayının Faydaları

Kara Dut Cayı İçin Gereken Şifalı Bitkiler:

Kara dut, Ebegümeci, Çuha çiçeği, Nane, Bal, Kayışkıran otu

Hazırlanış Şekli:

* Taze kara duttan bir fincan kara dut suyu hazırlanır. Birer tutam ebegümeci, çuha çiçeği, yarımşar tutam nane ile kayışkıran otu, dut suyu ile birlikte kaynatılır. Hazırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek sonrası bir bardak içilir.

* Kabızı geçirmekte, kansızlığı gidermede ve kandaki şeker miktarını düşürmekte kara dut çayının etkin ya­rarları vardır.

* Kara dut çayı ayrıca, ağızda ve boğazda olu-şan ya­raları da iyileştirir.

DUT (BEYAZ DUT) – MORUS ALBA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprakları taze veya kuru, ateş düşürücü iştah açıcı, idrar artırıcı, kan yapıcı, şişmanlatıcıdır.

Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, böbrek yağını normale döndürür, mide ve bağırsakları takviye eder, anjini geçirir. Dut aç karna yenildiğinde veya üzerine su içildiğinde bağırsakları çalıştırır, bağırsak kurtlarını düşürür. Saçları gürleştirmek ve saç dökülmesini önlemek için bolca dut yenilmelidir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr taze veya kuru ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.

Dut Kurusu: Dut kurusu kaynar

suda bir müddet bekletilip içilirse gastrit ve ülsere iyi gelir. Dut kurusu aç karna yenirse de aynı faydayı temin eder. Dutu yedikten sonra iyice acıkmcaya kadar bir şey yenilmemelidir.

Haricen Kullanılışı: Dut ağacının kabuğu ile yaprağı kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını geçirir. Taze dut yaprakları ezilir elde edilen mayi ile saçlar devamlı yıkanırsa saç dökülmesini önler, saçları gürleştirir.

DUT (KARA DUT) -MORUS NİGRA

Kara dut ishal kesicidir, iştahı artırır. Karadut kökü veya kök kabuğu kabızlığı giderici ve şerit düşürücüdür.

Kara dut yaprakları şeker hastalığında ve şeker hastalarının kasık ve ud yerlerinde meydana gelen kaşıntıları gidermek için kaynatılıp içilir.

Kullanılışı: Tenya düşürücü olarak, 1 bardak suya, 15 gr kök veya kök kabuğu ufalanıp konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, sabahları aç karnına içilir. Birkaç gün devam edilir.

Müshil olarak 2 bardak suya, 5-10 gr ince kıyılmış kök veya kök kabuğu konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, balla tatlandırılıp içilir. Kara dut şurubu yapılışı; 500 gr dut 500 gr şekerle birlikte 1 taşım kaynatılır, sıcak iken bezle süzülür, ihtiyaç halinde kullanılır.

Haricen Kullanılışı: Ağız ve boğaz hastalıklarında dut şurubu kullanılır. Dut şurubu bademcik iltihabını giderici olarak da faydalıdır. Pamukçukta karadut şurubunun etkisi yoktur. Diğer ağız ağrılarında faydalıdır.

Zencefil Çayının Faydaları

Zencefil Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Zencefil, Gelincik, Ihlamur, Maydanoz, Nar suyu, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ıhlamur, yarım tutam maydanoz, bir fincan nar suyu arıtılmış suda on dakika kaynatılır.

Elde edilen demleme şeker ile tat­landırılarak yemeklerden önce bir bardak içilir.

* İştahı açmakta, tükürük ifrazatını fazlalaştırmada ve hafızayı kuvvetlendirmede zencefil çayının etkin yararlan vardır.

* Zencefil çayı, her gün içilirse cinsel gücü tahrik et­mede ve meniyi artırmada da faydası görülür.

Papatya Çayının Faydaları

■ PAPATYA ÇAYI İÇİN

Size normal çay yerine haftada iki gün papatya çayı içmenizi tavsiye ederiz. Çerçilerden alacağınız kurutulmuş papatya, uzun süreli öksürüklerde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, bazı vüritik rahatsızlıklarda papatya çayı iyileştirici özellik taşır.

Bir çorba kaşığı kurutulmuş papatyayı üç bardak kaynar su ile 10 veya onbeş dakika demlendirdikten sonra öğünler arasında için her demlemede bir kaç bardak içmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu çay ağız yaralarının iyileşmesini çabuklaştırır.

Papatya Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Papatya, Muz, İncir suyu, Şeftali suyu, Nane, Bal

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir. Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve şeftali suyu, papatya karışımı ile birlikte suda kaynatılır. Hazırlanan demleme bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.

* Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara papatya çayının etkin yararları vardır.

* Papatya çayı, her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide ağrılarını da dindirir.