Hibiskus Çayının Faydaları

Günümüzde şifalı bulunan ve birçok özelliği bulunan bitkiler çok fazla rağbet görüyor.Özellikle son günlerde çok fazla adını duyduğumuz bir bitki Hibuskus bitkisinin çayının faydaları hakkında bilgiler bulabilirsiniz yazımızda.Bu bitkiye Jamaika Gülü adı veriliyor.Ayrıca hibiscus sabdariffa bitkisi Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarına özgü bir bitkidir.Hibiskus çayı ekşi çay olarak da bilinir. Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hibiskus Çayının faydaları neler birlikte öğrenelim;Hibiskus çayı Tansiyonu düşürür ve Tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır.Ayrıca Bağışıklık sistemini güçlendirir Antioksidandır. Kolesterolün düşmesinde yardımcı olur. Mide kanserine karşı koruma sağlar

Şişliği alır,Sindirim sistemini çalıştırır,Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır ve birçok kişinin dikkatini çekeceğini düşündüğümüz faydalarından birtaneside kilo problemine iyi gelir kilo verilmesini kolaylaştırır.

ENGİNAR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR ?

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları Nelerdir ?

Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi, Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı
Özellikle karaciğer için mükemmel bir sağlık kaynağı olan enginar, hem yaprakları ile hem de meyvesi ile şifa dağıtıyor.  Enginar yaprağından yapılan  enginar çayı, son dönemlerde faydaları ile adından söz ettirir oldu. Peki Enginar çayının yararları nelerdir bilir musunuz ?
Enginar Çayının Yararları,Enginar Çayı Faydaları,Enjginar Çayının Faydaları

* Karaciğer ve böbrek yetmesliğinde fayda sağlar.
* Sarılık ve hepatit hastalıkları için faydalıdır.
* Aşırı şişmanlarda zayıflatıcı özelliği vardır.
* Kurdeşen için fayda sağlar.
* Romatizmal ağrılarda faydalıdır.
* Egzama hastalığı için oldukça faydalıdır.
* Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.
* Kolesterol nedeni ile oluşan damar sertliği ve kalp ağrıları, kalp kirizi riskini önler.Kalbin en iyi dostudur.
* Beyin kanamasını önleyici özelliği vardır.
* Kanı temizleyerek, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
* Vücuda dinçlik verir.
* Üre ve kolesterolü düşürerek kalbi rahatlatır. Kalp kaslarını kuvvetlendirir.
* Mideyi dezenfekte eder ve daha rahat çalışmasını sağlar.
* Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Enginar Çayının Cilde Faydaları

* Enginar çayı, kanı ve karaciğeri temizlediği için, cilde de, olduça faydalıdır. Özellikle ciltte sivilce ve kaşıntı problemi olanların cildini temizler ve pırılpırıl bir cilde sahip olmalarını sağlar.
Bu kadar faydasını anlattığımız enginar çayı nasıl yapılır son olarak ondan bahsedelim.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi

Enginarın dışında bulunan taç yaprakları gölgede kurutulur. Toz haline geitirilir. 2 kahve kaşığı enginar yaprağı, 400-500 ml (2 su bardağı) kaynar suyun içerisine ilave edilir ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzülerek içilir.
Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi,Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı

Enginar Çayının Faydaları

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik vermede, kalp adalelerinin kuvvetlenmesinde, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlar. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.
Enginar bilinen yararlarından dolayı 15. yüzyıldan bu yana Avrupa başta olmak üzere saraylarda ve zengin sofralarında değişik şekillerde yemekleri yapılarak tüketilen temelde pahalı bir gıdadır. Enginar üzerinde yapılan araştırmalar onun normal bir gıda olması özelliğinin yanı sıra, içindeki vitamin ve mineral yoğunluğu ve zehir atıcı özelliği ile bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak değerlendirilebilecek fonksiyonel bir gıda olduğunu göstermiştir. Enginar yapraklarının dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde doktor tedavisine yardımcı fonksiyonel bir gıda desteği olarak halk arasında ve modern tıpta aşağıda belirtilen rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.

*Vücuttaki zehiri atma etkisi nedeniyle romatizma ve gut hastalıklarında,
*Eklem yanmalarını azaltıcı olarak,
*İştah açıcı olarak,
*Kalp hastalıklarında sakinleştirici ve kan basıncını azaltıcı, tansiyonu düşürücü olarak,
*Mide ve bağırsak hastalıklarında ishal ve dizanteriye karşı,
*Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve sarılıkta,
*İdrar söktürücü ve safrayı artırıcı etkisinden dolayı karaciğerin görevlerini kolaylaştırıcı olarak,
*Beyin yorgunluğunda ve kanı temizleyici olarak,
*Şeker hastalıklarında,
*Enginar kolestrol içermediği gibi içindeki cinarin maddesi kolestrol ve amonyağı düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın afrodizyak etkilerinin olduğuna dair ayrıca literatürde bilgiler mevcuttur.alıntı

Nergis Çayının Faydaları

Nergis Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Nergis çiçeği, Nar suyu, Hatmi çiçeği, Taze fasulye, Meşe palamudu, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam nergis çiçeği, beş adet taze fasulye, meşe palamudu ile birlikte dövülerek hazırlanır.

* Hazırlanan karışıma bir bardak nar suyu ve bir tutam hatmi çiçeği suda on beş dakika kaynatılır.

Hazırlanan çay şeker ile tatlandırılarak sabah kahvaltıdan sonra, akşam yatmadan önce bir bardak içilir.

* Şiddetli baş ağrılarında Nergis Çayının etkin ya­rarları vardır. Nergis çayı, aynı zamanda yürek çarpın­tısına ve dalak tutukluğuna da oldukça fayda sağlar.

Rezene Tohumu

REZENE TOHUMU – FOENİCULUM VULGARE

Diğer İsimleri: Tatlı Anason-Raziyane- Arapsaçı

Kullanılan Kısımları : Kökü- tohumu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Midevi, gaz çıkarıcı, mide şişkinliğinde, hazmı kolaylaştırıcı, öksürük kesici, yatıştırıcı, süt artırıcı, balgam söktürücü, iştah açıcı, süt çocuklarında gaz teşekkülünü ve kusmalarını önleyici ve karın ağrılarını giderici, göğüs hastalıklarında, soğuk algınlığında, üşütmeden meydana gelen mesane ve böbrek ağrılarında, böbrek ve mesane tıkanıklıklarını açıcı, nefes darlığı ve bronşitte, kalp çarpıntısına, romatizma ve üremiye iyi gelir, boğmaca ve dalak hastalıklarında, dolaşımı uyarıcı, kansızlığı giderir, bronşları boşaltır, adet söktürücü ve kolaylaştırıcı, anti enfilamatuar etkilidir, spazm çözücü, idrar söktürücü, güçlendirici bağırsak kurtlarını düşürücü, aşırı şişmanlıkta, cinsel güçsüzlükte, kadınlardaki cinsel soğuklukta (frijidite), yorgunlukta faydalıdır, uykusuzlukta gece yatarken içilir. Rezene toplar damarları büzer ve böylece varis, filebit ve basurda faydalı olur, basurun kanama ve ağrısını keser.

Mart ayının başından temmuza kadar hergün 15 gr çekilmiş rezene tohumu yutulursa o sene hastalanılmaz.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.veya tohumlar toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir. Süt çocuklarına haşlamadan günde 1 bardak tatlandırılarak azar azar verilir büyüklere verilirken tatlandırılmaz.

Rezene şurubu yapılıp içilirse tıkanık damarları açar.

Ses kısıklığında 1 bardak kaynar süte 5 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılıp içilir.

Balla macun yapılıp yenilirse göze faydalı olur.

Kansızlık, yorgunluk kadınlarda cinsi soğukluk erkeklerde güçsüzlük hallerinde, 150 gr tohum 2 İt keskin sirkede, 3 hafta bekletilir, hergün çalkalanır, süzülür, günde 2 bardak içilir.

Müshil ve müleyyin olarak 5 gr ezilmiş rezene (toz halinde değil) 10 gr sinameki ufalanır 80 gr kaynar suda 10 dk bekletilir, süzülür, bu suya, 10 gr kudret helvası 10 gr potasyum sodyum tartarak ilave edilip eritilir, süzülür, süzülen bu su üzerine su ilavesi ile 100 gr’a tamamlanır, yarım bardak suya, bu mayiden 10 gr konulup içilir.

Bağırsakları çalıştırmak için 15 gr rezene, 15 gr biberiye, 15 gr sinameki, 15 gr ardıç tohumu 1 kilo suda 20 dk kaynatılır, sabahları aç karna 1 bardak içilir.

Mide gazında, 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak yemeklerden evvel veya sonra içilir.

KÖK:

İshal kesici ve idrar söktürücü olarak 5-6 gr kök 1 bardak suda 10-15 dk kaynatılır, 5 dk bekletilir, günde 2-3 bardak sıcak olarak içilir.

Aşırı şişmanlıkta 6 gr kıyılmış kök 1 bardak kaynar suda 20 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Zayıflatıcı olarak; 200 gr rezene veya 200 gr kimyon 200 gr melek otu kökü, 200 gr hayıt tohumu toz haline getirilir, karıştırılır, günde 1 kaşık içilir.

TAZE YAPRAKLARI:

Taze yapraklar yenilirse yan ağrılarına, göze, dalağa faydalıdır, ciğer ve dalağın tıkanık damarlarını açar.

Astım ve bronşitte; sığır kuyruğu, hatmi çiçeği, kekik, ebegümeci, sinir otu, civanperçemi, ayrık kökü, ısırgan otu, maydonoz, kedi nanesi, lavanta çiçeği, kedi otu kökü, nane, deve tabanı yaprağı ve çiçeği, adaçayı, raziyane, kafuru otu, melek otu kökü, nergiz çiçeği, saparna kökü, süsen kökü; bu otlardan eşit miktarda alınır, karıştırılır, bu karışımdan 2 su bardağı dolusu 6 litre suda 5 litre su kalıncaya kadar kaynatılır, süzülüp bir kaba doldurulur. Dolapta muhafaza edilir, günde iki defa sabah aç karna gece yatarken birer su bardağı içilir. Pekmezle tatlandırılabilir (denenmiştir). Kesin faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Ağız, boğaz enfeksiyonlarına bağlı mukoza rahatsızlıklırında gargara şeklinde kullanılır. Göz yorgunluğu ve tahriş olmuş gözlerde 10 gr tohum 1 bardak kaynar suda 10 dk bekletilir, süzülür, gözlere 15 dk banyo-kompres yapılır veya aynı faydayı temin için haşlanan suyundan buruna çekilir.

İltihaplı yaralarda bitki toz haline getirilir, suda kaynatılır, yaralar yıkanır. Rezene yaprakları yara iyi edici olarak yaralara konulur.

TAZE KÖK:

Göz zafiyetinde taze kökünün kabuğu temizlenir suyu çıkarılır göze damlatılır.

Taze yapraklarının sıkılması ile elde edilen su göze damlatılırsa gözü keskinleştirir. Veya taze yapraklar haşlanır suyu ile göze pansuman yapılır veya buruna çekmek sureti ilede istifade edilebilir.

Rezene Çayı İçin Gereken Şifalı Bitkiler:

Rezene, Gelincik, Civan perçemi, Kayısı yaprağı, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Rezene tohumu ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir. Bir tutam gelincik, yarımşar tutam civan perçemi ve kurutulmuş kayısı yaprağı suda kaynatılır. Hazırlanan şifalı çay şekerle tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.

* Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazlan dışarı atmada rezene çayının etkin yararları vardır.

* Rezene çayı, aynı zamanda damar sertliği ve mesane taşlarının eritilmesinde de yarar sağlar.