Dut, Beyaz Dut, Kara Dut Cayının Faydaları

Kara Dut Cayı İçin Gereken Şifalı Bitkiler:

Kara dut, Ebegümeci, Çuha çiçeği, Nane, Bal, Kayışkıran otu

Hazırlanış Şekli:

* Taze kara duttan bir fincan kara dut suyu hazırlanır. Birer tutam ebegümeci, çuha çiçeği, yarımşar tutam nane ile kayışkıran otu, dut suyu ile birlikte kaynatılır. Hazırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek sonrası bir bardak içilir.

* Kabızı geçirmekte, kansızlığı gidermede ve kandaki şeker miktarını düşürmekte kara dut çayının etkin ya­rarları vardır.

* Kara dut çayı ayrıca, ağızda ve boğazda olu-şan ya­raları da iyileştirir.

DUT (BEYAZ DUT) – MORUS ALBA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprakları taze veya kuru, ateş düşürücü iştah açıcı, idrar artırıcı, kan yapıcı, şişmanlatıcıdır.

Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, böbrek yağını normale döndürür, mide ve bağırsakları takviye eder, anjini geçirir. Dut aç karna yenildiğinde veya üzerine su içildiğinde bağırsakları çalıştırır, bağırsak kurtlarını düşürür. Saçları gürleştirmek ve saç dökülmesini önlemek için bolca dut yenilmelidir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr taze veya kuru ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.

Dut Kurusu: Dut kurusu kaynar

suda bir müddet bekletilip içilirse gastrit ve ülsere iyi gelir. Dut kurusu aç karna yenirse de aynı faydayı temin eder. Dutu yedikten sonra iyice acıkmcaya kadar bir şey yenilmemelidir.

Haricen Kullanılışı: Dut ağacının kabuğu ile yaprağı kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını geçirir. Taze dut yaprakları ezilir elde edilen mayi ile saçlar devamlı yıkanırsa saç dökülmesini önler, saçları gürleştirir.

DUT (KARA DUT) -MORUS NİGRA

Kara dut ishal kesicidir, iştahı artırır. Karadut kökü veya kök kabuğu kabızlığı giderici ve şerit düşürücüdür.

Kara dut yaprakları şeker hastalığında ve şeker hastalarının kasık ve ud yerlerinde meydana gelen kaşıntıları gidermek için kaynatılıp içilir.

Kullanılışı: Tenya düşürücü olarak, 1 bardak suya, 15 gr kök veya kök kabuğu ufalanıp konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, sabahları aç karnına içilir. Birkaç gün devam edilir.

Müshil olarak 2 bardak suya, 5-10 gr ince kıyılmış kök veya kök kabuğu konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, balla tatlandırılıp içilir. Kara dut şurubu yapılışı; 500 gr dut 500 gr şekerle birlikte 1 taşım kaynatılır, sıcak iken bezle süzülür, ihtiyaç halinde kullanılır.

Haricen Kullanılışı: Ağız ve boğaz hastalıklarında dut şurubu kullanılır. Dut şurubu bademcik iltihabını giderici olarak da faydalıdır. Pamukçukta karadut şurubunun etkisi yoktur. Diğer ağız ağrılarında faydalıdır.

Zencefil Çayının Faydaları

Zencefil Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Zencefil, Gelincik, Ihlamur, Maydanoz, Nar suyu, Şeker

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ıhlamur, yarım tutam maydanoz, bir fincan nar suyu arıtılmış suda on dakika kaynatılır.

Elde edilen demleme şeker ile tat­landırılarak yemeklerden önce bir bardak içilir.

* İştahı açmakta, tükürük ifrazatını fazlalaştırmada ve hafızayı kuvvetlendirmede zencefil çayının etkin yararlan vardır.

* Zencefil çayı, her gün içilirse cinsel gücü tahrik et­mede ve meniyi artırmada da faydası görülür.

Papatya Çayının Faydaları

■ PAPATYA ÇAYI İÇİN

Size normal çay yerine haftada iki gün papatya çayı içmenizi tavsiye ederiz. Çerçilerden alacağınız kurutulmuş papatya, uzun süreli öksürüklerde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, bazı vüritik rahatsızlıklarda papatya çayı iyileştirici özellik taşır.

Bir çorba kaşığı kurutulmuş papatyayı üç bardak kaynar su ile 10 veya onbeş dakika demlendirdikten sonra öğünler arasında için her demlemede bir kaç bardak içmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu çay ağız yaralarının iyileşmesini çabuklaştırır.

Papatya Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Papatya, Muz, İncir suyu, Şeftali suyu, Nane, Bal

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir. Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve şeftali suyu, papatya karışımı ile birlikte suda kaynatılır. Hazırlanan demleme bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.

* Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara papatya çayının etkin yararları vardır.

* Papatya çayı, her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide ağrılarını da dindirir.

Hibiskus Çayının Faydaları

Günümüzde şifalı bulunan ve birçok özelliği bulunan bitkiler çok fazla rağbet görüyor.Özellikle son günlerde çok fazla adını duyduğumuz bir bitki Hibuskus bitkisinin çayının faydaları hakkında bilgiler bulabilirsiniz yazımızda.Bu bitkiye Jamaika Gülü adı veriliyor.Ayrıca hibiscus sabdariffa bitkisi Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarına özgü bir bitkidir.Hibiskus çayı ekşi çay olarak da bilinir. Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hibiskus Çayının faydaları neler birlikte öğrenelim;Hibiskus çayı Tansiyonu düşürür ve Tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır.Ayrıca Bağışıklık sistemini güçlendirir Antioksidandır. Kolesterolün düşmesinde yardımcı olur. Mide kanserine karşı koruma sağlar

Şişliği alır,Sindirim sistemini çalıştırır,Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır ve birçok kişinin dikkatini çekeceğini düşündüğümüz faydalarından birtaneside kilo problemine iyi gelir kilo verilmesini kolaylaştırır.

ENGİNAR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR ?

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları Nelerdir ?

Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi, Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı
Özellikle karaciğer için mükemmel bir sağlık kaynağı olan enginar, hem yaprakları ile hem de meyvesi ile şifa dağıtıyor.  Enginar yaprağından yapılan  enginar çayı, son dönemlerde faydaları ile adından söz ettirir oldu. Peki Enginar çayının yararları nelerdir bilir musunuz ?
Enginar Çayının Yararları,Enginar Çayı Faydaları,Enjginar Çayının Faydaları

* Karaciğer ve böbrek yetmesliğinde fayda sağlar.
* Sarılık ve hepatit hastalıkları için faydalıdır.
* Aşırı şişmanlarda zayıflatıcı özelliği vardır.
* Kurdeşen için fayda sağlar.
* Romatizmal ağrılarda faydalıdır.
* Egzama hastalığı için oldukça faydalıdır.
* Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.
* Kolesterol nedeni ile oluşan damar sertliği ve kalp ağrıları, kalp kirizi riskini önler.Kalbin en iyi dostudur.
* Beyin kanamasını önleyici özelliği vardır.
* Kanı temizleyerek, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
* Vücuda dinçlik verir.
* Üre ve kolesterolü düşürerek kalbi rahatlatır. Kalp kaslarını kuvvetlendirir.
* Mideyi dezenfekte eder ve daha rahat çalışmasını sağlar.
* Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Enginar Çayının Cilde Faydaları

* Enginar çayı, kanı ve karaciğeri temizlediği için, cilde de, olduça faydalıdır. Özellikle ciltte sivilce ve kaşıntı problemi olanların cildini temizler ve pırılpırıl bir cilde sahip olmalarını sağlar.
Bu kadar faydasını anlattığımız enginar çayı nasıl yapılır son olarak ondan bahsedelim.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi

Enginarın dışında bulunan taç yaprakları gölgede kurutulur. Toz haline geitirilir. 2 kahve kaşığı enginar yaprağı, 400-500 ml (2 su bardağı) kaynar suyun içerisine ilave edilir ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzülerek içilir.
Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi,Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı