Dut, Beyaz Dut, Kara Dut Cayının Faydaları

Kara Dut Cayı İçin Gereken Şifalı Bitkiler:

Kara dut, Ebegümeci, Çuha çiçeği, Nane, Bal, Kayışkıran otu

Hazırlanış Şekli:

* Taze kara duttan bir fincan kara dut suyu hazırlanır. Birer tutam ebegümeci, çuha çiçeği, yarımşar tutam nane ile kayışkıran otu, dut suyu ile birlikte kaynatılır. Hazırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek sonrası bir bardak içilir.

* Kabızı geçirmekte, kansızlığı gidermede ve kandaki şeker miktarını düşürmekte kara dut çayının etkin ya­rarları vardır.

* Kara dut çayı ayrıca, ağızda ve boğazda olu-şan ya­raları da iyileştirir.

DUT (BEYAZ DUT) – MORUS ALBA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprakları taze veya kuru, ateş düşürücü iştah açıcı, idrar artırıcı, kan yapıcı, şişmanlatıcıdır.

Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, böbrek yağını normale döndürür, mide ve bağırsakları takviye eder, anjini geçirir. Dut aç karna yenildiğinde veya üzerine su içildiğinde bağırsakları çalıştırır, bağırsak kurtlarını düşürür. Saçları gürleştirmek ve saç dökülmesini önlemek için bolca dut yenilmelidir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr taze veya kuru ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.

Dut Kurusu: Dut kurusu kaynar

suda bir müddet bekletilip içilirse gastrit ve ülsere iyi gelir. Dut kurusu aç karna yenirse de aynı faydayı temin eder. Dutu yedikten sonra iyice acıkmcaya kadar bir şey yenilmemelidir.

Haricen Kullanılışı: Dut ağacının kabuğu ile yaprağı kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını geçirir. Taze dut yaprakları ezilir elde edilen mayi ile saçlar devamlı yıkanırsa saç dökülmesini önler, saçları gürleştirir.

DUT (KARA DUT) -MORUS NİGRA

Kara dut ishal kesicidir, iştahı artırır. Karadut kökü veya kök kabuğu kabızlığı giderici ve şerit düşürücüdür.

Kara dut yaprakları şeker hastalığında ve şeker hastalarının kasık ve ud yerlerinde meydana gelen kaşıntıları gidermek için kaynatılıp içilir.

Kullanılışı: Tenya düşürücü olarak, 1 bardak suya, 15 gr kök veya kök kabuğu ufalanıp konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, sabahları aç karnına içilir. Birkaç gün devam edilir.

Müshil olarak 2 bardak suya, 5-10 gr ince kıyılmış kök veya kök kabuğu konur, 10-15 dk kaynatılır, süzülür, balla tatlandırılıp içilir. Kara dut şurubu yapılışı; 500 gr dut 500 gr şekerle birlikte 1 taşım kaynatılır, sıcak iken bezle süzülür, ihtiyaç halinde kullanılır.

Haricen Kullanılışı: Ağız ve boğaz hastalıklarında dut şurubu kullanılır. Dut şurubu bademcik iltihabını giderici olarak da faydalıdır. Pamukçukta karadut şurubunun etkisi yoktur. Diğer ağız ağrılarında faydalıdır.

Kara Hindiba Çiçeği

(Taraxacum officinale)

Bu çok yaygın olan bitki de bahçıvanların başına dert olan, ama çiçeklerinin güzelliğiyle göze hoş görünen bir çiçektir.Kara hindiba çiçeği eski Yunanlılar ve Araplar tarafından çok kullanılmıştır.Kara hindiba çiçeği idrar söktüren ve bağırsakları yumuşatan özelliklere sahiptir.İdrar miktarını da arttırır.

Eskiden ilaç yapımında bitkinin kökü kullanılırdı.Ama son zamanlarda yapılan araştırmalar, yaprakların da çok değerli olduğunu ortaya çıkardı. 25 gram kara hindiba çiçeği yaprağında 7000 ünite A vitamini, B ve C vitaminleri, doğal sodyum ve idrar söktürücü özellikler içerir.Bitkinin yaprakları özellikle ilkbaharda cildi temizlemeye yarar.Körpe yapraklar salatalara katılabilir veya çay şeklinde hazırlanır.Bunu hazırlamak için üç tatlı kaşığı kara hindiba bir çay fincanı kaynar suya atılır, üzeri örtülerek 10 dakika bekletilir.Bu çay gibi içilebilir veya çorbalara katılabilir.Eşit miktarda kök ile yaprak ince ince kıyıldıktan sonra bu karışımdan 50 gram 0,5 litre soğuk suya yatırılıp bir saat bekletilir.Sonra ağır ateşte kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Her yemekten önce bir fincan içilir.Kara hindiba çiçeği öteki şifalı otlarla karıştırılarak idrar yolları hastalıklarında, müzmin kabızlıkta ve bazı karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.

Kara hindiba çiçeği, safra salgısını iki katına çıkarmaktadır.Bu da, ilacın karaciğer ve gastrit için yararlı olduğunu kanıtlar.Karaciğer bozukluğundan kaynaklanan başağrıları ile gastrit ağrılarına da iyi gelir.

Kara hindiba çiçeği, taze veya kuru yapraklarından yahut kökünden yapılan çay biçiminde kullanılabildiği gibi, konsantre olarak da kullanılır.Bağırsakları yumuşatmak için için günde üç kez 5-10 damla içilir.Başağrısı ve migren için, birkaç hafta süreyle düzenli olarak kullanmak gerekir.Bu amaç için kullanılacak kara hindiba şöyle hazırlanır: 12 gram kara hindiba kökü, 12 gram yaban havucu, 12 gram hatmi kökü, 12 gram mine çiçeği konarak kaynatılır.Kaynama noktasından sonra 15 dakika hafif ateşte pişirilir.Günde üç kez yemeklerden önce yarım çay fincanı içilir.

Baldırı Kara Bitkisi Otu

Özellikleri ve Kullanıldığı Yerler: Eğreltiotu ailesinden olup, ıslak bölgelerde yetişen, eğrelti otlarının ortak ismidir. Yaprakları kurutulup kullanılırsa daha etkili ve faydalı olabilir. Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişir. İyi olanı dallarının siyahlaşıp kırmızıya yakın olanıdır, yaprakları yeşil olmalıdır. Bu Baldırı Kara otunun boyu ortalama olarak 25-40 cm. aralığında değişebilir.
Baldırıkara
Faydaları Yararları:

a) Kurutulmuş 50-60 gr. baldırı kara otunun yaprağı 1 litre suda kaynatılarak suyu ile saçlar yıkandığı takdirde saçlar daha canlı ve gür olur.

b) 10 gr. çok aşırı tesir eder, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında hastayı gevşetir ve rahatlatır. sarılık ve Dalak hastalıklarına çok yararlıdır. İdrar söktürürmeye yardımcı olur. Mesane ve Böbrekte oluşan taşları eritir düşürmeye yardımcı olur. Burun akıntısı Nezle ve boğaz hastalıklarına, öksürüğe etkili ve faydalıdır. Mide ağrılarını dindirir.

c) Kadınlarda Aybaşı kanamalarını düzenler. Saçkıran hastalığına, sıraca, kısırlık, boğmaca gibi hastalıklara yararlı olup, göğsü yumuşatır balgam söktürmeye çok etkili ve yararlıdır.

d) Ladin, mersin yağı veya süsen yağı ve sirke ile karıştırılıp iyice pişirdikten sonra dökülen saç diplerini her gün bu karışımla taradığınız zaman saçlarınız en kısa zamanda yeniden çıkmaya başlar.

e) Fazla kullanıldığı zaman dalağa zarar verdiği için sakız ile birlikte alınması önerilir.

Siyah Sarımsak

Siyah Sarımsak neye iyi gelir?

Siyah sarımsağın faydaları özellikle Asya ve Avrupa Ülkeleri, Japonya, Avusturalya ve Amerika’da oldukça iyi bilinen bir bitkidir. Sıklıkla kullanılan beyaz sarımsağa oranla çok daha güçlü antioksidan maddeler içeren ve çok daha yararlı olan siyah sarımsak veya diğer adı ile kara sarımsak nedir, yararları nelerdir, fiyatı nedir, nerede satılır gibi sorulardan önce Türkiye’de fazla bilinmeyen kara sarımsak nedir, nasıl elde edilir? sorularının cevabı ile makalemize başlıyoruz.

Siyah Sarımsak Nedir ve Nasıl Elde Edilir ?

Siyah sarımsak, bilindik beyaz sarımsağın, 2 ay süre ile özel ısıl işlemler uygulanarak fermente edilmesiyle elde edilir. Beyaz sarımsak belli bir nem ve ısıya mazur bırakılarak kurutulur ve işlem esnasında beyaz sarımsağın dişleri siyaha döner. Siyah sarımsak bu şekilde fermente edildikten sonra daha güçlü antioksidan maddeler içerir ve beyaz sarımsağa göre daha tatlı ve kokusuzdur. Zira çoğu ülkede tercih edilmesinini sebebi de tatlı ve kokusuz olmasındandır.

siyah_sarimsagin_faydalari_yararlariSiyah Sarımsağın faydaları

Kara sarımsağın yararları oldukça çok. Beyaz sarımsağın faydaları artık çoğu kişi tarafından bilinmekle birlikte siyah sarımsak çok bilinen bir bitki olmadığından dolayı da Türkiyede yeterli rağbeti görmüyor.  İşte siyah sarımsağın neye iyi geldiği hakkında bilgiler :

  • İçeriğinde bulunan olağanüstü antioksidanlar nedeniyle serbest radikallerin vücut ve cilde vermiş olduğu zararları ortadan kaldırır..
  • Kansere karşı koruyucu özelliği beyaz sarımsağa göre daha fazladır.
  • İiçindeki kolesterol düşürücü madde, beyaz sarımsağa oranla daha fazladır.
  • Enfeksiyonlara karşı çok daha etkilidir.
  • Antiseptik, anti viral, anti fungal ve antioksidan özelikleri çok daha fazladır.
  • Virüs ve Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda çok yararlıdır.
  • Siyah sarımsak, beyaza oranla iki kat fazla antioksidan içerir.
  • Kronik hastalıklar, dolaşım sistemi hastalıkları, Alzheimer ve Romatoid artrite karşı etkilidir.
  • Kalp ve kan damarlarını uyararak damar sertliğine karşı önlem olarak kullanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hücre yenileme özelliği mevcuttur.
  • Beyaz sarımsak gibi ağız kokusuna neden olmaz ve daha güzel bir tadı vardır. siyah_sarimsak_nerede_satilir_fiyati

Kara Sarımsak Nerede Satılır ?

Siyah sarımsak özellikle Asya ve Kore’ye özgü gıdaları satan yerlerde rahatlıkla bulunabilecek bir bitkidir.

Siyah Sarımsağın Fiyatı Ne Kadar ?

Ülkemizde üretilmediğinden dolayı yurt dışından geliyor. Bu nedenle de fiyatı dolar üzerinden hesaplanıyor. 1 kg siyah sarımsağın fiyatı yaklaşık olarak 60-65 dolar civarında. Tabii satıldığı yere göre fiyatlarda ufak tefek farklar oluşabiliyor…

Arananlar:

  • siyah sarımsak
  • siyah sarımsak nerede satılır