Kara Hindiba Çiçeği

(Taraxacum officinale)

Bu çok yaygın olan bitki de bahçıvanların başına dert olan, ama çiçeklerinin güzelliğiyle göze hoş görünen bir çiçektir.Kara hindiba çiçeği eski Yunanlılar ve Araplar tarafından çok kullanılmıştır.Kara hindiba çiçeği idrar söktüren ve bağırsakları yumuşatan özelliklere sahiptir.İdrar miktarını da arttırır.

Eskiden ilaç yapımında bitkinin kökü kullanılırdı.Ama son zamanlarda yapılan araştırmalar, yaprakların da çok değerli olduğunu ortaya çıkardı. 25 gram kara hindiba çiçeği yaprağında 7000 ünite A vitamini, B ve C vitaminleri, doğal sodyum ve idrar söktürücü özellikler içerir.Bitkinin yaprakları özellikle ilkbaharda cildi temizlemeye yarar.Körpe yapraklar salatalara katılabilir veya çay şeklinde hazırlanır.Bunu hazırlamak için üç tatlı kaşığı kara hindiba bir çay fincanı kaynar suya atılır, üzeri örtülerek 10 dakika bekletilir.Bu çay gibi içilebilir veya çorbalara katılabilir.Eşit miktarda kök ile yaprak ince ince kıyıldıktan sonra bu karışımdan 50 gram 0,5 litre soğuk suya yatırılıp bir saat bekletilir.Sonra ağır ateşte kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Her yemekten önce bir fincan içilir.Kara hindiba çiçeği öteki şifalı otlarla karıştırılarak idrar yolları hastalıklarında, müzmin kabızlıkta ve bazı karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.

Kara hindiba çiçeği, safra salgısını iki katına çıkarmaktadır.Bu da, ilacın karaciğer ve gastrit için yararlı olduğunu kanıtlar.Karaciğer bozukluğundan kaynaklanan başağrıları ile gastrit ağrılarına da iyi gelir.

Kara hindiba çiçeği, taze veya kuru yapraklarından yahut kökünden yapılan çay biçiminde kullanılabildiği gibi, konsantre olarak da kullanılır.Bağırsakları yumuşatmak için için günde üç kez 5-10 damla içilir.Başağrısı ve migren için, birkaç hafta süreyle düzenli olarak kullanmak gerekir.Bu amaç için kullanılacak kara hindiba şöyle hazırlanır: 12 gram kara hindiba kökü, 12 gram yaban havucu, 12 gram hatmi kökü, 12 gram mine çiçeği konarak kaynatılır.Kaynama noktasından sonra 15 dakika hafif ateşte pişirilir.Günde üç kez yemeklerden önce yarım çay fincanı içilir.

Hindiba Yaprağı

HİNDİBA YAPRAĞI – CİCHORUM ENDİVA

Diğer İsimleri : Yaban Marurul -Acı Marul Bostan Hindibası Frenk Salatası, Güneyik, Göyhek

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Gaz söktürürü, idrar artırıcı, kan temizleyici, bağırsaklara yumuşaklık verici, kuvvet verici, ateş düşürücü, kansızlıkta, iştahsızlık, şeker ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır, karaciğerin dostudur, pekliği giderir, hazmı kolaylaştırır. Karaciğer büyümesinde faydalıdır, safravi sıtmalara, ciğer tutukluluklarına, sarılık hastalığına faydalıdır. Cilt hastalıklarında kullanılır.

Allah’ın Rasulü (A.S) Efendimiz hadisi şeriflerinde hindibayı silkelemeden yiyiniz, zira üzerine cennetten damla düşmediği gün yoktur buyurmuşlardır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kuru yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir. Tohumu toz haline getirilir, günde 8-12 gr içilir. Doz aşımı dalağa zararlıdır. Bal ve sirke içilerek zararı önlenir.

YABANİ HİNDİBA KÖKÜ – CİCHORUM İNTYBUS

Diğer İsimleri : Çöplü Güneyik, Hindibaı Berri

Kullanılan Kısımları : Kök, yaprak ve çiçekleri

Yabani Hindiba kök yapan bir bitkidir. Diğer hindiba cinsi kök yapmaz. Kullanılan kısımları kök, yaprak ve çiçekleri.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil, terletici, midevi, iştah açıcı, kuvvet verici, safra söktürücüdür. Vücudu kuvvetlendirir, damarları genişletir, midenin hararetini alır, baş ağrısına, sarılığa, karaciğer zafiyetine iyi gelir, pankreası çalıştırır, insülin ifrazatını artırır, bulantıyı keser, karaciğer ve safra kesesi ağrılarında, kansızlıkta, şeker hastalığında, kollestrolda çok faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, sıtmaya iyi gelir, balgam söktürür, safra akışım artırır, karaciğeri tedavi eder.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ince doğranmış kök veya aynı miktarda çiçek veya saplarından konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Hindiba haşlanır, suyu sirke ve balla karıştırılıp içilirse böbrek ve dalak zafiyetinde faydalı olur.

Hindiba çiçekleri 4 misli şekerle toz haline getirilir, günde 1-2 çay kaşığı içilirse çok etkili bir kalp ilacı olur.

Yaprakları; taze hindiba yaprakları yenilirse kusmayı ve safranın kabarmasını önler, mideye kuvvet verir.

Kansızlıkta; kök ve yaprakları haşlanıp içilir, yemek borusunda ve mide girişinde meydana gelen çıbanları iyileştirir. Haricen: Boğaz şişliklerinde ve bademciklere karşı hindiba kökü kaynatılır. Balla tatlandırılıp gargara yapılır.

Taze hindiba dallarının kırılması ile ortaya çıkan sütü bazı cilt hastalıklarında cilde sürülürse iyi gelir. Egzamayı tedavi eder.

Siyatik ağrılarında hindiba haşlanır lapa halinde sıcak olarak ağrıyan yere konulur. Çıban, şiş vesaire cilt hastalıklarında da lapa halinde kullanılır.

Hindiba lapası kalp çarpıntılarında kalbin üzerine konulursa kalbi güçlendirir. Lapası akrep, kırkayak ve arı sokmalarına iyi gelir. Katarakta yabani hindiba sütü göze damlatılır.

KARA HİNDİBA – TARAXACUM OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Aslan Dişi, Radika

Kullanılan Kısımları : Kökü ve yaprakları

Toplama Zamanı : Yapraklar ilk baharda. Kökler sonbaharda, toplanıp kurutulur. Aynı maksatla taze yapraklarda kaynatılarak kullanılır.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kronik Hepatit B hastalığının tedavisinde, idrar, söktürür, idrar torbası iltihabını giderir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, balgamlı ishallere iyi gelir, böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür, karaciğer şişliğini indirir, sarılıkta, dalak rahatsızlığında faydalıdır.

Safra söktürücüdür. Kalın bağırsak iltihabını giderir, kalın bağırsak iltihabından meydana gelen kanlı balgamlı ishallerde faydalıdır, vücuda kuvvet verir, iştahı açar, kanser riskini önler, antiskorbit damar sertliği, kollestrol, şeker, üre, romatizma ve variste faydalıdır.

Basura çok iyi gelir, anne sütünü artırır. Damar hastalıklarında bilhassa mide, dalak ve pankreası karaciğere bağlayan damarlardaki rahatsızlığa iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ince kıyılmış bitki kökü konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

1 bardak suya, 15-20 gr ince kıyılmış bitki kökü konur, 10 dk kaynatılır, sabah-akşam 1 kahve fincan içilir. 3 hafta devam edilirse vücuda kuvvet verir. Kuru yapraklar haşlama halinde kullanılır.

Taze yapraklar kaynatılarak kullanılır. Aynı etkiye sahiptir. Kaynar süt içerisine kuru yapraklarından 10 gr konulur 10 dk bekletilip içilirse göğsü yumuşatır. Öksürüğe iyi gelir. 1 bardak suya, 10 gr ince kıyılmış bitki kökü, 1 avuç mercimek, 10 gr ufalanmış meşe kabuğu konur,

10 dk kaynatılıp sabah aç karna gece yatarken birer fincan içilirse bağırsak iltihabından hasıl olan kanlı balgamlı ishallere iyi gelir. Bu terkip böbrek, safra taşları, sarılık içinde kullanılabilir.

Taze yaprakları yenildiğinde kan yapar, bilhassa şeker hastalığında faydalıdır. Pankreas bezinin çalışmasını temin eder, karaciğer iltihabını giderir. Günde 10 adet aslan dişi bitkisi yenilmelidir. (Çiçekli olduğu dönemlerde) Kuru yaprak; kan temizleyici olarak meyan kökü ile kaynatılıp, içilir.

Karaciğer ve safra yollarını düzeltir, kanı temizler ve böylece basur ve varisin geçmesini sağlar. Ergenlik sivilcelerini gidermek içinde bir müddet içmeye devam edilmelidir.

Taze yaprakları salata olarak yenilir.

Mide suyunu temizler, safra kesesi taşlarını ağrısız sızışız düşürür, metabolizma hastalıklarına şifalıdır, metabolizmayı yeniler. Gudde (beze) şişkinlikleri için üç dört hafta taze bitkiden yenilmeye devam edilmelidir.

Kanı inceltir vücuttaki suyu boşaltır, hazmı kolaylaştırır, vücudu canlandırır.

Haricen Kullanılışı: Kaşıntı, egzama, mayasıl gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.