Hindiba Yaprağı

HİNDİBA YAPRAĞI – CİCHORUM ENDİVA

Diğer İsimleri : Yaban Marurul -Acı Marul Bostan Hindibası Frenk Salatası, Güneyik, Göyhek

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Gaz söktürürü, idrar artırıcı, kan temizleyici, bağırsaklara yumuşaklık verici, kuvvet verici, ateş düşürücü, kansızlıkta, iştahsızlık, şeker ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır, karaciğerin dostudur, pekliği giderir, hazmı kolaylaştırır. Karaciğer büyümesinde faydalıdır, safravi sıtmalara, ciğer tutukluluklarına, sarılık hastalığına faydalıdır. Cilt hastalıklarında kullanılır.

Allah’ın Rasulü (A.S) Efendimiz hadisi şeriflerinde hindibayı silkelemeden yiyiniz, zira üzerine cennetten damla düşmediği gün yoktur buyurmuşlardır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kuru yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir. Tohumu toz haline getirilir, günde 8-12 gr içilir. Doz aşımı dalağa zararlıdır. Bal ve sirke içilerek zararı önlenir.

YABANİ HİNDİBA KÖKÜ – CİCHORUM İNTYBUS

Diğer İsimleri : Çöplü Güneyik, Hindibaı Berri

Kullanılan Kısımları : Kök, yaprak ve çiçekleri

Yabani Hindiba kök yapan bir bitkidir. Diğer hindiba cinsi kök yapmaz. Kullanılan kısımları kök, yaprak ve çiçekleri.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil, terletici, midevi, iştah açıcı, kuvvet verici, safra söktürücüdür. Vücudu kuvvetlendirir, damarları genişletir, midenin hararetini alır, baş ağrısına, sarılığa, karaciğer zafiyetine iyi gelir, pankreası çalıştırır, insülin ifrazatını artırır, bulantıyı keser, karaciğer ve safra kesesi ağrılarında, kansızlıkta, şeker hastalığında, kollestrolda çok faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, sıtmaya iyi gelir, balgam söktürür, safra akışım artırır, karaciğeri tedavi eder.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ince doğranmış kök veya aynı miktarda çiçek veya saplarından konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Hindiba haşlanır, suyu sirke ve balla karıştırılıp içilirse böbrek ve dalak zafiyetinde faydalı olur.

Hindiba çiçekleri 4 misli şekerle toz haline getirilir, günde 1-2 çay kaşığı içilirse çok etkili bir kalp ilacı olur.

Yaprakları; taze hindiba yaprakları yenilirse kusmayı ve safranın kabarmasını önler, mideye kuvvet verir.

Kansızlıkta; kök ve yaprakları haşlanıp içilir, yemek borusunda ve mide girişinde meydana gelen çıbanları iyileştirir. Haricen: Boğaz şişliklerinde ve bademciklere karşı hindiba kökü kaynatılır. Balla tatlandırılıp gargara yapılır.

Taze hindiba dallarının kırılması ile ortaya çıkan sütü bazı cilt hastalıklarında cilde sürülürse iyi gelir. Egzamayı tedavi eder.

Siyatik ağrılarında hindiba haşlanır lapa halinde sıcak olarak ağrıyan yere konulur. Çıban, şiş vesaire cilt hastalıklarında da lapa halinde kullanılır.

Hindiba lapası kalp çarpıntılarında kalbin üzerine konulursa kalbi güçlendirir. Lapası akrep, kırkayak ve arı sokmalarına iyi gelir. Katarakta yabani hindiba sütü göze damlatılır.

KARA HİNDİBA – TARAXACUM OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Aslan Dişi, Radika

Kullanılan Kısımları : Kökü ve yaprakları

Toplama Zamanı : Yapraklar ilk baharda. Kökler sonbaharda, toplanıp kurutulur. Aynı maksatla taze yapraklarda kaynatılarak kullanılır.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kronik Hepatit B hastalığının tedavisinde, idrar, söktürür, idrar torbası iltihabını giderir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, balgamlı ishallere iyi gelir, böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür, karaciğer şişliğini indirir, sarılıkta, dalak rahatsızlığında faydalıdır.

Safra söktürücüdür. Kalın bağırsak iltihabını giderir, kalın bağırsak iltihabından meydana gelen kanlı balgamlı ishallerde faydalıdır, vücuda kuvvet verir, iştahı açar, kanser riskini önler, antiskorbit damar sertliği, kollestrol, şeker, üre, romatizma ve variste faydalıdır.

Basura çok iyi gelir, anne sütünü artırır. Damar hastalıklarında bilhassa mide, dalak ve pankreası karaciğere bağlayan damarlardaki rahatsızlığa iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ince kıyılmış bitki kökü konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

1 bardak suya, 15-20 gr ince kıyılmış bitki kökü konur, 10 dk kaynatılır, sabah-akşam 1 kahve fincan içilir. 3 hafta devam edilirse vücuda kuvvet verir. Kuru yapraklar haşlama halinde kullanılır.

Taze yapraklar kaynatılarak kullanılır. Aynı etkiye sahiptir. Kaynar süt içerisine kuru yapraklarından 10 gr konulur 10 dk bekletilip içilirse göğsü yumuşatır. Öksürüğe iyi gelir. 1 bardak suya, 10 gr ince kıyılmış bitki kökü, 1 avuç mercimek, 10 gr ufalanmış meşe kabuğu konur,

10 dk kaynatılıp sabah aç karna gece yatarken birer fincan içilirse bağırsak iltihabından hasıl olan kanlı balgamlı ishallere iyi gelir. Bu terkip böbrek, safra taşları, sarılık içinde kullanılabilir.

Taze yaprakları yenildiğinde kan yapar, bilhassa şeker hastalığında faydalıdır. Pankreas bezinin çalışmasını temin eder, karaciğer iltihabını giderir. Günde 10 adet aslan dişi bitkisi yenilmelidir. (Çiçekli olduğu dönemlerde) Kuru yaprak; kan temizleyici olarak meyan kökü ile kaynatılıp, içilir.

Karaciğer ve safra yollarını düzeltir, kanı temizler ve böylece basur ve varisin geçmesini sağlar. Ergenlik sivilcelerini gidermek içinde bir müddet içmeye devam edilmelidir.

Taze yaprakları salata olarak yenilir.

Mide suyunu temizler, safra kesesi taşlarını ağrısız sızışız düşürür, metabolizma hastalıklarına şifalıdır, metabolizmayı yeniler. Gudde (beze) şişkinlikleri için üç dört hafta taze bitkiden yenilmeye devam edilmelidir.

Kanı inceltir vücuttaki suyu boşaltır, hazmı kolaylaştırır, vücudu canlandırır.

Haricen Kullanılışı: Kaşıntı, egzama, mayasıl gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.

Ceviz Yaprağı, Ceviz Yağı, Ceviz Kabuğu

CEVİZ YAPRAĞI -JUGLANS REGİA

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, meyvesi, cevizin dış kabuğ (tof’u)

Toplama Zamanı: Haziran-Tem-muz

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Ceviz yaprağı, iştah açıcı, ishal kesici, kuvvet verici, kan temizleyici, kadınlardaki beyaz akıntıyı gidermede faydalıdır. Kansızlığı giderir. Raşitizm, sıraca ve solucan düşürmede kullanılır. Hazım için çok faydalıdır, şişkinliği giderir ve şeker hastalığında kan şekerini düşürücü olarak kullanılır, pankreası güçlendirir, insüîin ifrazatım artırır, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, guatırda, asabi hastalıklarda, ruhi bunalımda, tiksinme dolayısı ile yemek yiyemeyenlerde, veremde, hastalık sonrası nekahat döneminde, basurda, ülserde, gut, romatizma ve müzmin bronşitte faydalıdır. Balgam söktürücüdür, karaciğer ve pankreası çalıştırır, şekerin sebep olduğu arızaları giderir, idrar zorluğunda faydalıdır, midevidir. Kemik hastalıklarında, veremde, romatizma, mafsal ağrılarında kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze veya kuru ceviz yaprağı konur, 10 dk bekletilip günde 3 bardak içilir.

Taze cevizin dış kabuğu (tof) da aynı maksatlarla kullanılır.

Taze yapraklar kuru yapraklardan daha etkilidir. Ceviz yaprakları 2-15 yaş arası zayıf, hastalıklı çocuklara ve zayıf bünyeli kadınlara içirilirse çok faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Yaralarda yara kapatıcı, deri hastalıklarında antiseptik olarak kaynatılan suyu ile banyo yapılır.

10 kilo suya, 500-1000 gr yaprak konur, 1 saat kaynatılır, elde edilen su banyo suyuna ilave edilir. Bununla banyo yapılırsa kemik çıkığına ve kemik zafiyetine faydalı olur. Elde ve ayak tırnakla-rmdaki iltihaplan iyileştirir. Saçlardaki konakta başı yıkamak sureti ile kullanılır. Saç dökülmesini önler. Saçkıranda faydalıdır. Göz iltihabında, uyuzda, ergenlik sivilcelerinde, cerahatli çıbanlarda, ayak terlemesinde, kaynatılan yaprakların suyu ile banyo -kompres yapılır, ayaklar bu su içerisinde tutulur. Benlerde ve yüzdeki çil hastalığında yüz yıkanır, yüzdeki buruşuklukları giderir.

Anjinde, aftda, gırtlak, dişeti ve boğaz hastalıklarında gargara şeklinde kullanılır. Dermansızlıkta, 5 kilo suya, 500 gr yaprak konarak kaynatılır. Küvete konulur, içine yatılır.

Diş temizliğinde yapraklan ezilir, bununla dişler ovulur.

Diş iltihabında ve bağırsak parazitlerinde cevizin yeşil kabuğu (tof) ağızda çiğnenir. Kadınlardaki beyaz akıntıda, ceviz yaprağı kaynatılır, içerisine kilo başına 1 çay kaşığı karbonat konur, sıcak bir şekilde lavman yapılır.

Kullanılışı: Dış ağrılarında 1 bardak suya, 10 gr kuru veya taze ceviz yaprağı konur, 10 dk kaynatılır. Bu su ile banyo yapılır, gargara yapılır.

Taze cevizin dış kabuğu (tof)’u da aynı maksatlarla kullanılır.

Benleri gidermek için; taze ceviz yaprakları ezilir, suyu çıkarılır, % 40 nisbetinde alkolle karıştırılarak benlerin üzerine sürülürse benleri yok eder.

Elde edilen bu mayi tabii bir saç boyasıdır, saçlara koyu kestane rengi verir, ceviz yaprağı kaynatılır, lapa haline getirilir, yara ve çıbanların üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini temin eder, kemik çürümesi (ram hastalığı) nada iyi gelir.

Saç dökülmesinde; cevizin taze dış kabukları sıkılır, suyu alınır, bu su ile bir miktar kuyrukyağı karıştırılır, saç diplerine bununla masaj yapılır. Dökülmeyi kesinlikle önler, saçlara parlaklık verir. Basurda; Kaynatılan ceviz yaprakları lapa halinde basurun üzerine konulur. Kaynatılan suyu ile basurun üzerine kompres yapılır. Kara ceviz ağacı yaprakları, ceviz yaprağı gibi kullanılır.

CEVİZ AĞACI KABUĞU

Deniz tutmasını önleyici; 1 bardak sirke içerisine 1 kaşık ezilmiş ceviz ağacı kabuğu konur, 6 saat bekletilir, süzülüp içilir. Sara’da iyileştirici olarak ceviz çiçekleri ve yeşil dal kabukları kaynatılıp içilir.

Ceviz Meyvesi: Ceviz A vitamini, Bl, B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, C vitamini, sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfat, kükürt, klor ihtiva eder.

Şeker hastaları için faydalıdır. Kollestrolü ayarlar, kronik kalp krizi riskini azaltır. Günde 2-3 tane ceviz yemek kanı sulandırır, aspirinin gösterdiği etkiyi gösterir, fazlası kanı ekşitir, göğüs ve nefes yolu ağrılarında ceviz meyvesi yenilir, hazım bozukluklarında da faydalıdır. Basurda taze ceviz bal ile yenilir. Ceviz, bademle yenirse mideyi güçlendirir, kusmaları önler, ciğere ve zihne kuvvet verir, dalak ağrılarını giderir.

Ceviz çok yenilirse, kanı bozar, kansızlığa sebep olur, akşam yenildiğinde uykusuzluğu artırır. Taze cevizin dış kabuğu (tofu) kaynatılır, suyundan bir miktar içilirse cinsi gücü artırır.

Ceviz sebzelerin çoğundan 3 defa daha besleyicidir. Cevizin içinde bulunan potasyum tuzu hazım cihazının kuvvetli bir temizleyicisidir. Mide cidarını koruyucu bir tabaka ile kaplar. Asitlere karşı korur, D vitamini bakımından zengin olduğundan kansızlara ve vereme yakalanma istidadı olan çocuklara iyi gelir.

Ceviz kan ve kemik organlarının bütün hücreleri için lazım olan kireci de ihtiva eder. Kalbi ve sinirleri güçlendirir.

Ceviz Yağı:

Dahilen Kullanılışı: Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır.

Ceviz yağı; mideyi temizleyen potasyum tuzu ile bağırsaklardaki parazitleri gideren demir ve magnezyumu da ihtiva eder.

Haricen Kullanılışı: Fistülde 1 fincan ceviz yağı 1 çay kaşığı kükürt, hafif ateşte beraberce ısıtılır. Bir bez üzerine konulur. Ilık olarak fistülün üzerine sarılır, 6 saatte bir değiştirilir.

Temreğide; ceviz yağı ile masaj yapılırsa, temregiyi giderir.

Felçte; ceviz yağı ile biberiye yağı (esansı) aynı miktarda karıştırılır, günde 3-5 defa masaj yapılır. Romatizma sebebiyle deforme olmuş, sertleşmiş- hasta uzuvları ceviz yağı veya saf zeytinyağı ile kekik yağı veya lavanta esansı ile aynı nisbette karıştırılarak hasta uzuvlara bununla masaj yapılır. Ceviz yağı nasırlar üzerine sürülürse nasırları zamanla yok eder. Ceviz yağı ile yüzdeki çillerin üzerine masaj yapılırsa çilleri yok eder.

Ceviz kabuğu (kuru kabuk) cevizin kabuğu yakılarak külü balla karıştırılır, dişlere sürülürse dişleri parlatır.

Egzamada; 2 kilo suya, 30 gr ceviz yaprağı, 30 gr meşe kabuğu konur, kaynatılır, hastalıklı bölge buharına tutulur.
Güvelere karşı; ceviz yaprakları güvelere karşı faydalıdır.

Ceviz Ruhu:

Cinsi gücü artırmak için 5 damla ceviz ruhu 1 şeker üzerine damlatılarak her akşam yenirse cinsi kudreti son derece artırır, yorgun erkekleri tekrar zinde ve dinç hale getirir.

Biberiye Yaprağı ( Rosmarinus Officinalis )

Özellikleri : Kış aylarından 1 metre yüksekliğe çıkan ve yapraklarını dökmeyen koyu mavi renkli çiçekli, çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı akdeniz bölgesidir. Genellikle Güney anadolu illerinde yetişmektedir. Hoş görünümlü ve hoş kokulu bir bitkidir. Bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca banyolar da ve aroma terapilerde de kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar : Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bitki, güzelleştirici özelliğinin yanı sıra unutkanlık, başağrısı, sinirsel gerilme gibi bir takım ruhsal şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Mide ve bağırsakların uyarılmasında özellikle sindirim konusunda yardımcı olur. Yunanlıların konsantrasyon ve hafıza gücünü arttırmak amacıyla bilgilerin başlarına biberiye çelenkleri taktıkları bilinmektedir. Kadınların aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür. Saç köklerini uyararak erken saç dökülmelerini önler. Göğsü yumuşatıp zihni açar. Böbrek ve mesane hastalıklarında etkin rol oynar.
Kullanım şekli : Demlenerek kullanılır. Yazın bitkinin çiçek açtığı zamanlar tıbbi etkisinin en yüksek olduğu zamanlardır. Yaprakları ve ince gövdeler gölgede kurutulur. 1 litre kaynar su içerisine atılan yaprak ve sürgünler 2 saat bekletildikten sonra süzülür ve yemeklerden önce günde 3 defa bir bardak içilebilir.
Yan etkileri : Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Uyku kaçırdığı için gece içilmesi tavsiye edilmez. Hamile olanlara tavsiye edilmez ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanmaları önerilir.
biberiye-sb

Melisa Yaprağı ( Melissa Officinalis )

Özellikleri : Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde daha sık yetişen, yol boylarında limon kokulu yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. 20-80 cm kadar boy verebilen Melisa Otu limon kokulu ve çok yıllık bir bitkidir. Genellikle Mayıs ya da Haziran aylarında, kokulu yaprakları taze iken çiçek açmadan toplanır. Türkiye üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ” Melisa Subs ” diye adlandırılan türü limon kokulu olup ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca arıların çok etkilendiği ve daha kaliteli bal ürettiği bu otun ismi, Yunanca da Arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından oğul otu olarakta adlandırır.

Önerilen Hastalıklar : Tüm sindirim sistemi rahatsızlıkları ; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. En önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, ayrıca hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürür. Kulak çınlamasına iyi gelir. Genel bitkilerle şifa literatüründe ciddi bir yere sahip bir bitkidir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Toplanıp kurutulan yapraklar, gölge bir yerde kurutulur. Kurutulmuş yapraklardan 1-2 tatlı kaşığı Melisa yaprağı, 1 bardak kaynamış suya koyularak 10-12 dk ağzı kapalı olarak bekletildikten sonra içilir. Sabah ve Akşam olmak üzere günde iki defa alınmalıdır.

Yan Etkileri : Tansiyon üzerinde oldukça etkili olduğundan, düşük tansiyonu olanların dikkatli kullanması gerekir.

melisa otu-melissa-officinalis

melisa otu-melissa-officinalis

Mate Yaprağı ( Ilex paraguariensis )

mate-yaprağı-Ilex-paraguariensis

Özellikleri : Doğal yenileyici ve tazeleyici özellikleri olan Mate, Brezilya ve Paraguay’da yetişip dünya ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu ülkelerde iyi bir ihraç geliri sağlamaktadır. Zengin aroması ve doğal güzel tadı nedeniyle sadece içecek olarak değil, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Çay benzeri bir bitkidir. Dünya ülkeleri tarafından yerlilerin “yeşil altını” olarak kabul edilir.

Önerilen Hastalıklar : En önemli kullanım alanı aşırı iştahın dengelenmesi yönündedir. İçerdiği bol kafein nedeniyle uyarıcı etkisi vardır. Antioksidan etkisi nedeniyle, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler. Yorgunluk  giderici, stres azaltıcı, gelişim bozukluklarında düzeltici rol oynar.  Uykusuzluğu giderir. Güçlü bir zihin açıcıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynamayan su dökülerek ( kaynatılmış fakat kaynaması durmuş ) hazırlanır. 2-3 dakika demlendirip içilir.

Yan etkileri : Yoğun kafein içeriğinden dolayı aşırı miktarda tüketilmemelidir.