Biberiye Yaprağı ( Rosmarinus Officinalis )

Özellikleri : Kış aylarından 1 metre yüksekliğe çıkan ve yapraklarını dökmeyen koyu mavi renkli çiçekli, çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı akdeniz bölgesidir. Genellikle Güney anadolu illerinde yetişmektedir. Hoş görünümlü ve hoş kokulu bir bitkidir. Bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca banyolar da ve aroma terapilerde de kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar : Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bitki, güzelleştirici özelliğinin yanı sıra unutkanlık, başağrısı, sinirsel gerilme gibi bir takım ruhsal şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Mide ve bağırsakların uyarılmasında özellikle sindirim konusunda yardımcı olur. Yunanlıların konsantrasyon ve hafıza gücünü arttırmak amacıyla bilgilerin başlarına biberiye çelenkleri taktıkları bilinmektedir. Kadınların aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür. Saç köklerini uyararak erken saç dökülmelerini önler. Göğsü yumuşatıp zihni açar. Böbrek ve mesane hastalıklarında etkin rol oynar.
Kullanım şekli : Demlenerek kullanılır. Yazın bitkinin çiçek açtığı zamanlar tıbbi etkisinin en yüksek olduğu zamanlardır. Yaprakları ve ince gövdeler gölgede kurutulur. 1 litre kaynar su içerisine atılan yaprak ve sürgünler 2 saat bekletildikten sonra süzülür ve yemeklerden önce günde 3 defa bir bardak içilebilir.
Yan etkileri : Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Uyku kaçırdığı için gece içilmesi tavsiye edilmez. Hamile olanlara tavsiye edilmez ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanmaları önerilir.
biberiye-sb

Biberiye Suyu

Biberiye suyu bileşiminde Tanen (%8) ve uçucu yağlar (% 1-2) mevcuttur. Dahilen zayıflatıcı özelliği vardır. Kabız, hazım sistemi uyarıcı,  safra arttırıcı ve idrar söktürücü olarak haricen de cerrahi yaraların tedavisinde kullanılır.
Biberiye suyunun; Adet söktürücü, ağrı kesici, bronşit, öksürük, astım, sarılık, gaz söktürücü, böbrek ve mesane kumlarını döktürücü ve sinir yatıştırıcı olarak yararları bulunur. Akciğer – dalak tıkanıklıkları, hazımsızlık ve uykusuzluğa iyi gelir.
Dikkat:  Tansiyonu yükselten bir bitki olduğundan fazla miktarlarda kullanılmamalıdır..

Biberiye Çayının Faydaları

Biberiye Çayının Başlıca Faydaları

– Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Safra kesesi salgısını çoğaltır.
– Yağ eritici ve hazım kolaylaştırıcı bu bitki, vücutta biriken toksinleri atarak ideal bir kiloya kavuşmanızı sağlıyor.
– Vücudumuzdaki zararlı bakterileri öldürür.Hazmı kolaylaştırır.
– Kan dolaşımını hızlandırır.
– Romzatizma ve artrit ağrılarında faydalıdır.

Çayın Hazırlanışı : 2 çay kaşığı biberiye 1 bardak su ile haşlanır ve 10 dakika bekletilir. Günde 2 bardak biberiye çayı içebilirsiniz.

Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir
Yüksek tansiyon hastaların ve hamile bayanların biberiye içmesi ve kullanmasının sakıncalı olduğu saptanmıştır.

Biberiye (kuşdili)

Biberiye (kuşdili) : Ballıbabagillerden; Akdeniz çevresinde çok yetişen; küçük, kalınca, ensiz ve kokulu yaprakları ile çiçeklerinden faydalanılan bir bitkidir. Yaprakları iğneye benzer. Boyu 2 metre kadardır. Çiçekleri mavi veya eflatundur. Çiçeklerinden renksiz veya soluk sarı renkte olan biberiye esansı çıkarılır. İçeriğinde kafuru, sineol, kamfen, pinen, borneol ve bornilasetat vardır.

Faydası : Hazımsızlığı giderir. Çarpıntıyı keser. Yarımbaş ağrılarını giderir. Baş dönmesini keser. Astım, bronşit ve kansızlıkta faydalıdır. Yağlı saçların yağını alır. Burkulmalarda ve deri yaralarında da haricen kullanılır. İdrar ve adet söktürür. Safra ifrazatını arttırır.

BİBERİYE

(Rosemarinus officinalis)

Başağrısına en iyi gelen şifalı otlardan biri olan biberiye çayı şöyle hazırlanır: 25 gram biberiye 1 litre kaynar suya atılıp 10 dakika dinlendirilir veya yapraklar iyice ezilerek bir tatlı kaşığı yaprak bir çay fincanı kaynar suya atılır.Üzeri kapatılarak buharın kaçması önlenir.Biberiye başağrısı için gerektiği zaman bir çay fincanı, soğuk olrak içilir.Karaciğer hastalıkları için her yemekten önce, hazım bozuklukları için yemeklerden sonra alınır.

Biberiye konsantresi, safra kesesi ve mide salgılarını arttırarak hazmı kolaylaştırır.Her türlü sinirsel rahatsızlık için de iyi gelir.Sinirsel başağrılarınında, gastrit ağrılarınında, yüksek tansiyonunda, kalp sıkışmalarında da biberiyenin yararı vardır.Gece yatarken içilecek bir kahve fincanı biberiye, sakin bir uyku sağlar.Yatmadan önce banyo doldurulup içine bir fincan biberiye katılır ve suda bir süre dinlenilirse, vücut iyice gevşeyerek rahatlar.

Biberiye eski çağlardan beri önem taşımıştır.Eski Romalılar, biberiyeyi kutsal bir bitki olarak nitelemişlerdir.Eski Yunan’da da, öğrencilerin kafa yorgunluğunu önlemek için başlarına biberiye dallarından yapılmış çelenkler takılmıştır.Son zamanlarda yapılan araştırma ve deneyler, biberiyenin gerçekten de haricen kullanıldığı zaman etkili olduğunu kanıtlamıştır.Biberiyede antiseptik özelliklerinin yanı sıra romatizma sancılarını kesen özellikler de vardır.Biberiyede yüzde 1-2 oranında yağ vardır.Bu yağ parfüm yapımında kullanıldığı gibi, romatizma ve benzeri ağrılara karşı merhem olarak da kullanılır.Biberiye saçı besler, dökülmesini önler.Bu yüzden bineriye yağı, şampuanlarda ve saç losyonlarında da kullanılır.

Kokusu çok güzel olan biberiye, bahçe bitkisi olarak da değer taşır.Mavi çiçekleri vardır.Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan biberiyenin bir başka önemli özelliği de böcekleri uzaklaştırmasıdır.