Biberiye Yaprağı ( Rosmarinus Officinalis )

Özellikleri : Kış aylarından 1 metre yüksekliğe çıkan ve yapraklarını dökmeyen koyu mavi renkli çiçekli, çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı akdeniz bölgesidir. Genellikle Güney anadolu illerinde yetişmektedir. Hoş görünümlü ve hoş kokulu bir bitkidir. Bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca banyolar da ve aroma terapilerde de kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar : Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bitki, güzelleştirici özelliğinin yanı sıra unutkanlık, başağrısı, sinirsel gerilme gibi bir takım ruhsal şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Mide ve bağırsakların uyarılmasında özellikle sindirim konusunda yardımcı olur. Yunanlıların konsantrasyon ve hafıza gücünü arttırmak amacıyla bilgilerin başlarına biberiye çelenkleri taktıkları bilinmektedir. Kadınların aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür. Saç köklerini uyararak erken saç dökülmelerini önler. Göğsü yumuşatıp zihni açar. Böbrek ve mesane hastalıklarında etkin rol oynar.
Kullanım şekli : Demlenerek kullanılır. Yazın bitkinin çiçek açtığı zamanlar tıbbi etkisinin en yüksek olduğu zamanlardır. Yaprakları ve ince gövdeler gölgede kurutulur. 1 litre kaynar su içerisine atılan yaprak ve sürgünler 2 saat bekletildikten sonra süzülür ve yemeklerden önce günde 3 defa bir bardak içilebilir.
Yan etkileri : Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Uyku kaçırdığı için gece içilmesi tavsiye edilmez. Hamile olanlara tavsiye edilmez ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanmaları önerilir.
biberiye-sb

Hodan ( Borago officinalis )

Özellikleri : Kuzey ve Batı Anadolu bölgelerinde ve ayrıca istanbul civarında yetişen bir bitkidir. Hafif kumlu toprakları sever. Ayrıca bol güneş alan yerlerde bulunur. Açık eflatun renginde salkımlı yıldız şeklinde çiçekleri vardır. Tohum yoluyla çoğalır. Tıp alanında kullanılmak üzere ziraati yapıldığı gibi süs bitkisi olarakta ekilir. Tuz ve mineraller yönünden zengindir. Çiçek ve yaprakları gölgede kurutulur.
Faydalanılan Hastalıklar : Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olan bu bitki ayrıca cesareti arttırmaktadır. Ateş düşürücü etkisi vardır. öksürüğü keser ve balgam söktürür. Kanı temizler. Stresli bünyelerde direnci arttırır.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 bardak kaynar suya 2 kaşık kurutulmuş hodan otu konur 15 dakika civarında demlendikten sonra tüketilir. Günde 3 defa içilebilir.
Yan Etkileri : Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
hodan

Vebaotu (Petasites officinalis)

vebaotu neye iyi gelir?

Vebaotu neye iyi gelir?

Petasites officinalis bilimsel adıyla Vebaotu, ırmak, dere ve orman kıyılarında yetişir. Kelotu olarak da bilinir. Şapka büyüklügündeki yaprakları hafif dişlidir ve alt tarafları gri tüylerle kaplıdır. Kirli beyazdan açık pembeye kadar değisebilen çiçekleri, sapın en ucunda, bir salkım biçiminde açarlar.

Vebaotunun Faydaları : Salgın zamanlarında büyük önem kazanmış ve ateş düşürücü özelliğe sahip olan kökü, çiçeklenme zamanından önce sökülür. Terletmeye yardımcı olan çayı, ateşlenme, soluk alma zorluğu, gut ve epilepsi (sara) hastalıklarına iyi gelir.

Gün boyunca, 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. Büyük taze yaprakları, yalnızca burkulmaların ve yürüme sonucu ayakta olusan yaraların üstüne uygulanmakla kalmayıp, her tür kangren, habis çıban ve şiddetli yaralarda kullanılır.

Veba otu, Modern herbalistler tarafından ise özellikle kemoterapiden sonra kanser tümörlerinin azaltılması için önerilmektedir.

Almanya’da Petadolor markasıyla tablet halinde satılmaktadır. Aynı zamanda adet krampları, astım ve baş ağrısı için de kullanılmaktadır. Kanser tedavisinde kullanıldığında, özellikle cerrahi operasyondan sonra etkili bir sekilde metastaz’ı (yayılma) önlemektedir.

Zencefil ( Zingiber officinalis )

Zencefil neye iyi gelir?

Zencefil bitkisinin özellikleri : 150 santimetreye kadar boylanabilen ve yaprakları mızrak şeklinde sivri ve tarçın kokulu bir bitkidir. Anavatanı Malezya ve Hindistandır. Kullanılan kısımları kök kısımlarıdır. Hem baharat olarak kullanılan hemde sağlık alanında kullanılan dünyanın en önemli bitkilerinden birisidir. En makbül olanı, hindistanda üretilen kalküta zencefilidir.

Faydalı olduğu hastalıklar : Mide ağrı ve bulantılarına karşı çok etkili olan bu bitki ishali kesip bağırsak bozukluklarında faydalıdır. Ayrıca mide gazını alır, soğuk algınlığında hızlı iyileşmeyi sağlar ve vucudun zihin ve beden gücünü arttırır. Tansiyon ve kolestrol düşürücü özelliği vardır. Ses kısıklığına iyi gelir ayrıca cinsel gücü tetikleyip sperm sayısını arttırır.

Ebu Nuaym Tıbbu’n Nebevi isimli eserinde bir Ebu Saide’l Hudri hadisinde Ebu Said’in şöyle söylediğini bildirmektedir. ” Peygamber efendimize (SAV) Rum Kralı bir zencefil küpü hediye etti. Allah’ın resulü, herkese bir parça yedirmiş ve bana da ikram etmiştir”

gingerSoğuk günlerde soğuk algınlığı, nezle grip gibi rahatsızlıklar için hem tedavi edici hemde önleyici en güzel doğal ürünlerdendir. Böbrekleri ve kan dolaşımını uyararak kanın tüm bölgelere ulaşmasını sağlar. Ateş düşürücü ve terletici etki yapar ve ayrıca kabızlığa iyi gelir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Çay olarak kullanılır. Bitkisel tozu ya da kök parçaları 1 tatlı kaşığı olarak 1 bardak su içinde kaynama derecesine getirilir ve 10 dk kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce içilir.

Zencefilin Yan etkileri : Bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur. Ayrıntılı bilgi için diğer makalemizi okumak için tıklayınız

Melisa Yaprağı ( Melissa Officinalis )

Özellikleri : Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde daha sık yetişen, yol boylarında limon kokulu yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. 20-80 cm kadar boy verebilen Melisa Otu limon kokulu ve çok yıllık bir bitkidir. Genellikle Mayıs ya da Haziran aylarında, kokulu yaprakları taze iken çiçek açmadan toplanır. Türkiye üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ” Melisa Subs ” diye adlandırılan türü limon kokulu olup ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca arıların çok etkilendiği ve daha kaliteli bal ürettiği bu otun ismi, Yunanca da Arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından oğul otu olarakta adlandırır.

Önerilen Hastalıklar : Tüm sindirim sistemi rahatsızlıkları ; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. En önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, ayrıca hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürür. Kulak çınlamasına iyi gelir. Genel bitkilerle şifa literatüründe ciddi bir yere sahip bir bitkidir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Toplanıp kurutulan yapraklar, gölge bir yerde kurutulur. Kurutulmuş yapraklardan 1-2 tatlı kaşığı Melisa yaprağı, 1 bardak kaynamış suya koyularak 10-12 dk ağzı kapalı olarak bekletildikten sonra içilir. Sabah ve Akşam olmak üzere günde iki defa alınmalıdır.

Yan Etkileri : Tansiyon üzerinde oldukça etkili olduğundan, düşük tansiyonu olanların dikkatli kullanması gerekir.

melisa otu-melissa-officinalis

melisa otu-melissa-officinalis