Baldırı Kara Bitkisi Otu

Özellikleri ve Kullanıldığı Yerler: Eğreltiotu ailesinden olup, ıslak bölgelerde yetişen, eğrelti otlarının ortak ismidir. Yaprakları kurutulup kullanılırsa daha etkili ve faydalı olabilir. Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişir. İyi olanı dallarının siyahlaşıp kırmızıya yakın olanıdır, yaprakları yeşil olmalıdır. Bu Baldırı Kara otunun boyu ortalama olarak 25-40 cm. aralığında değişebilir.
Baldırıkara
Faydaları Yararları:

a) Kurutulmuş 50-60 gr. baldırı kara otunun yaprağı 1 litre suda kaynatılarak suyu ile saçlar yıkandığı takdirde saçlar daha canlı ve gür olur.

b) 10 gr. çok aşırı tesir eder, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında hastayı gevşetir ve rahatlatır. sarılık ve Dalak hastalıklarına çok yararlıdır. İdrar söktürürmeye yardımcı olur. Mesane ve Böbrekte oluşan taşları eritir düşürmeye yardımcı olur. Burun akıntısı Nezle ve boğaz hastalıklarına, öksürüğe etkili ve faydalıdır. Mide ağrılarını dindirir.

c) Kadınlarda Aybaşı kanamalarını düzenler. Saçkıran hastalığına, sıraca, kısırlık, boğmaca gibi hastalıklara yararlı olup, göğsü yumuşatır balgam söktürmeye çok etkili ve yararlıdır.

d) Ladin, mersin yağı veya süsen yağı ve sirke ile karıştırılıp iyice pişirdikten sonra dökülen saç diplerini her gün bu karışımla taradığınız zaman saçlarınız en kısa zamanda yeniden çıkmaya başlar.

e) Fazla kullanıldığı zaman dalağa zarar verdiği için sakız ile birlikte alınması önerilir.

Alıç Bitkisi-Alıçın Faydaları

ALIÇ

Ülkemizde addiken, yemişen, geviş, edran, geyik dikenleri olarak da bilinen alıç, özellikle bol güneş gören dağlık bölgelerde, derelere bakan yamaçlarda ve çalılıklar arasında yetişir. Eylül-Ekim ayında meyveleri olgunlaşır.

Kalp ritim bozuklukları

Sinirsel kalp çarpıntıları

Kalp yetmezliği

Ağır enfeksiyon hastalıkları

Kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı

Damar sertliğine

Kalp damarlarının güçlenmesine iyi geldiği bilinmektedir.

Yabanmersini Bitkisi Faydaları

yabanmersini-11kurutulmus-yaban-mersini1Yaban Mersini: Boyları 1 m – 30 cm. arasında değişen, tropik ve ılıman karakterli iklim türüne uyum sağlamış bitki türüdür. Yetiştiği yörelere göre farklı isimlerle de bilinmektedir. Mayıs ayında çiçek açıp, Güz aylarına doğru olgunlaşır ve rengi maviye döner. Ülkemizde Artvin, Rize, Trabzon ve giresun’ un yüksek kesimlerinde rastlanmaktadır.

Yaban Mersini’ nin Faydaları: Günümüzün gündeme oturan hastalığı domuz gribi ve daha birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilmektedir. Kansere karşı bağışıklığı geliştirir. kan şekerini düşürür, kalp krizi riskini azaltır. Bağırsak metabolizmasını düzenler. Göz yorgunluğuna ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluğunu önler. Yapraklarının ve meyvelerinin kurusundan yapılan çay ishale iyi gelir. Taze olarak tüketilirse kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Varis ve hemoroitlerde (basur) de faydalıdır. oğaz ağrısı ve ağız iltihaplarının tedavisinde faydalıdır. Kılcal damarlarda kan akışını iyileştirir. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibiyotik etki göstermektedir. Yaban mersini besleyici bir bitki olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği oldukça düşüktür. Kolesterolü düşürür. Damarlardaki elastikiyeti arttırır. Yaban mersini Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülseri de önler. İltihaplara karşı dezenfektan özelliği taşımaktadır ve potasyum içeriği son derece yüksektir.

Nasıl Tüketilir: Yaprakları ve meyveleri kurutularak çay olarak tüketildiği gibi taze olarak tüketilebilmektedir. Kurusu aktarlardan, tazesi ise büyük marketlerden temin edilebilir.

Zerdeçal Bitkisi ve Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçal Bitkisi ,
Zerdeçalın yararları

Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır.

Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mideyi kuvvetlendirir. Sinirleri uyarır. Vücuda ferahlık ve rahatlık verir. İltihap gidericidir. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır. Gaz ve idrar söktürücüdür. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir.