Alıç Bitkisi-Alıçın Faydaları

ALIÇ

Ülkemizde addiken, yemişen, geviş, edran, geyik dikenleri olarak da bilinen alıç, özellikle bol güneş gören dağlık bölgelerde, derelere bakan yamaçlarda ve çalılıklar arasında yetişir. Eylül-Ekim ayında meyveleri olgunlaşır.

Kalp ritim bozuklukları

Sinirsel kalp çarpıntıları

Kalp yetmezliği

Ağır enfeksiyon hastalıkları

Kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı

Damar sertliğine

Kalp damarlarının güçlenmesine iyi geldiği bilinmektedir.

Yabanmersini Bitkisi Faydaları

yabanmersini-11kurutulmus-yaban-mersini1Yaban Mersini: Boyları 1 m – 30 cm. arasında değişen, tropik ve ılıman karakterli iklim türüne uyum sağlamış bitki türüdür. Yetiştiği yörelere göre farklı isimlerle de bilinmektedir. Mayıs ayında çiçek açıp, Güz aylarına doğru olgunlaşır ve rengi maviye döner. Ülkemizde Artvin, Rize, Trabzon ve giresun’ un yüksek kesimlerinde rastlanmaktadır.

Yaban Mersini’ nin Faydaları: Günümüzün gündeme oturan hastalığı domuz gribi ve daha birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilmektedir. Kansere karşı bağışıklığı geliştirir. kan şekerini düşürür, kalp krizi riskini azaltır. Bağırsak metabolizmasını düzenler. Göz yorgunluğuna ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluğunu önler. Yapraklarının ve meyvelerinin kurusundan yapılan çay ishale iyi gelir. Taze olarak tüketilirse kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Varis ve hemoroitlerde (basur) de faydalıdır. oğaz ağrısı ve ağız iltihaplarının tedavisinde faydalıdır. Kılcal damarlarda kan akışını iyileştirir. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibiyotik etki göstermektedir. Yaban mersini besleyici bir bitki olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği oldukça düşüktür. Kolesterolü düşürür. Damarlardaki elastikiyeti arttırır. Yaban mersini Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülseri de önler. İltihaplara karşı dezenfektan özelliği taşımaktadır ve potasyum içeriği son derece yüksektir.

Nasıl Tüketilir: Yaprakları ve meyveleri kurutularak çay olarak tüketildiği gibi taze olarak tüketilebilmektedir. Kurusu aktarlardan, tazesi ise büyük marketlerden temin edilebilir.

Zerdeçal Bitkisi ve Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçal Bitkisi ,
Zerdeçalın yararları

Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır.

Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mideyi kuvvetlendirir. Sinirleri uyarır. Vücuda ferahlık ve rahatlık verir. İltihap gidericidir. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır. Gaz ve idrar söktürücüdür. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir.

Kimyon, Kızılcık Bitkisi

KIZILCIK – CORNUSMAS

Kullanılan Kısımları : Yaprağı, meyveleri, göde ve dal kabukları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Taze veya kuru meyve haşlama halinde ishal kesici olarak kullanılır. Etkili ve zararsız bir ishal kesicidir. Bağırsak yaralarına iyi gelir, safrayı keser, mideye kuvvet verir, gazı önler, ciğerin hararetini söndürür, sıkıştırıcı ve fıtonsid araç olarak çay şeklinde hazırlanıp kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr ufalanmış kuru meyve konur, 10-15 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Kabuk, gövde ve dal kabukları ishal kesici, ateş ve kurt düşürücü olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış kabuk konur, 10 dk bekletilip içilir. Yaprağı:

Haricen Kullanılışı: Kızılcık yaprağı, toz haline getirilir, yara ve çıbanlar üzerine serpilir.

KİMYON – CUMİNUM EYMİNUM

ACEM KİMYONU

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Vücuda sıcaklık verir, kulunç ağrısını dağıtır, ağrı ve sızıyı giderir, idrarı ve anne sütünü artırır, cinsi arzuyu tahrik eder, gaz çıkartıcıdır, genirmeleri önler, hazımsızlığı ve ağız kokusunu giderir, şişmanlığa karşı, zayıflatıcı olarak kullanılır. Yüksek tansiyonu düşürür, asabi baş dönmesini keser, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, birikmiş gazı söktürür, sinirleri yatıştırır, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar, iştah açıcıdır, krampları giderir, karın ağrılarını geçirir, vücudu terletir, vücuttaki yelleri atar, vücudun rutubetini kurutur, kanı inceltir, el ve ayak parmaklarında meydana gelen uyuşuklukları (karıncalanmaları) geçirir, bağırsakları düzene sokar, zafiyete karşı kullanılır, mesanede olan taşları eritir, idrarı söktürür, yelden olan dalak şişliğini giderir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr kimyon konur, 5 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Veya 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr çekilmiş kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Veya günde 5-6 defa yemeklerden hemen sonra ve başka zamanlarda yarım-bir çay kaşığı su ile içilir. Bir miktar şekerle de alınabilir.

Kimyon, sinameki, tereyağı ve balla macun yapılıp yenilirse her derde devadır. Allah’ın Rasulü (s.a.) efendimiz sizlere, sinameki, tereyağı, bal ve kimyonla yapılmış (sennuti) tavsiye ederim buyurmuşlardır.

Kimyon su ve sirke ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına (astım) iyi gelir.

Kimyon arpa unu ve zeytinyağı ile birlikte macun yapılıp bir müddet yenmeye devam edilirse, bağırsak ağrı ve yaralarına iyi gelir.

Taze sebze ve meyve yiyemiyorsanız ve kusmaktan şikayetçi iseniz, yemeğin üzerine yarım bir çay kaşığı kimyon içiniz.

Salatalık yerken üzerine tuz gibi serpip yerseniz veya üzerine içerseniz hiçbir rahatsızlık hissetmezsiniz.

Rahim düşüklüğünde; 1 kesme-şeker üzerine 4-8 damla kimyon yağı, 5-6 damla ardıç yağı damlatılıp içilir.

Zayıflamak için; 200 gr kimyon, 200 gr melek otu kökü, 200 gr rezene, 200 gr hayıt tohumu toz haline getirilir, karıştırılır, bu karışımdan günde 1 kaşık içilir. Bu terkip vücudu tabii bir şekilde yavaş yavaş zayıflatır, bu karışım aynı zamanda kalbi kuvvetlendirir, nefes organlarını balgamdan temizler, nefes darlığı ve astım bronşitte çok faydalıdır, ayrıca karaciğer, safra kesesi, mide, mesane ve böbreklere de çok faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Kimyon kaynatılır, suyu ile yüz yıkanırsa yüzü güzelleştirir. Çekilmemiş kimyon yakılır, külü basurun üzerine konulursa basuru kurutur.

Çekilmemiş kimyon ağızda çiğnenirse diş etlerini güçlendirir. Kimyon vücutta biriken radyasyonu temizler.

Kimyon yağı; yel ve ağrı olan yerlere sürülürse ağrıları giderir.

KEFE KİMYONU – LASERTRİLOBUM

Diğer İsimleri : Dağ Kimyonu

Kullanıldığı Yerler:

Dahileri Kullanılışı: Midevi, gaz çıkartıcı, terletici.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-6 gr konur, 10 dk kaynatılıp günde 2-3 bardak içilir. Aynı su sivilcelere karşı kullanılır.
Haricen Kullanılışı: Sivilcelere karşı kaynatılıp cilde masaj yapılır.

Kızılcık Meyvesi Ve Kızılcığın Faydaları Yararları Yetiştirilmesi Özellikleri