Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

Havaların solumasıyla birlikte, grip soğuk algınlığı ve öksürük kendini göstermeye başladı. Öksürük genel olarak önemsiz gibi görünse de ya da insanlar öksürüğü sıradan bir durum gibi görselerde öksürüğün altında çok çeşitli ve ciddi sebepler yatabiliyor. Uzun süreli öksürükler, kronik öksürük haline dönüşebiliyor, ciddi öksürük nöbetleri yaşabiliyor. Öksürük soğuk algınlığı, grip  gibi mevsimler nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi, mevsime bağlı olmayan astım, bronşit, koah gibi nedenlerle de olabilir. Öksürüğün diğer bir temek nedeni ise sigara kullanımıdır ve buna bağlı olarak kronik bronşittir.

Öksürük bir çok önemli hastalığında habercisi olabilir. Akciğer kanseri,mide kanseri  kalp kapak hastalıkları, zaturee, solunum yetmezliği, astım gibi hastalıklar öksürükle kendilerini belli ediyorlar.

Öksürükle birlikte, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma, balgam, yüksek ateş gibi belirtiler de olduğu durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gereklidir.

Eğer çok fazla öksürüyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey öksürüğün geçmesine yardımcı olabilir. Bir kaç yudum ılık su, ılık bitki çayları, boğazı yumuşatmaya yardımcıdır. Mümkün olduğu kadar sigara içilmemesi gereklidir. Bol sıvı tüketimine dikkat etmek ve C vitamini almak da önemlidir.

Öksürük İçin Şifalı Bitkiler

Havaların soğumasıyla birlikte sık sık bizleri rahatsız eden öksürüğe karşı evde kendiniz hazırlayabileceğiniz çeşitli bitkisel formullerle karşı koyabilirsiniz. Ancak öksürük temelinde ciddi hastalıklar yatabilen bir belirtidir. Herşeyden önce bir hekim muayenesi oluşabilecek ciddi zararların önüne geçebilmektedir.

*Bal öksürüğün en güçlü düşmanıdır.
-Zencefil bal karışımı yapılıp yenilebilir.
*Çocuklarda şiddetli öksürük durumlarda incir süt ile pişirilerek yedirilebilir
*Birçok derde deva olan kekik çayı içilebilir. (kekik demlenirken kaynatılmaz, kaynamış olan suyun içine atılır. bir kaç dakika bekledikten sonra içilir, Hamilelerin kullanımına uygun değildir kekik.
*Nane Çayı, Ihlamur kaynatılarak içilmesi öksürüğe iyi gelir.
*Kaynatılmış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gr) Hatmi eklenerek karıştırılır. Bir kaç dakika bekledikten sonra yudum yudum içilir ( İbrahim Saraçoğlu önerisi)

Öksürük otu – Tussilago farfara

Özellikleri : Öksürük otu Yapraklarında, tanen, inülin, şekerler ve fitosterol gibi maddeler ve uçucu yağlar olan bir bitkidir. Müsilaj etkisi mevcuttur. Nemli sırtlarda ve gevşek topraklarda yetişen otsu bir bitkidir. Yine yaprakları etli, atları tüylü, beyaz görünüştedir. Çiçekleri, ilkbaharda tüm bitkilerinden çiçeklerinden önce açar.  İlkbahar başlarında toplanan çiçekler gölge bir yerde kurumaya bırakılır. Yaprakları da yaz aylarında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Önerilen Hastalıklar : Sinirleri yatıştırır. Tüm solunum yolu rahatsızlıklarında, öksürüğü keser ve balgamı söker. Göğsü yumuşatır. Nezle ve gripte, akut bronşitte faydalıdır. Nefes darlığı ve astım şikayetlerini giderir.

Kullanım şekli ve dozu : 1-2 tatlı kaşığı yaprak ve çiçek karışımı bir bardak kaynar suyun içinde 10 dakika demlendirip tüketilmek suretiyle kullanılır. Günde 2-3 defa kullanılır. Taze sıkılmış öz suyu kulak ağrılarına iyi gelir.

Öksürük otu-Tussilago farfara