Şifalı Bitkiler

Şifalı Bitkiler

Avokado
Böbrek taşı iltihapları,safra kesesi taşı, böbrek ağrıları ve yetmezliği, idrar yolları iltihapları ve yaraları, prostat büyümesi ve iltihapları, mide ülseri, gastrit, oniki parmak bağırsağı ülseri,hazımsızlık, basur kanamaları için yararlıdır. İdrar yolları iltihapları ve yaralarını gidermede faydalıdır.
Avokado, çok sayıda doymamış yağ asitleri ve linoleik asit içerir. Avokadoda mineraller, potasyum ve magnezyum ve B vitamini yüksek oranda bulunur. B Vitamininin bir içeriği olan Biotin cilt bakımı için idealdir. Yüksek yağ asitleri oranından dolayı kolesterolü düşürür ve kalp ve kan damarlarını korur. Kalp ve kan dolaşımı hastalık riskleri böylece azaltılabilir.

Adaçayı
Bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına karşı etki gösterir. Ağız, boğaz mukozasında iltihabı gidermede etkilidir. Soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yararlıdır. Adaçayı salgı düzenleyicidir. Hazım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Alıç
Kalp damarlarını açmada, sinir sistemini rahatlatmada, ritim bozukluğunu gidermede, damar sertliğini yumuşatmada yardımcıdır.

Amber Çiçeği
Ölü hücrelerin yenilenmesinde, kandeki şekerin düzenlenmesinde, yüksek tansiyonun dengelenmesinde, içerdiği C vitamini nedeni ile bağışıklığın güçlendirilmesinde bitkisel gıda desteği olarak kullanılabilir.

Aslan pençesi
Kanserde, mesane bölgesi sorunlarında, kadınların menopoz dönemlerindeki rahatsızlıklarda yardımcıdır.

Bodurotu
Kan şekeri düşürücü özelliğe sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Pankreas ve karaciğeri çalıştırır. Mantar, egzama ve sedef gibi deri hastalıklarının giderilmesinde yardımcıdır.

Biberiye
Tokluk hissi verir. Kabızlık, bağırsak ve mide şişkinliği ve kabızlığı gidermede yardımcıdır.

Civan Perçemi
Adet düzensizliğinde, menopoz dönemi rahatsızlıklarında, rahim ve idrar yolu iltihaplarında, kemik erimelerinde, hormon bozukluklarının giderilmesinde, vücut direncinin artırılmasında, göğsü yumuşatmada, balgam söktürmede, bağırsak ve mide gazlarının giderilmesinde, stres ve yorgunluk hallerinin giderilmesinde, sinir yatıştırmada ve uyku düzenlemede etkilidir.

Çin geven
Bedenin savunma sistemini güçlendirerek enfeksiyon tedavilerinde, vücut direncini arttırmada, fiziksel ve zihinsel dayanıklılığı arttırmada, aşırı stres ve yorgunluktan kaynaklanan performans düşüklüğünü gidermede, değişik kanser tiplerinde yardımcıdır.

Çakşır kökü
Erkeklerde cinsel gücü artırmada, sperm sayısını ve testesteronu artırmada, vücut direncini sağlamada, fiziksel ve zihinsel dayanıklılığı artırmada, aşırı stres ve yorgunluktan kaynaklanan performans düşüklüğünü gidermede, yaşlılık etkilerinin geciktirilmesinde, kandaki şekeri düşürmede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcıdır.

Çemen
Nefes darlığı, astım, bronşit, göğüs yumuşatıcı, balgam sökütücü ve öksürük kesici etkiye sahiptir. Vücuda kuvvet ve enerji kazandırır. Kolesterol ve şekeri dengeler. Anne sütünü arttırır. Adet dönemi şikayetlerini azaltır.

Çoban çökerten
Kan kolesterol ve trigliserid düzeyinin düşmesine yardım ederek orta dereceli ateroskleroz ve hipertansiyon tedavisine yardımcı olur. Erkeklerde hormon düzenleyici olarak görev yapar. Güç ve canlılık, doğal testeron tetikleyicisi, seksüel performans artışı, cinsel istek (libido) artışı, kas yapılanması ve dayanıklılık için kullanılmaktadır.

Çaksırotu kökü
Cinsel gücü ve isteği arttırır.

Çörekotu
Vücuda kuvvet vermede, iştahı açmada, idrar söktürmede, mide yanmasını gidermede, kanı temizlemede, akciğer ve karaciğeri rahatlatmada etkilidir.

Deve Dikeni
Karaciğerdeki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcıdır. İştah açar. Karaciğeri besler. Ateş düşürmeye yardımcıdır.

Ebegümeci
Yüksek tansiyonda, şekerde, kolesterolde, hormon dengesini düzenlemede yardımcı bir bitkidir. Solunum ve sindirım sistemi tahrişlerinde, ses kısıklıklarında, bronşit, anjin ve öksürükte kullanılır. Boğaz ağrılarında, ağız iltihaplarında gargara olarak verilir. Ayrıca egzama ataklarında da fayda sağlar.

Enginar
Enginar yüksek oranda A,D, D2, B6 ve C vitaminleri içerir ve beyin yorgunluğunu giderir. Mide ve bağırsakları temizler, vücuda canlılık ve dinçlik verir. Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır, kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür, kalp sağlığı için faydalıdır, İshali keser ve önler, kanı temizler. Ayrıca enginarın cinsel istek ve gücü arttırdığı belirtilmektedir.

Funda
Böbrekleri temizleyerek enfeksiyonları önler. Zayıflatıcı etkiye sahiptir. Ödem söktürücü ve gut hastalığında faydalıdır!
Diüretik, idrar yolları, antiseptiği, Safra söktürücü, sistit, uriner sistemde kum ve taş düşürücü, böbrek üstü bezleri çalıştırıcı etkisi vardır.

Ginko Biloba
Özellikle yaşlı insanlar için faydaları kanıtlanmıştır . Bu bitki oksijen kullanımını arttırır, böylece hafıza, konsantrasyon ve diğer zihinsel fakülteleri geliştirir. Ginkgo baş ağrısı, sinüzit ve baş dönmesi olan kişiler için rahatlama sağlayabilir. Aynı zamanda kronik kulak çınlamasını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hayıt tohumu
Yüksek ateş, baş ağrısı, gaz sorunu ve idrar arttırmada faydalı, adet döneminde regl öncesi stres, adet gecikmesi, ağrılar, adet krampları ve depresyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde, hormon ve yumurtlama periyodunun düzenlenmesinde, kadınlarda ve erkeklerde hormon dengesizliğinden kaynaklanan kıllanma (tüylenme) ve sivilcelerde, Kalp damar tıkanıklığında yardımcıdır.

Ihlamur
Nefes darlığı,astım,bronşit,göğüs yumuşatıcı,balgam söktürücü ve öksürük kesici etkiye sahiptir. Grip,nezle,anjin ve bütün boğaz yolları enfeksiyonlarında kullanılır. Larenjik,faranjit gibi soğuk algınlığı ve nefes borusu iltihaplarında etkilidir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır.

Karabaş otu
Migren, sara, epilepsi, sinir sistemini rahatlatmada ,mide ve bağırsak spazmlarında,
şiddetli baş ağrılarında yardımcıdır.

Kantoron
Mide ülseri,Gastrit,onikiparmak bağırsağı ülseri, orta şiddetteki depresyona karşı özellikle menapozda bitkinlik, endişe ve sıkıntı giderici olarak kullanılır. Yatıştırıcı, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Ayrıca iltihaptan dolayı oluşan şişlik ve kızarıklıkları giderici, ağrı kesici etkileri de bulunmaktadır.

Keçi Boynuzu
Taze meyva ishal, kuru meyva ise kabız yapar. Taze meyvaların ayrıca idrar arttırıcı etkileri de vardır. Her iki tür meyvada kuvvetli birer besindir.

Kekik
Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı tamamen yok eder. Sinir, stres, uyku düzeni bozukluğu, mide ve bağırsak şişkinliği, gaz, mide ülseri, sancı ve gastrit, iç hemoroit, spastik colon, idrar zorluğu gibi rahatsızlıklarda etkilidir.

Kurt pençesi
Antiseptik (enfeksiyonu önlemede),idrar söktürmede, kanama durdurmada yardımcıdır.

Kudret narlı
Mide ülseri,Gastrit,Onikiparmak bağırsağı ülseri, Ağız özevakustaki yara ve iltihaplarını gidermede yardımcıdır.

Kedi otu
Sinir sistemini yatıştırmada, uykusuzluğu gidermede, heyecan ve çarpıntılarda, histeri, çocuksu hareketler, bencillik, alınganlık, kapris gibi sorunların giderilmesinde yardımcıdır.

Kırkkilitotu
Ritim bozukluğunu gidermede,Böbrek taşlarını düşürmede,İdrar yolları iltihaplarını gidermede yardımcıdır.

Lahana
Bölgesel zayıflamaya yardımcı, Dengeli zayıflatır, Sindirim sistemini hızlandırır, Metabolizmayı çalıştırır, Kas ve eklem romatizması ağrılarını giderir, Sinirsel rahatsızlıkları tedavi eder.

Melisa
Sinir, stres, uyku düzeni bozukluğunda faydalıdır, sinirsel hastalıklarda ve depresif huzursuzluklara sakinleştirir, stresten dolayı dökülen saçlarda faydaları görülmüştür. Beyin, kalp ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu etkisi vardır. Hazmı kolaylaştırır, bağırsak gazlarını giderir, terlemeyi önler, bağırsak parazitlerini düşürür. Hafıza zayıflığını giderir. Spazm çözücüdür. Mikrop öldürücüdür.
Saç ve cilt bakımında da kullanılır. Yıpranmış, cansız, ve güçsüz saçlara karşı etkilidir. Yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için kremlerde de kullanılr.

Meyan kökü
Vücuda serinlik verir. İdrar söktürücüdür. Böbrek taşlarını düşürmye yardımcı olur. Ülser ve gastritte faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Prostatta faydalıdır.

Mayıs papatyası
Bakterilere karşı olan etkisiyle iltihapları giderir. İçimi son derece yumuşak bir çaydır. Boğaz solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalıdır. Haricen deri ve mukoza iltihaplarında da kullanılır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.

Mirtilin
Şeker hastalığı tedavisinde, vücuttan ödem atılmasında, mikrop öldürücü özelliğiyle tanınır.

Narçiçeği
Kolestorol düşürmeye, kanı temizlemeye, gribal enfeksiyonların giderilmesine,
hazımsızlıklık sorunlarını gidermeye yardımcıdır. Yüksek oranda vitamin C içerir.

Omega 3
Omega 3 yağ asitleri; bağışıklık sistemini güçlendirir, kolestrolü dengeler, bebeğin sağlıklı gelişimini destekler, beyin retina ve cilt hücrelerini yeniler kansere karşı korur, kalp krizi riskini düşürür, hafızanın gelişmesine yardımcı olur ve kan akışını hızlandırır.

Peygamber Çiçeği
İstah açıcıdır. İdrar söktürücüdür. Gut (Nikris) hastalığında yararlıdır.
Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcıdır. Bazı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ağrıları keser. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Rezene
Gözlere iyi gelir. Mideyi rahatlatır. Gaz söktürücü özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır. Açlık hissini yatıştırır. Teskin edici etkisi ile sinirleri yatıştırır ve mutluluk hissi verir. Özellikle bebek ve çocuklarda mide-bağırsak sistemindeki krampları hafifletir.

Sarımsak
Düşük dozlarda sarımsak bağırsak hareketlerini ve tonsünü arttırır. Bu da bağırsak tonüsü düşmüş olan yaşlı kimseler için faydalı bir etkidir. Ayrıca damar sertliğinin yol açtığı karın ağrıları, ekşime, yanma, gaz gibi rahatsızlıklarda da yararlıdır.

Sinameki
Kalın bağırsağa etkili bir musildir.
Genel anlamda kabızlığa karşı yardımcıdır.

Tere Tohumu
Astım, bronşit, nezle ve soğuk algınlığında, kabızlığı gidermede, öksürüğü kesmede,
romatizma ağrılarını gidermede, şekeri düşürmede, dişeti ve ağız yaralarında,
saçın dökülmesinde ve kepek gidermede, mikropları öldürmede, kasları gevşetmede, yardımcıdır.

Türmeriç
İştahı açmada, Antiseptik özelliği ile kanın temiz kalmasını sağlamada, mide bulantılarını gidermede, mide ağrılarında ve hazımsızlıkta, bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların atılmasında, solunum yollarını açmada, kalp ritminin düzenlenmesinde, romatizmal rahatsızlıklarda, baş ağrılarını gidermede, kandaki kolesterolü düşürmede kullanılır.

Üzüm tohumu
Çok güçlü antioksidan içerir. Kalp damar korumada, kanı sulandırmada, kan dolaşımını düzenlemede yardımcıdır.

Yoğurt otu
İdrar söktürmede, sinirleri yatıştırmada, kansere karşı koruyucu özelliğiyle, böbrek rahatsızlıklarında ve guatırda, vücudu ve kanı temizlemede, epilepsi (sara), parkinson gibi sinirsel hastalıklarda yardımcıdır. Kan, kolesterol ve trigliserid düzeyinin düşmesine yardım ederek orta dereceli ateroskleroz ve hipertansiyon tedavisine yardımcı olur. Erkeklerde hormon düzenleyici olarak görev yapar. Güç ve canlılık, doğal testeron tetikleyicisi, seksüel performans artışı, cinsel istek (libido) artışı, kas yapılanması ve dayanıklılık için kullanılmaktadır.

www.biosell.tv

Ödem Atıcı Bitkiler Nelerdir?

Bu konumuzda ödem atıcı çay, ödem atıcı çayın hazırlanışı, ödem nasıl atılır gibi sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Ödem nedir diye merak edenler varsa ödem vücutta biriken su topluluğudur. Evimizde ödem atıcı bitkileri kullanarak nasıl bu dertten kurtulabiliriz şimdi bunu inceleyelim…

Ödem Atıcı Bitkiler Nelerdir?

* Kiraz sapı; Bir bardak sıcak suyun içerisinde atılan kiraz sapı kaynatılır ve demlendikten sonra afiyetle içilir.

* Enginar Yaprağı; Aynı uygulama enginar yaprağı içinde kullanılabilir sıcak suya atın ve demleyin. Bu yöntemi günde bir kaç kez uygulamanız yeterlidir.

* Maydonoz ve Süt; Bir kase sütün içerisine ince ince doğranmış maydonozlar atılır ve süt kaynamaya yakınken ocaktan alınır. Bu karışımı gün içerisinde 2 saat aralıklarla 2 kaşık içilir.

Tuhaf isimli şifalı bitkiler

‘Havacıva Otu”, ”Abdestbozan Otu”, ”Unutmabeni Çiçeği”, ”Venüssaçı”, ”Dulavrat Otu”, ”Ebu Cehil Karpuzu” ve ”Baldırı Kara”, mide rahatsızlıklarından, ishale, kabızlıktan, açık yaralara kadar pek çok hastalıkta yararlanılan bitkiler arasında yer alıyor.

İlginç isimlere sahip bitkilerden ”Adam Otu”, ismini, köklerinin insan vücuduna benzemesinden alıyor.

”Bit Otu”, bit ve kene gibi parazitleri öldürmede, ”Danabağırtan” hayvan hastalıkların tedavisinde kullanıldığı, ”Deniz Kadayıfı” ise deniz kıyısında yetiştiği için bu isimlerle anılıyor.

-”kadin TUZLUĞU”, ”YAHUDİ OTU”-

Bazı ilginç isimli bitkiler ve özellikleri şöyle:

-Abdestbozan Otu: Gülgillerden, siyah ve yeşil boya çıkartılan bitkidir. Rutubetli yerlerde yetişir. Boyu 70 santimetreye ulaşır. Mide rahatsızlıklarında kullanılır.

-Acı Ağaç: Sedefotugillerden, 2-3 metre boyundaki bitkinin, ince kabuklarının üzerinde sarı benekler bulunur, çiçekleri kırmızıdır. Sıcak ülkelerde yetişir. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenlemede yardımcıdır.

-Adam Otu: Mavimsi-mor renkli çiçekler açan, rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir. Ağrı kesici ve yatıştırıcı etkileri bulunur.

-Ayı Üzümü: Fundagillerden, küçük taneler halinde kırmızı renkli yemişleri bulunan ve tüylü bitki, 1-3 metre yüksekliğindedir. Çiçekleri pembe salkımlar halindeki Ayı Üzümünün, ishal kesici, idrar yollarını temizleyici etkileri vardır.

-Baldırı Kara: Eğreltiotugillerden, nemli yerlerde yetişen bitkinin yaprakları at yelesini andırır. Grip ve soğuk algınlığında rahatlatıcı etki yaratır.

-Binbirdelik Otu: Çalılık ve fundalıklar arasında yetişen, uzun ömürlü, otsu bir bitkidir. 30-80 santimetre boyunda, gövdesi dört köşeli bitkinin, yaprakları sapsız, çiçekleri parlak sarı renktedir. İdrar ve balgam söktürdüğü, iştah açtığı bilinir.

-Bit Otu: 1-1.5 metre boyunda, tüylü bir meyvesi olan ve Mayıs-Haziran aylarında mavi-mor çiçekler açan bir bitkidir. Çok zehirli olduğundan dahilen kullanımı bugün terk edilmiştir. Önceleri tetanos, kuduz, sara gibi hastalıklarda yatıştırıcı olarak kullanılıyordu. Bugün bit, kene gibi vücut parazitlerini öldürmede kullanılır.

-Çavdar Mahmuzu: Buğdaygillere ve özellikle çavdarların üzerinde asalak olarak yaşayan bir mantardır. Bitkiden kanamaları dindirmede yararlanılır.

-Çoban Çantası: 30-40 santimetre boyunda, Mart ve Ekim ayları arasında beyaz çiçekleri olan otsu bir bitkidir. İdrar artırıcı, damarları daraltarak kanama dindirici ve kabız yapıcı etkisi bulunur.

-Danabağırtan: Kışın yapraklarını dökmeyen, 50 santimetre boyunda, Mart-Eylül aylarında yeşilimsi beyaz çiçekler açan bir ottur. Bazı hayvan hastalıklarında, hayvanın derisi altına yerleştirilerek kullanılır.

-Darifülfül: 4-6 santimetre koni biçiminde, açık esmer renkli, yakıcı ve keskin lezzetli olan meyveleri taze veya kurutulmuş halde baharat veya ilaç olarak kullanılır.

-Deniz Kadayıfı: Yosuna benzer bir bitkidir. Denizlerde yetişen bitki, Atlantik Okyanusu sahillerinde bulunur.

-Dövülmüş Avrat Otu : Bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan, kırmızı meyvelere sahip bir bitkidir. Kök ve gövdesi taze olarak veya yıkanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. Kurutulmuş bitki müshil, kusturucu ve idrar söktürücü olarak bilinir. Taze bitkinin kullanımı tehlikelidir.

-Dul Avrat Otu: 1 metre boyunda, yaz aylarında kırmızımsı çiçekler açan, büyük yapraklı bir bitkidir. Yapraklarından yapılan ilaçlar, romatizma ve nikris ağrılarını gidermede ve mide iltihaplarını iyileştirmede yardımcı olur.

-Ebu Cehil Karpuzu: Bitki, kabakgillerdendir. Elma iriliğinde meyvesi bulunur. Zehirlidir ve 2 gramdan fazlası öldürebilir. Romatizma ağrılarını dindirir, kaşıntıları giderir.

-Eşek Hıyarı: Haziran – Ağustos aylarında sarı renkli çiçekler açan, yol kenarlarında rastlanan bir bitkidir. Meyve ve köklerinden faydalanılır. Taze yapraklar basit yaralanmalarda kanamayı dindirir.

-Farekulağı: Çuhaçiçeğigillerden, tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir. Güzel kokan çiçekli bitki, beyazımtırak erguvan rengindedir.

-Geyikdili: 20-30 santimetre boylarında, otsu bir bitkidir. Çiçeksizdir. Kökleriyle yapraklarının idrar söktürücü, hafif ishal giderici ve yara iyileştirici etkileri vardır.

-Güzelavrat Otu: Patlıcangillerden, kireçli topraklarda yetişen bitki, 180 santimetre boyundadır ve birkaç sene yaşayabilir. Meyveleri yuvarlak ve siyahtır. İçeriğindeki atropin zehirlidir. Kalbi yavaşlatan, tansiyonu yükselten etkisi vardır.

-Havacıva Otu: 20-30 santimetre boyunda, Mayıs-Temmuz aylarında mavi çiçekler açan, kumlu topraklarda yetişen otsu bir bitkidir. Kökünde taşıdığı kırmızı boya maddesi, boyamada kullanılır.

-Hüsnü Yusuf: 60 santimetre boyunda kırmızı çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri toplanıp kurutularak, kullanılacağı zaman suyla kaynatılarak içilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde hanımlar bu bitkiden hazırlanan merhemleri renk vermesi için ciltlerine, özellikle yüzlerinde kullanırdı.

-kadın Tuzluğu: 2 metre boyunda, Mayıs-Haziran ayları arasında parlak sarı renkli, güzel kokulu çiçekler açan dikenli bir çalıdır. Kırmızı renkli meyveleri vardır. Olgun meyveleri ve kurutulmuş kökü kullanılır. Meyveler hoşaf ve reçel yapımında da tüketilir. Ateş düşürücü, arpacıklarda ise pansuman yapıcı olarak kullanılır.

-Kısa Mahmut: 10-50 santimetre boyunda, yaz aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan bir bitkidir. Acı lezzetiyle mideyi uyararak, iştah açar.

-Köpek Dili: 20-90 santimetre uzunluğunda, ilkbahar sonunda kırmızı çiçekler açan bir ottur. Mikrop öldürücü özelliğiyle basit yaralar üzerine taze yapraklarıyla kompres yapılır.

-Kuzukulağı: Haziran-Eylül aylarında küçük çiçekler açan, ortalama 50 santimetre yüksekliğinde bir bitkidir. Kurutulmuş kökleri ve yaprakları ilaç olarak, taze bitki ise salata malzemesi olarak tüketilir. Eski Mısır’dan beri yemek malzemesidir.

-Loğusa Otu: Mayıs-Eylül aylarında, türüne göre değişik renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir. Yaprakları genellikle kalp şeklindedir. Loğusa Otu’nun kurutulmuş kökleri toz haline getirildikten sonra, suda kaynatıp bal, pekmez veya şekerle tatlandırılarak ya da doğrudan bala konup macun haline getirilerek alınabilir.

-Oğulotu: Haziran-Eylül aylarında çiçek açan, limon kokulu 60-70 santimetrelik otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz veya sarımsıdır. Limona benzer kokusu ve lezzeti ile hazmı kolaylaştırıcıdır. Ayrıca uykusuzluk için yatmadan önce banyo suyuna 2 yemek kaşığı oğulotu yağı eklenerek yıkanmak faydalıdır.

-Öküzgözü : Bileşikgillerden, çayır ve ormanlarda yetişen ve papatyayı andıran bir bitkidir.

-Pelesenk Odunu: 10-15 metre boyunda, oval yapraklı bir ağaçtır. Pelesenk odunu mobilyacılıkta oldukça değerlidir. Pelesenk reçinesi ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösterir.

-Peygamber Ağacı: 15 metreye kadar yükselebilen bu ağaçlar, mavi çiçeklidir. Terletici ve uyarıcı olması nedeniyle soğuk algınlığında kullanılır.

-Sarısabır: Yaprakları dikenli bir ağaçtır. kozmetik olarak da kullanılabilen Güneş yanığı ve egzamada iyileştirici etkisi bulunur.

-Sinirliot: 20-30 santimetre yüksekliğinde, sulak yerleri seven ve Mayıs-Ekim aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan otsu bitkidir. Taze yaprakları kanamaları durdurmada kullanılır.

-Şeytanotu: 3 metreye kadar yükselebilen, büyük ve parçalı yapraklı, sarı çiçekleri olan otsu bir bitkidir. İran, Hindistan gibi ülkelerde baharat olarak bilinen bitki, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve sindirim sistemi gazlarını gidericidir.

-Tavşan Memesi: Maki ormanlarında bulunan, kışın yapraklarını dökmeyen, 1 metre boyunda, nohut kadar kırmızı renkli meyveli ve çiçekler açan bir ağaççıktır. Acı lezzetiyle iştah açıcı, ayrıca idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür.

-Unutmabeni Çiçeği: Ballı baba familyasından, küçük yapraklı bir kır bitkisidir. Buna Aşkotu ve Güveyotu da denilir. İlkbaharda dallarının ucunda demetler halinde küçük pembe çiçekler açar. Dal uçları ve çiçek demetlerinin damıtılması ile elde edilen yağ, kozmetik sanayide yaygın olarak kullanılır. Çiçekleri ise sinirlilik hali, yarım baş ağrısı ve adet düzensizliklerinin tedavisinde yardımcıdır.

-Venüssaçı: Rutubetli ve serin yerlerde, dere kenarlarında yetişen ve 20-40 santimetre yüksekliğinde otsu bir bitkidir. Öksürük kesici, balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcı özellikleri bulunur.

-Yahudi Otu: 30-50 santimetre boyunda, yaz sonunda sonbahar mevsimine uzanan altın sarısı renkli çiçekli papatya ailesine ait bir bitkidir. İdrar söktürücüdür.

-Yılan Yastığı: Baharda kötü kokulu, çok açık yeşil çiçekler açan, gölgeli ve serin yerleri seven, sonbaharda mısır koçanı gibi turuncu-kırmızı meyveler veren bir bitkidir. Taze yaprak ve kökler sivilcelerdeki cerahati toplamak için ve basit yaralarda pansuman yapıcı olarak kullanılır. Taze bitkiyi yemek, bulantı, kusma, ishal ve kalpte ritm bozukluklarıyla ölüme yol açan zehirlenmelere neden olabilir.

-Yılancık: 15-80 santimetre boyunda, tüm yaprakları sık ve sert tüylü, koyu mor çiçekli bir bitkidir. Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle yaralara sürülür.

Star

Öksürük İçin Şifalı Bitkiler

Havaların soğumasıyla birlikte sık sık bizleri rahatsız eden öksürüğe karşı evde kendiniz hazırlayabileceğiniz çeşitli bitkisel formullerle karşı koyabilirsiniz. Ancak öksürük temelinde ciddi hastalıklar yatabilen bir belirtidir. Herşeyden önce bir hekim muayenesi oluşabilecek ciddi zararların önüne geçebilmektedir.

*Bal öksürüğün en güçlü düşmanıdır.
-Zencefil bal karışımı yapılıp yenilebilir.
*Çocuklarda şiddetli öksürük durumlarda incir süt ile pişirilerek yedirilebilir
*Birçok derde deva olan kekik çayı içilebilir. (kekik demlenirken kaynatılmaz, kaynamış olan suyun içine atılır. bir kaç dakika bekledikten sonra içilir, Hamilelerin kullanımına uygun değildir kekik.
*Nane Çayı, Ihlamur kaynatılarak içilmesi öksürüğe iyi gelir.
*Kaynatılmış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gr) Hatmi eklenerek karıştırılır. Bir kaç dakika bekledikten sonra yudum yudum içilir ( İbrahim Saraçoğlu önerisi)

ŞİFALI BİTKİLER VE FAYDALARI -T

Turp (hilb) : Turpgiller familyasından; yaprakları karşılıklı, çiçekleri beyaz, sarı veya mor renkte ve salkım durumunda bir bitkidir. Meyvesi acımsı ve etlidir. Beyaz turp, kırmızıturp, karaturp, yabanturpu, bayırturpu gibi türleri vardır. İçeriğinde C vitamini, kükürt ve iyot vardır.

Faydası : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Romatizma, siyatik, lumbagoda faydalıdır. Astım ve bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Kabızlığı giderir. Dişetlerini kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Yatmadan önce bir bardak turp suyu içilirse, rahat bir uyku sağlar.

Turunç (citrus aurantium) : Sedef otugiller familyasından; 1-6 m boyunda, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi küre şeklinde olup, sarı-turuncu renktedir. 8-12 tane dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılır.

Faydası : Sinirleri yatıştırır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Parfümericilikte kullanılır.

Tütün (nicotiana) : Patlıcangiller familyasından, anayurdu Amerika olan bir bitkidir. Gövdesi dik, silindir biçiminde, tüylü ve yapışkandır. Batı Anadolu’da yabani tütün adlı türü doğal olarak yetişir. Yapraklarında tanen, zamk, nişasta, reçine ve nikotin vardır. Tohumları yağ bakımından zengindir. Alışkanlık yapar. Tiryakilik derecesine varınca; el-ayak titremesi, sinir bozukluğu, hafıza durgunluğu, migren, mide rahatsızlığı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, akciğer kanseri, astım ve diğer nefes yolları hastalıklarına sebep olur.

Faydası : Sigara olarak kullanıldığında hiçbir faydası yoktur.

 ŞİFALI BİTKİLER VE FAYDALARI  T