Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

Havaların solumasıyla birlikte, grip soğuk algınlığı ve öksürük kendini göstermeye başladı. Öksürük genel olarak önemsiz gibi görünse de ya da insanlar öksürüğü sıradan bir durum gibi görselerde öksürüğün altında çok çeşitli ve ciddi sebepler yatabiliyor. Uzun süreli öksürükler, kronik öksürük haline dönüşebiliyor, ciddi öksürük nöbetleri yaşabiliyor. Öksürük soğuk algınlığı, grip  gibi mevsimler nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi, mevsime bağlı olmayan astım, bronşit, koah gibi nedenlerle de olabilir. Öksürüğün diğer bir temek nedeni ise sigara kullanımıdır ve buna bağlı olarak kronik bronşittir.

Öksürük bir çok önemli hastalığında habercisi olabilir. Akciğer kanseri,mide kanseri  kalp kapak hastalıkları, zaturee, solunum yetmezliği, astım gibi hastalıklar öksürükle kendilerini belli ediyorlar.

Öksürükle birlikte, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma, balgam, yüksek ateş gibi belirtiler de olduğu durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gereklidir.

Eğer çok fazla öksürüyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey öksürüğün geçmesine yardımcı olabilir. Bir kaç yudum ılık su, ılık bitki çayları, boğazı yumuşatmaya yardımcıdır. Mümkün olduğu kadar sigara içilmemesi gereklidir. Bol sıvı tüketimine dikkat etmek ve C vitamini almak da önemlidir.

Uykusuzluğun Nedenleri

Bazı insanlar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Uykusuzluğun bu biçimi, genelellikle kolay çözülebilecek basit sorunlardan kaynaklanır. Odanısın aşırı sıcaklığı, evin görültüsü, yada sokağın gürültüsü,, gündelik sıkıntılar gibi… (http://www.neyeiyigelir.com) Kimi zaman üzerinde yoğun olarak düşünülen bir sorunda uykusuzluğun başlı başına nedeni olur. Bu tür uykusuzluklarda biraz çaba, uyku sorununçözmeye yardımcıdır. Uykusuzluğa yol açan neden geçici olabileceği gibi, kalıcı, kişisel bir sorun da olabilir. Sorunun kökten çözülmemesi insanın yaşam boyu sürecek uykusuzluk nöbetleri ile, karşı karşıya getirebilir. 

Kimileri ise uykularını alamadan sabahları erken saatlerde uyanmaktan yakınırlar. Rahatlıkla uyumalarına karşın, bir süre sonra dinlenemeden uyanıp tekrar uykuya dalamazlar. Bu durum ruhsal bir çöküntünün nedeni ise tedavi gerektirir. Yanlış rejim uygulamaları, nedeni psikolojik olan iştahsızlıklar, ya da kilo kayına neden olan çeşitli hastalıklar, yetersiz uykunun nedenleridir.  Kilo almak ise tam tersine uzun ve derin uykulara yol açar.

En sık görülen uykusuzluk şekli, aralıklı uykudur. Birçok insan uykusunun sık sık bölünmesinden şikayetçidir. Bölük-pörçük bir uykunun nedeni genellikle fizyolojik rahatsızlıktır. Prostat büyümesi, ağrılı romatizma, hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan idrar kaçırma, eklem yangılanması gibi… Uyku bölünmesine neden olan rahatsızlığın ortadan kalması uyku düzenini geri getirir.

Bartholin Kisti Nedir Bartholin Kisti Nedenleri

Bartholin Kisti (Absesi)
Bartholin bezleri vaginanın girişinde bulunur ve mukus salgılar. Bezlerden birisinin kanalı tıkandığında kist denilen şişlik oluşur. Kist enfekte olursa püy içeren abse oluşur. Genellikle tek taraflıdır. Bartholin guddesinin dışa açılan kanallarının iltihabıdır.

Nedenler
Olguların çoğunda neden olan organizma gonokoksik (Bel soğukluğu)’dir. Diğer mikroorganizmalarda bu tabloya neden olabilir. İnfeksiyon başlarsa kanallar tıkanır, cerrahatli salgı dışarıya akamaz ve kanallarda birikir.Gudde dokusu abseleşmeye her zaman iştirak etmeyebilir.

ImageŞikayetler
Akut devrede asıl ve en bariz belirti, bezin şiş ve ağrılı olmasıdır. Pürülan bir akıntı yumuşak bir bası ile kanaldan dışarı çıkabilir veya kendi kendine akabilir. Kendini flüktüasyon ile belli eden abse sık rastlanılan bir bulgudur ve eşlik eden ödem tüm vulvanın şişmesine neden olabilir.

Tedavi
Abse oluşuncaya kadar konservatif tedavi yapılmalıdır.Yatak istirahatı,durumuna göre buz veya sıcak tamponlar, antibakterial ajanlar gereklidir. Abse oluşumu kesin ise ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında (zira oldukça ağrılı bir işlemdir) insizyon yapılarak drenaj gereklidir.Tekrarlayan olgularda kesenin marsupyalizasyonu yapılmalıdır. İnsizyon kenarlarının abse kesesi kenarlarına dikilmesi işlemi olup hem bez fonksiyonlarının koruyan hem de nüksler oluşmasının engeller.Cep yapmak anlamına gelen bu olguda bezin salgıladığı sıvının dışarıya akması sağlanır.

Bazen ameliyat sırasında kist boşluğuna bir gazlı bez tampon olarak konulur.Bu tampon kistin akmasını sağlar ve tekrar kapanmasını engeller. Ertesi gün tampon çekilir.Diğer bir yöntem kist açılır boşaltılır içi oksijenli su ile yıkandıktan sonra içine küçük bir nitrat d’argent kalemi konulur ve kistin iki ucu krome katgüt ile sütüre edilirek sütürler 1 cm uzunluğunda bırakılır. 2-3 gün sonra uzun bırakılan bir sütür materyali çekilirse kolayca tüm kapsül dışarıya alınır.

Ameliyat sonrası ağrı kesicilerle ağrılar kontrol edilir.
Hastanede ortalama 24-48 saat kalınır ve 2-3 gün içerisinde normal aktivitelere dönülür.

Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Kaynak Prof.K Arısan Jinekoloji

Başağrısının Nedenleri

Baş ağrısı veya migren,, yüzde 90 kafadaki kan damarlarının genişlemesinden veya boyun kaslarının sürekli spazma kasılmasından meydana gelir.Bu damar genişlemelerinin veya kas kasılmalarının fiziksel nedenleri pek çoktur.Unutulmamalıdır ki, başağrısı, grip ya da nezlenin ilk belirtilerinden birisidir.Hafif ateşlenme, kol ve bacakların sızlaması ya da ürperme gibi belirtilerin yanısıra sizsi bir başağrısı da varsa, hemen yatağa girmeli ve terletici otların suyundan bol miktarda içilmelidir.Bu otlar ıhlamur çiçeği, mürver çiçeği, nane, civanperçemidir.
Belirli bir noktadaki başağrıları, sinüzitten veya burun kanallarındaki tıkanıklıktan kaynaklanır.Bu tür ağrılar sabahleyin fazla olur.Giderek azalır, ama akşam saatlerinde hasta yorulduğu zaman yeniden artar.Bu durumda sıcak gözotu(Fırazya otu) veya soğuk anemon iyi gelir.

Gözlerin aşırı yorulması da alın üzerinde yoğunlaşan başağrılarının nedenidir.Bu tür ağrılar fazla çalışıldığı zamanlar veya çalışma saatlerinin sonuna doğru görülür, ama hafta sonrarı ya da tatillerde pek sık rastlanmaz.Bu ağrıları önlemek için uygun ışık kullanmanın, çalışırken zaman zaman ara verip gözleri dinlendirmenin yanısıra soğukgöz otu veya sedefotu ile göz banyosu da yapılır.Gözotunu hazırlamak için 25 gram otu 0,5 litre suda 1 dakika kaynatın, yarım saat beklettikten sonra tülbentten süzün.Bu suyu hem göz banyosu olarak, hem de gözlerin ve alnın üzerine kompres olarak kullanın.Kompresi gözünüzün üzerinde yarım saat tutun.Bu dert için mürver çiçeği de kullanılabilir.Mürver çiçeğini beş dakika kaynattıktan sonra on dakika bekletin.

Gerginlik,üzüntü ve sıkıntı
Başağrılarının büyük çoğunluğu, boyun ve omuz kaslarındaki gerginliğin sonucudur.Kedi otu, ökse otu ve kestere otunun karıştırılarak içilmesi ve bu arada kasların hafif hafif ovulması daha kısa zamanda sonuç almayı sağlar.
Sinsi başağrısının başlıca nedenlerinden birisi uykusuzluktur.Uykusuzluk ise ya asabiyetten, ya kafanın fazla meşgul olmasından, ya fazla çalışmaktan veya hareketli bir yaşantı nedeniyle geç yatmaktan kaynaklanır.Yatmadan önce şerbetçiotu, ıhlamur çiçeği veya biberiye içmek ve bu bitkilerin suyunun karıştırıldığı ılık bir banyo yapmak sinirleri gevşetir.Ama eğer uykusuzluk bir hastalık durumundaysa , o zaman bir doktora görünmek gerekir.Huzursuzluk ve sıkıntı, ciddi sorunlardan kaynaklanabilir, ama iyi beslenme ve şifalı bitkilerin kullanılmasıyla genel sağlık durumunu düzeltecek bir rejim uygulanırsa, durum düzelebilir.
Bu koşullarda ya kestere otu veya çarkıfelek çiçeği tek başına içilir.Yahut da kediotu, mineçiçeği ve venüs çarığı otu eşit ölçülerde karıştırılarak bir çay fincana bir tatlı kaşığı katılıp yatarken içilir.Kafanın fazla meşgul olmasından kaynaklanan uykusuzluk için, biberiye iyidir.