Sarı Kantaron Çayı

Sarı Kantaron çayı neye iyi gelir?

Bahar aylarında Avrupa’nın üzerinde uçakla seyahat ederken, aşağıdaki sarı bitki örtüsünü görürseniz bilin ki bu sarı kantaron otudur. Avrupa’da sarı kantaron çayı içenler arasında kansere yakalanma risklerinin düşüklüğü aslında bu bitkinin çayını içmelerindendir.

Kantaron yağı ile ilgili yazımız nedeniyle yağ ve preparatların faydalarına bu yazımızda değinmiyoruz.

Sarı kantaron çayı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron tarih içerisinde, sinir hastalıklarında, kadınların menopoz dönemlerinde, sıkça rastlanılan korku, gerginlik, uykusuzluk ve depresyona karşı kullanılan şifalı bir bitkidir. Kadınlardaki hormonal değişiklikler nedeniyle oluşan rahatsızlıkların belirtilerini azaltır ve güç kazandırarak menopoza iyi gelir.

Sarı kantaron çayı özellikle ruhsal nedenlerden kaynaklanan uykuda idrar kaçırma rahatsızlığına iyi gelir.

Herpes denilen dudak uçukları, suçiçeği ve zona, nevralji, yaralanmalar, bel ve sırt ağrısı, kas ve eklem ağrıları da bitki çayı ile kolayca tedavi edilebilir.

Sarı kantaron çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı nasıl yapılır : Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış kantaron bitkisi, bir su bardağı soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılarak, üstü kapalı bir şekilde 5 dakika süreyle demlenir ve süzülür.

Bu çayı daha fazla miktarda hazırlamak için kabuk, tohum veya taze kurutulmuş yapraklarından yararlanmak mümkündür. 1/4 litre kaynamış olan suya  2-3 kaşık kurutulmuş sarı kantaron eklenir. 10 dakika demlenir. Sıcak veya soğuk olarak içine bal ya da limon suyu eklenerek de içilebilir.

 

Nasıl içilir?

Hazırlanan çay 4 ve 6 hafta boyunca günde 1 -3 bardak  taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına ya da öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Sonraki dönemlerde 2 hafta aralık vermek tavsiye edilmektedir. Yara tedavisinde ise dıştan, yıkama veya kompres şeklinde de kullanılabilir.

Sarı kantaron çayı zararları :

Uzun süreli içilmesi hakinde güneş ışığına ya da solaryuma karşı duyarlılık oluşturabilir. Çayı içmeyi bıraktığınızda bu hassasiyet de sona erer. Sarı kantaron çayının bilinen başkaca yan etkileri bulunmamaktadır.

 

 

Çay

Çay (transtraemiaceae) : Çaygillerden bir ağaçcıktır. Yapraklarında tanen, legumin, esans ve teofilin vardır. Tesirli maddesi, teindir. Çay yaprakları fermantasyondan sonra kavrulursa siyah, önce kavrulursa yeşil çay elde edilir.

Faydası : Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyarır. Mide tembelliğini giderir. İdrar söktürür. İshal ve dizanteriyi keser. Damar kireçlenmesini önler. Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıkarında koruyucu ve tedavi edicidir.

Haddinden fazla içilecek olursa çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep verir. Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, kabızlık ve yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar mümkün olduğu kadar az çay içmelidirler.

Yeşil Çay ( Camelia sinensis )

Özellikleri : Yeşil çay, siyah çayın fermente yani işlem görmemiş halidir. Mayalanma işleminden geçirilmediği için içerisindeki antioksidan içerikli maddeler bozulmamıştır.
Faydalanılan Hastalıklar : Son derece sağlıklı olan yeşil çay bitkisinin tüketildiği toplumlarda kanser oranının oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle yeşil çayın genel olarak kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Taze çaydaki polifenolik maddelerin kanser riskini azaltmada etkisi çok büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca metabolizmayı canladırması nedeniyle, zayıflama ve diyet programlarında kullanılmaktadır. Dişetlerini koruyucu ve cildi güzelleştirici etkisi bulunmaktadır. Uzmanlara göre ; Yeşil çay hapı, sıvı olarak tüketilen yeşil çaydan daha etkili, Kalp damar hastalıkları ve kanser riskini düşürdüğü bilinen yeşil çay, ayrıca alzheimer hastalığınıda engelleme özelliğine sahip bir bitki. Tokyo üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, Yeşil çayın kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, bir çok hastalığa karşı etkili olmasının altında yatan madde olan EGCG maddesinin akciğer, mide, kolon, karaciğer ve cilt kanserlerini önleyici etkisi olduğu belirtilmiştir.
Avusturya’da bulunan Curtin üniversitesi ile Çin’de ki Hangzu hastanesinin kanser uzmanları, yeşil çay içmeyen avusturyalı erkekler ile yeşil çay içen çinli erkekler arasında yaptıkları karşılaştırmalı incelemeler sonucunda, çayın prostat kanserini azalttığını gözlemlemişlerdir. Dünya üzerinde en az prostat kanseri vakası çin’de görülmektedir. Cilt kanserini önlediği bilim adamları tarafından ispatlanmıştır. Ayrıca içerisinde bulunan polifenol maddesi, kanser tümörlerini besleyen kan damarlarını tıkadığı belirlenmiştir. Yeşil çay içme alışkanlığı bulunmayan batıda, kanser oranlarının uzak doğu ülkelerine oranla çok daha fazla olduğu belirtilmektedir.
Kullanım şekli ve Dozu : Kapsül halindeki ekstreleri ya da çay şeklindeki kullanımı yaygındır. Kobik ( bakiniz. www.maranki.com ) ilk defa organik yeşil çay’ı ve tabletini üretmiştir.
Yan etkileri : Kafein ihtiva ettiği için fazlası önerilmez. Ayrıca bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
yesilcay2

Yaseminli yeşil çay ve Ihlamur

YASEMİNLİ YEŞİL ÇAY

Mis gibi kokusuyla tanıdığımız yasemin, öğütülerek çay olarakta tüketilir. Yaseminli yeşil çay ise hem yasemin hem de yeşil çayın karışımıyla elde edilen harika kokulu karışık çayımızdır. Kas ağrılarını azalttığı halk arasinda bilinen gerçeklerden sadece biridir. Soğuk algınlığı gibi solunum yolları rahatsızlıklarına da iyi gelir. Hoş kokusuyla da sizi rahatlatacağına şüpheniz olmasın.

IHLAMUR

Kış aylarında ıhlamur ağacının yapraklarından yapılan ıhlamur çayı önemli bir A vitamini deposudur. Üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırır ve rahatlamanızı sağlar. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı da bilinen gerçeklerin

Muşmula Çayı

Muşmula çayı neye iyi gelir? (Döngel Çayı)

Muşmula susuzluğu azaltır, kan dolaşımını düzenler, ishali keser, dizanteriyi önler, karaciğeri temizler, mideyi de güçlendirir diye anlatmıştık önceki muşmula yazımızda…

Muşmula, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanında askorbik asit içermesi nedeniyle bedene çok yararlıdır. Serinletici olması nedeniyle ferahlık verir. Antioksidan özelliği dolayısıyla zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Diyabeti olanlara çok yararlıdır. Karaciğeri korur. Sakinleştirici ve cilt kanserini önleme özelliği vardır. Depresyon durumlarında etkilidir. Kusmaya, mide bulantısına iyi gelir.

Hiper tansiyon hastalarının daha az tüketmelerinde ise yarar var. Hatta muşmulanın zayıflamak isteyenlere iyi geldiği, bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamay önleyen etmenleri ortadan kaldırdığından muşmula çayı kilo vermek isteyenler için ideal bir zayıflama formülüdür.

MUŞMULA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

1 litre suyun içerisine ince bir şekilde kıyılmış bir avuç muşmula meyvesini kaynatıp süzüldükten sonra süzme bal ile  tadlandırarak her gün üç defa bir çay bardağı muşmula çayı içebilirsiniz.