Beyaz Kına

Beyaz kına neye iyi gelir?

Aslında Kına denilince en çok bilinen kızıl renk veren, el ve ayaklara, saçlara yakılan yeşil renkli kına akla gelir. Ancak beyaz hint kınası klasik kınadan oldukça farklı ve sağlık yönünden  çok şifalı bir kına türüdür.

Beyaz kına sadece sağlık değil yeşil kına gibi süsleme amaçlı da kullanılır. Son zamanlarda beyaz dövme modasıyla birlikte beyaz kına süsleme amaçlı olarak da kullanılıyor ve  geçici dövme yaptırmada da kullanılıyor.

Beyaz Kınanın Yararları

İçeriğindeki mineraller ve antioksidanlar  sayesinde Saçlar, Cilt bakımı ve güzellik açısından faydalı olan beyaz kına, sağlık açısından ise açık yaraların ve ağrıların tedavi edilmesinde kullanılıyor. Özetlemek gerekirse beyaz kına ve faydaları şunlardır:

  1. Vücutta birikmiş toksinleri, ciltten emerek dışarı atar. Günümüzde bu amaçla en sıkça kullanım biçimi beyaz kil maskesi olup, güzellik açısından oldukça faydalıdır.
  2. Saça ve saç derisine çok yararlıdır ve saçlar için en doğal terapi yoludur.
  3. Cilt bakımı için harika bir çözüm olup, özellikle sivilceler ve sivilce ağırlarına iyi gelir.
  4. Antik çağlardan bugüne kadar ağrıların dindirilmesinde ve açık yaraların iyileştirilmesinde kullanılmıştır.
  5. Cildi ölü hücrelerden arındıran beyaz kına, cildin üst tabakasını zarar vermeden soyup, yeni ve canlı hücreleri ortaya çıkardığından, tabii peeling malzemesi olarak kullanılabilir.
  6. Cilt çatlağı ve ciltteki çiziklere iyi gelir. Cildi nemlendirerek elastikiyet (esneklik) artıran ve onu koruyan, yaşlanmayı önleyen beyaz kına cilt sorunlarının neredeyse tamamına iyi gelir.

Zeytin, Zeytin Yağı, Yeşil Zeytin

ZEYTİN YAPRAĞI

Kullanılan Kısımları : Yaprağı, gövde kabuğu, zamkı (püsü)

Kullanıldığı Yerler:

Zeytin, Zeytin Yağı Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri

Dahilen Kullanılışı: Yapraklar ve gövde kabuğu iştah açıcı, idrar artırıcı, ishal kesici, ateş düşürücü, damar sertliğini önleyicidir, kollestrolü düşürür, şeker hastalığına karşı kullanılır, yüksek tansiyonu düşürür, üreyi azaltır, bağırsak solucanlarını döker, kızıllık, egzama, habis yaralar ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır, terlemeyi önler, damarları genişletir, karaciğeri çalıştırır, safra ifrazatını artırır, angina pektoris’te faydalıdır uzun zaman kullanılmalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak veya toz haline getirilmiş gövde kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Uzun zaman kullanılabilir hiçbir yan tesiri yoktur.

ZEYTİN AĞACI SAKIZI (PÜSÜ): Zeytin ağacının sakızı günlükten daha şifalıdır mideyi güçlendirir, iştahı açar, uykusuzluk ve baş ağrısını giderir.

SİYAH ZEYTİN: Zeytin E vitamini bakımından oldukça zengindir. E vitamini hücrelerin yenilenmesini sağlar, zeytin safra salgısını artırır, karaciğeri çalıştırır, karaciğer ağrılarını keser, kan şekerini düşürür, yüksek tansiyonu dengeler, idrar söktürür. Siyah zeytini devamlı ve çok yemek kanseri tedavi eder, yaşlanmayı geciktirir.

Siyah zeytin safra yapar, midenin asidini artırır, kusmalara ve bulantıya sebep olur, mide için iyi değildir.

YEŞİL ZEYTİN: Mideyi güçlendirir, cinsi arzuyu artırır, ağız kokusunu giderir.

Yeşil zeytin çekirdeği, günde birkaç adet zeytin çekirdeği yenilir.

Haricen Kullanılışı: Boğaz şişliğinde zeytin ezilir lapa haline getirilir, boğaza sarılır.

Kaynatılan zeytin yaprağı veya kabuğunun suyu cerahatli yarların temizlenmesi ve pansumanında kullanılır.

Siyatikte; taze yapraklar ve körpe dalların kabukları ezilerek lapa halinde topukların üzerine konulursa orayı deler hastalığından kurtarır.

Zeytin ağacı külü; zeytin ağacı gövde kabuğu yakılır külleri toz halinde iltihaplı yaralara konulursa iyileştirir, sürme haline getirilip iltihaplı göz kapaklarına çekilirse faydalı olur.

Zeytin yaprağı; zeytin yaprağı ağızda çiğnenirse dil ve ağızda meydana gelen kabarcıklara iyi gelir, ağız yaralarım iyileştirir. Zeytin yaprağı kaynatılır, gargara yapılırsa diş ağrılarına iyi gelir dişleri kuvvetlendirir, bademcikte de gargara şeklinde kullanılır. Zeytin ağacı sakızı (püsü) diş ağrılarında dişe konulur.

ZEYTİN YAĞI

Zeytin yağı bağırsak kanseri riskini azaltır. Safra asidini azalttığı diamin oksidasyonunu çoğaltıcı ve bu şekilde hücrelerin anormal değişimini önlediği ifade edilmiştir.

Dahilen Kullanılışı: Müshil ve safra artırıcıdır, karaciğer ağrılarını keser, karaciğeri çalıştırır, sarılıkta faydalıdır, karaciğeri ve kalbi güçlendirir, damarları açar, bağırsak kurtlarını düşürür, kumları döker, böbreklere faydalıdır, yüksek tansiyonu düşürür, vücutta taş oluşmasını önler, kemik zafiyetini ve diş çürümelerini önler, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Zeytinyağının içimi kolaylaştırmak için birkaç damla nane ruhu ilave edilir.

Zatülcempte (akciğer zarı iltihabında) zeytinyağı, safran, udihin-di beraber karıştırılıp içilir. Safra kesesi taşında, sabahları aç karna 1 çay bardağı saf zeytinyağı içilir, 10-15 gün devam edilir. Kesin faydalıdır. Denenmiştir. Basurda sıcak zeytinyağı içmek faydalı olur, halis zeytinyağı sıcak su ile içilirse karın ağrısı ve kuluncu giderir, damarları açar, bağırsak kurtlarını düşürür, kumları döker, böbreklere faydalıdır. Her sabah aç karna 1 kaşık zeytinyağı içmek bağırsak tembelliğini giderir.

Mide ve 12 .parmak ülserinde 1 fincan saf zeytinyağı 1 çay bardağı pekmezle karıştırılır, aç karna içilir veya 50 gr saf zeytinyağı 20 gr mesteki sakızı, 50 gr bal karıştırılıp yenir.

İdrarda kan çıkması halinde 3 kaşık saf zeytinyağı 500 gr sirke içine konur, 15 dk kaynatılır, geriye kalan mayi 3 günde tüketilir.

Mide, bağırsak iltihabında ve safra kesesi sancılarında her sabah 40-50 gr zeytinyağı içilmelidir. Raşitizmde; çocukları raşitizmden korumak için kemiklerinde eğrilme olmaya başlamış ve hatta oluşmuşsa bile; bir tabağa bir miktar saf zeytinyağı konulur içinde 1 muz iyice ezilir 30 dk güneşte bekletilir ve hemen çocuğa yedirilir her gün tekrarlanır 1-2 ay devam edilirse çocuğun kemikleri yeniden eski halini alır düzelir.

Ülserde; 1 fincan zeytinyağı içerisine 3 gr toz halinde udi hindi konur, sabahları aç karna içilir sadece 3 gün devam edilir.

Haricen Kullanılışı: Zeytinyağı yara, çıban, ekzama, sivilce ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarında cilde sürülerek kullanılırsa faydalı olur. Z. yağı, vücuddaki sertliklere ve şişliklere bilhassa adale ve mafsal sertleşmesi ve çürümesinde ve mafsal ağrılarında masaj yapılır.

Romatizma, siyatik, bel ve yan ağrılarında, adale ve mafsal ağrılarında, zeytinyağı, solucan yağı, balık yağı, çörekotu yağı, pelesenk yağı, kafuri ve ispirto karıştırılır, bu mayi ile ağrıyan yerler ovulur. Zeytinyağı basur memelerine sürülerek kullanılır. Bel yan ağrılarında; filtre edilmemiş yabani zeytinyağı yakılır, keskin sirke ile karıştırılır, dizin dış tarafından 1 parmak yukarıya lapa gibi konur ve yara açılıncaya kadar bekletilir, yaradan çıkan akıntı sonunda bel ve yan ağrıları geçer.

Romatizma ve siyatikte saf zeytinyağı 200 gr, kükürt 100 gr hafif ateşte bir müddet kaynatılır, bu yağ ile adale ve mafsallarla masaj yapılır.

Zatülcempte udinindi toz haline getirilir, zeytinyağıyla karıştırılır, veres denilen bitki ilave edilir hastanın sağ tarafına 3 saatte bir 5 dk masaj yapılır, bu esnada hastayı soğuktan korumaya dikkat edilmelidir.

Yanıklarda; 3. Dereceye kadar olsa bile bir miktar saf zeytinyağı, bir miktar bal mumu krem haline gelinceye kadar hafif ateşte kaynatılır, yanıkların üzerine sürülür, îz bırakmadan yanıkları iyileştirir (denenmiştir).

Not: Yanıklarda kabaran deri soyulur yara oksijenle pansuman yapılır merhem ondan sonra sürülür. Zeytinyağı sönmüş kireç suyu ile karıştırılıp yanıklara sürülürse yanığı iyileştirir.

Mafsal romatizmasında; 50 gr saf zeytinyağı, 50 gr terebentin, 50 gr saf alkol, 10 gr kafur, kafur terebentin içinde eritilir, zeytinyağı ilave edilip karıştırılır, sonra alkol konur, iyice çalkalanır, ağrıyan kısımlar bununla ovulur, üzerine yünlü bir şey sarılır. Her kullanılıştan evvel çalkalayarak kullanılmalıdır.

Kulak ağrısında yarım çay bardağı zeytinyağı içerisine 1 diş sarımsak konulur sarımsak kahverengi hal alıncaya kadar kaynatılır, gece yatarken 1-2 damla kulağa damlatılır.

Vücuttaki siyah lekelerde saf zeytinyağı (acımış yağ olursa daha faydalıdır) aynı miktar sirke ile karıştırılır, bir şişeye konur iyice çalkalanır lekelerin üzerine sürülür, bu terkip yaş yaralan kurutur, dağlama neticesi ciltte kalan lekeleri ve diğer lekeleri geçirir. Fareleri öldürmek için zeytin suyuna ekmek batırılır fareler için konulur.

Yeşil Çay ( Camelia sinensis )

Özellikleri : Yeşil çay, siyah çayın fermente yani işlem görmemiş halidir. Mayalanma işleminden geçirilmediği için içerisindeki antioksidan içerikli maddeler bozulmamıştır.
Faydalanılan Hastalıklar : Son derece sağlıklı olan yeşil çay bitkisinin tüketildiği toplumlarda kanser oranının oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle yeşil çayın genel olarak kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Taze çaydaki polifenolik maddelerin kanser riskini azaltmada etkisi çok büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca metabolizmayı canladırması nedeniyle, zayıflama ve diyet programlarında kullanılmaktadır. Dişetlerini koruyucu ve cildi güzelleştirici etkisi bulunmaktadır. Uzmanlara göre ; Yeşil çay hapı, sıvı olarak tüketilen yeşil çaydan daha etkili, Kalp damar hastalıkları ve kanser riskini düşürdüğü bilinen yeşil çay, ayrıca alzheimer hastalığınıda engelleme özelliğine sahip bir bitki. Tokyo üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, Yeşil çayın kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, bir çok hastalığa karşı etkili olmasının altında yatan madde olan EGCG maddesinin akciğer, mide, kolon, karaciğer ve cilt kanserlerini önleyici etkisi olduğu belirtilmiştir.
Avusturya’da bulunan Curtin üniversitesi ile Çin’de ki Hangzu hastanesinin kanser uzmanları, yeşil çay içmeyen avusturyalı erkekler ile yeşil çay içen çinli erkekler arasında yaptıkları karşılaştırmalı incelemeler sonucunda, çayın prostat kanserini azalttığını gözlemlemişlerdir. Dünya üzerinde en az prostat kanseri vakası çin’de görülmektedir. Cilt kanserini önlediği bilim adamları tarafından ispatlanmıştır. Ayrıca içerisinde bulunan polifenol maddesi, kanser tümörlerini besleyen kan damarlarını tıkadığı belirlenmiştir. Yeşil çay içme alışkanlığı bulunmayan batıda, kanser oranlarının uzak doğu ülkelerine oranla çok daha fazla olduğu belirtilmektedir.
Kullanım şekli ve Dozu : Kapsül halindeki ekstreleri ya da çay şeklindeki kullanımı yaygındır. Kobik ( bakiniz. www.maranki.com ) ilk defa organik yeşil çay’ı ve tabletini üretmiştir.
Yan etkileri : Kafein ihtiva ettiği için fazlası önerilmez. Ayrıca bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
yesilcay2

Yaseminli yeşil çay ve Ihlamur

YASEMİNLİ YEŞİL ÇAY

Mis gibi kokusuyla tanıdığımız yasemin, öğütülerek çay olarakta tüketilir. Yaseminli yeşil çay ise hem yasemin hem de yeşil çayın karışımıyla elde edilen harika kokulu karışık çayımızdır. Kas ağrılarını azalttığı halk arasinda bilinen gerçeklerden sadece biridir. Soğuk algınlığı gibi solunum yolları rahatsızlıklarına da iyi gelir. Hoş kokusuyla da sizi rahatlatacağına şüpheniz olmasın.

IHLAMUR

Kış aylarında ıhlamur ağacının yapraklarından yapılan ıhlamur çayı önemli bir A vitamini deposudur. Üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırır ve rahatlamanızı sağlar. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı da bilinen gerçeklerin

Yeşil Kahve

Yeşil kahve neye iyi gelir?

Son zamanda özellikle zayıflamak için sık tüketilen içeceklerden yeşil kahve nedir, evde nasıl hazırlanır,  faydaları ve zararları nelerdir?

Yeşil kahve bilinen kahvenin kavrulmamış durumdaki halidir. Yeşil kahve, kök boyasıgillerden coffea cinsi 5 metrelik bir ağacın meyvesidir. Diğer kahveler gibi kavurma işlemi yapılmadığı için etken maddelerinin hiç birisini yitirmemiştir. Brezilyadan getirilen yeşil kahve günümüzde zayıflamaya çalışanların doğal bir zayıflatıcı özelliği içindeki klorojenik asitten kaynaklanmaktadır. En sorunlu bölgeler için bile oldukça tesirli bir bitkidir.

yesil_kahvenin_faydalari_zararlariYeşil Kahvenin Yararları

  • İçeriğindeki  kafein ve klorojenik asit sayesinde yağ yakmaya ve kilo kaybına iyi gelir.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve vücudun kalori harcama hacmini artırır. (uygun bir diyet ve egzersiz programı ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.)
  • Bazal metabolizmayı hızlandırarak kalori yakılmasına neden olur.
  • Yapılan 12 hafta süreli bir araştırma neticesinde yeşil kahve içenlerin belli oranda kilo verdikleri gözlemlenirken, şeker hastalığı üzerinde de çok olumlu etkileri ortaya çıkmıştır. Kan şekeri seviyesini kontrol etmesi sebebiyle yeşil kahve tüketmek şeker hastalığının engellenebilmesi açısından da oldukça yararlı.
  • Yeşil kahvenin faydalarından bir diğeri ise enerji vermek, yorgunluk, halsizlik gibi problemlere büyük ölçüde iyi gelmesi.
  • Yüksek tansiyon hastalığı olan hastalar üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • Medikal ilaçlarda bulunan kimyasal maddeler içermediğinden metabolizmayı bozmaz ve zarar vermez.
  • Yeşil kahvenin tadı ise oldukça hoştur .

Yeşil Kahvenin Zararı var mı?

Zayıflamak amacı ile kullanılan yeşil kahve de tıpkı diğer kahve çeşitleri gibi çok tüketildiğinde vücutta su tutulmasına sebep olur.  Bu nedenle yeşil kahve içilen zamanlarda günde en az 2-2,5 litre su içilmesi tavsiye edilmektedir.

Evde Yeşil Kahve Nasıl Hazırlanır ?yesil_kahve_ile_zayiflama

Hazırlanması çok kolay olup, 1 yemek kaşığı yeşil kahve cezveye konulur. Üstüne 180 ml sıcak su üzerine eklenir ve 4 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Sıcak olarak içilir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa tüketilebilir.

Yeşil Kahve Zayıflatır mı ?

Yeşil kahvenin metabolizma üzerindeki etkilerini tespit etmek için pek çok deney ve araştırma yapılmış olup, yapılan deneylerde yeşil kahve içenlerin belirgin miktarlarda kilo verdiği ve metabolizmalarının daha da hızlanarak daha çok kalori harcadıkları görülmüştür. Üstelik Yeşil kahveyi bir diyet programı ve egzersiz eşliğinde içenlerin çok daha hızlı kilo verdikleri bilimsel olarak ispatlanmıştır.