SARI PAPATYA

Roma Papatyası: (Chamaemelum nobile) (Anthemis nobilis)
Alman Papatyası: (Matricaria chamomilla)
Roma papatyası, batı Avrupa ülkelerinde yetiştirilmektedir.Bu papatyanın kokusu elma kokusuna benzer.Belki de bu nedenle Yunanlılar bu çiçeğe “yer elması” anlamına gelen “Kamai melon” adını vermişlerdir.Sarı papatya , bileşikgiller denilen ve çiçekli bitkilerin onda birini kapsayan bir bitki ailesindendir.Bu aileden olan çiçekler, minik çiçekçiklerden oluşan büyük çiçekler halindedir.Papatya ve ayçiçeği bu aileden olan çiçeklerdir.Bu bitkilerin çoğunun şifalı özelliği vardır.Ayrıca çiçekleri de çok güzel olur.Sarı papatya,kırlarda kendiliğniden biten bir çiçektir.Ama tıpta, özel olarak yetiştirilen bitkinin çiçekleri kullanılır.Bitki asitli olduğu için tadı acıdır.Ayrıca uçucu bir yağ içerir.Sarı papatyanın sakinleştirici ve ağrı kesici özelliği vardır.Sinir bozukluklarında ve geelik sırasındaki mide bulantısında sarı papatya uzun yıllardan bu yana başarıyla kullanılmıştır.Sarı papatya hazım bozukluklarına da iyi gelir.Soğuk olarak içildiği zaman iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.Sıcak olarak içildiğinde ise safrakesesi ağrılarını keser, gripte terlemeyi sağlayarak ateş düşürmeye yarar.Ama bunu sağlamak için içine bir miktar zencefil eklenmesinde yarar vardır.

Sarı papatya suyu, adet zamanındaki başağrılarında ve asabi hallerde kullanılmaktadır.Ama kanama fazla olduğu zaman alınmamalıdır.

Sarı papatya başağrısından kaynaklanan mide bulantısını ve gerginliği önler.Huzursuzluk, soğuk algınlığı, kızamık, kulak ağrısı gibi çocuklarda sık görülen hastalıklarda da sarı papatya yararlıdır.

Sarı papatya suyunu hazırlamak için 25 gram sarı papatyanın üzerine 0.5 litre kaynar su dökülür veya bir çay fincanı kaynar suya 4-8 çiçek atılır ve şeker yerine bal ile tatlandırılır.Normal dozaj olarak çocuklara bir tatlı kaşığı içirilir.Yaş ilerledikçe doz arttırılır.Başağrısı, mide bulantısı, günde iki veya üç kez verilecek birer tatlı kaşığı papatya suyu ile önlenebilir.Ateşli durumlarda veya soğuk algınlıklarında papatya suyu sıcak olarak, mide rahatsızlıklarında, başağrılarında ve asabi durumlarda soğuk içilir.

Yemeklerden bir saat önce içilecek papatya suyu iştah açar.Bu şifalı otun, karabasanları da önlediği ileri sürülür.

Alman papatyasının daha lezzetli olduğunu söyleyenler vardır.Alman papatyasının çiçekleri,Roma papatyasının çiçeklerinden daha ufaktır.Bunu hazırlamak için bir çay fincanı kaynar suya bir tatlı kaşığı papatya atılır ve üzeri kapalı olrak beş dakika bekletildikten sonra süzülür.Bu beş dakikayı geçmemelidir.Alman papatyası, Roma papatyasının kulanıldığı bütün rahatsızlıklar için kullanılabilir.Sma en çok huzursuzluk asabiyet hallerinde, başın bir yanındaki zonklama biçiminde görülen ağrılarda etkilidir.Yemeklerden sonra içildiği zaman hazmı kolaylaştırır.

Papatya suyunu tülbentten süzerek göz banyosu veya göz kompresi için de kullanabilirsiniz.

Sarı Yonca Çiçeği

(Melilotus officinalis)

Bu narin bitkinin sarı çiçekleri, sapın iki yanından yükselir.Sarı yonca, yaklaşık 6500 değişik türü olan bir bitki ailesindendir.Bu aileye giren bitkilerin büyüklüğü minik otlardan koca ağaçlara kadar değişir.Bezelye, fasulye, gül ağacı, akasya, mimoza, hep bu ailenin değişik türleridir.

Sarı yonca, zonklama biçimindeki başağrılarına çok iyi gelir.Bu tür ağrılar genellikle adet zamanınlarında veya yüksek tansiyonda görülür.Zonklamanın yanısıra kafanın içinde bir basınç duyulur.

Bulantı ve kusma ile birlikte görülen başağrılarında da sarı yonca kullanılır.

El ve ayaklar buz gibi olduğu, buna karşılık kafa zonkladığı ve ateşlendiği zamanda da, sarı yonca çiçeğine başvurmak gerekir.

40 gram sarı yonca 1 litre suda 15 dakika dinlendirilir.Soğuk olarak günde üç veya dört kez birer kahve fincanı içilir.

Eski mısırlılar sarı yonca çayını, kulak kulak ağrıları için kullanmışlardır.Ayrıca eklem yerlerindeki sızılar için de yine bu ilacı içtikleri bilinmektedir.Adet sancıları, sinirsel sancılar için de sarı goncanın sakinleştirici özelliği etkili olur.

Sarı goncanın kan dolaşımına da olumlu etki yaptığı ve damar tıkanıklıkları için kullanılabileceği ileri sürülmektedir.

Sarı Kantaron ( Hypericum perforatum )

Sarı kantaron – Hypericum perforatum

Özellikleri : Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’ da doğal olarak yetişen sarı kantaron, 35-80 santim boylanabilen çok yıllık, tüysüz otsu bir bitkidir. Sarı, kırmızı, mavi ve nadir bulunmakla birlikte beyaz renkli çiçekleri olanları da vardır. Anadolu da da yaygın olarak kullanılan sarı kantaronun, çiçekleri parlak sarı renktedir. Ve hekimlikte sarı çiçekli olan kullanılır. Genellikle acı olan kökleri kullanılır. Yazın toplanır ve kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Kişilerde uyku düzeninin sağlanmasında kullanılır. Ayrıca kimyon ile birlikte kullanıldığın hafif depresyona faydalıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Bir çay kaşığı sarı kantaron çay şeklinde demlenip tüketilir.

Yan Etkileri : Kronik hale gelmiş ve intihar riski olan hastalarda kullanılmaz. Güneşlenirken kullanılmaz. Hamile ve emzikli annelerin kullanması sakıncalıdır. Antidepresan ilaç kullanan hastalarda, doğum kontrol hapları ile birlikte, AIDS’e karşı alınan ilaçlarla birlikte kullanılmaz.

Arananlar:

  • Frenk üzümü mail