Yaban Turpu

Yaban turpu neye iyi gelir?

Nerede yetişir : Turpgiller ailesinden bayırturpu, dere ve göl kenarlarında, sulu çayırlarda, kuytu yerlerde yetişir.

Diğer adları acırga, eşek turpu, kara turp, yaban turpu, yabani kaşk otudur.

Nasıl anlarız : 50-150 cm boylarında, yumru köklü, çok yıllık, kültürü yapılan bir bitkidir. Ezildiği zaman yakıcı bir koku yayan, ucu sivri, yumurtamsı, ince dişli kenarlı, dalgalı, boyları bazen bir metreye yaklaşan, saplı, iri yaprakları bulunan bir turptur. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Beyaz çiçekleri ve koyu yeşil renkte yaprakları bulunur.

Nerede bulunur : Anavatanı Akdeniz çevresi olmakla beraber, ılıman iklime sahip tüm bölgelerde, Avrupa, ABD ve Türkiye’de bulunmaktadır.

Yaban turpunun şifalı kısmı köküdür. Yaban turpu kökü kurutularak saklanabileceği gibi, konservesi de yapılabilir. Bol miktarda C vitamini ve phytonzide içerir.  Yaban turpu çok iyi bir antiseptik olup, mikrobik enfeksiyonlar, grip ve nezleye karşı çok etkili özelliği bulunmaktadır. Ayrıca Nefes açıcı ve idrar söktürücü özellikleri de bulunur.
Hangi hastalıklara iyi gelir ?

İnce kıyılmış veya toz haline getirilmiş yaban turpu kökü  sirke ve balla karıştırılıp, günde 10 yemek kaşığı içilirse zamanla safra kesesi taşlarını düşürmeye yarar.

Rendelenmiş Yaban turpu;
Balgamı söktürücü özelliği nedeniyle 1 kahve kaşığı rendelenmiş yaban turpu, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılarak yatmadan önce yutulursa astım hastalıklarına iyi gelir. Süt içinde pişirilen yaban turpu vücuda ovularak sürülürse cildi güzelleştirmeye yarar.

Rendelenmiş yaban turpu, deri, kas ve eklem yerlerine ovularak sürüldüğünde romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca kara ekmek ile birlikte tüketilirse iştah açıcı özelliği vardır.

Yaban turpu Sirkesi;
6 yemek kaşığı rendelenmiş yaban turpu bir şişe üzüm sirkesi içinde 14 gün bekletilir. Yaban turpu sirkesi hazmı kolaylaştırır ve iştahı açar. Günde 3 yemek kaşığı alınabilir. Bir pamuk ile cilde sürülerek ergenlik sivilcelerinin yok edilmesine faydalıdır. Sivilcelerle etkin şekilde mücadele edilmek isteniyorsa kıyılmış yaban turpu kökü kavanoza konularak ağzına kadar sirke doldurulup, ağzı sıkıca kapatılır. 12 gün süreyle toprağa gömülür. Topraktan çıkarttıktan sonra süzülerek elde edilen suya bal eklenerek ergenlik sivilcelerinin üzerine sürüldüğünde ergenlik sivilceleri kısa sürede yok olur.

Yaban turpu Yakısı;
100 gr. yaban turpu kökü ince bir şekilde rendelenip, 500 gr. un ve 100 gr. iç yağı ile beraber iyice karıştırılarak hazırlanan karışım diş ağrılarına, kol ve dirsek ağrısına iyi gelir.

Bel ve sırt ağrıları için, taze  yaban turpu kökünü bele ve sırta sararak en fazla 20 dakika bekletmek suretiyle ağrıları giderici özelliği vardır.

Yaban turpunun zararları : Aşırı miktarda kullanılırsa böbrekleri tahriş eden bir yan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle belirtilen ölçülerin ve sürelerin dışında kullanılması sağlığa zararlı ve tehlikelidir.

Bayır otunun faydaları için ayrıca bakınız

Arananlar:

  • yaban turpu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.