Protein Tozu Zararlı mı

Antreman sonrası kasların acil ihtiyaç duyduğu protein protein tozları sayesinde dada çabuk alınır.Tozların vücutta emilimi hızlıdır,kaslar hemen kullanır. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır.Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Birçok sporcu yapmış olduğu sporu desteklemek ve vücudun spor esnasında ihtiyacı bulunan protein ihtiyacını karşılayabilmek için protein tozu kullanmaktadır. Sporcuların özellikle en çok tükettiği protein tozu Whey Protein, peynir altı suyundan özel filtrasyonla toz haline getirilir. Yağlardan, sudan, laktoz ve minerallerden büyük oranda arındılır. Bu sayede ‘sadece’ protein almak çok daha kolay olur. Ürünlerin bir çoğunda aroma vardır, kakao, muz, çilek ve vanilya aromaları en çok yaygın olan aromalardır.

Protein tozları doğru kullanımda zararsızdırlar. Ancak fazladan alındığında protein tozları da zararlıdır. Protein tozunun fazlası vücutta birikme ve şişlik yapar.

Eğer vücut geliştirmek için protein tozu veya aminoasit hapı kullanacaksanız, spora başlar başlamaz kullanmanız uygun değildir. Spora başlamanın üzerinden en az 6 ay geçmesinin ardından protein tozu alımına başlanması gerekir.

Protein tozlarının kısırlığa yol açtığı gibi çeşitli zararlarından bahsedilmektedir. İlk etapta olumlu gibi görünen bir çok şey , ileriki yıllarda telafisi imkansız hasarlar bırakabilir.Ancak protein tozları hakkındaki bu idda henüz kesin olarak kanıtlanamamıştır.
Protein tozunun dozu çok önemlidir. Aşırı protein tozu alımından kaçınılmalıdır.
Aşırı protein alımı bazı kişilerde akneye yol açabilmektedir.
Aşırı protein alımı bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna etken olabilir. Aşırı protein alındığında böbrekleriniz sindirim konusunda zorlanır.
Protein tozu kullanırken böbreklerin zarar görmesinin en temel sebebi ise protein tozu kullanımı esnasında alkol tüketilmesidir.
Fazla tüketilmesinin bir diğer zararı ise karaciğeri yormasıdır.
Hatalı ve yanlış kullanımlarda sindirim ve bağırsak problemlerinin yaşanması da kaçınılmazdır.

Protein tozunun fazla miktarlarda alımından kaçınmak ve protein ihtiyacını doğal besinlerden karşılama yoluna gitmek daha faydalıdır.
Proteinler tüm et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Yumurtanın sarısı yağ,beyazı ise protein yoğunlukludur.Süt,muz,bal ve çerezlerde bol miktarda protein bulunur. Pirinç pilavı ve fasulye protein kaynağıdır.
Karbonhidrat ihtiyacı için ise unlu gıdalar gereklidir. Makarna, ekmek karbonhidrat için gereklidir. Bol sebze ve meyve vitamin ve minareller açısından gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.