Havuç – Havuç Tohumu

HAVUÇ

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Bağırsak kurtlarını düşürmek için. Özellikle (tenya-şerit) e karşı havuç kaynatılır, suyundan 30 gr sabah aç karna 30 gr diğer bir zamanda içilir.

Bronşitte; 1 kilo suya, 30 gr havuç doğranır, kaynatılır, süzülür, bir miktar şeker konulur, 24 saatte tüketilir.

Cilt güzelliği; 1 kilo suya, 30 gr kurutulmuş havuç konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir, 21 gün devam edilir. (Gözün görme gücünü artırmak için; 1 kilo suya, 50 gr kuru havuç doğranır, 15 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, suyundan günde 2 bardak içilir.

İshali kesmek için; birkaç gün havuç yenilmeye devam edilir. Hastalık sonrası hallerde (iyileşme dönemi); bolca havuç yenilir.

Öksürükte; 1 kilo suya, 100 gr havuç doğranır, 10 dk kaynatılır, suyu 1 günde birkaç defada tüketilir.

Mide ağrılarında; havuç yenilirse faydalı olur.

Kireçlenmelerde; havuç, turp rendelenir, beraber yenilir (kireçlenmenin başlıca sebeplerinden biri olan tulum ve kaşar peynirleri yenilmemelidir). Havuç, maydanoz, limon, zeytinyağı salata şeklinde yenirse karaciğer ve kolesterol için çok faydalıdır.

Havuç yemeklerden 30 dk evvel aç karna rendelenmiş havuç yenilirse şeritleri döker yenmeye 1 hafta devam edilmelidir. Havuç üzümle kaynatılır, süzülür, suyu içilirse basura iyi gelir. Turşusu mideyi ve karaciğeri kuvvetlendirir, vereme iyi gelir. Aç karna haşlanmış havuç yenirse sesi açar, yelleri çıkarır, diş etlerini kuvvetlendirir.

Havuç sarımsakla yenirse bacak ağrılarına iyi gelir. Mide ve 12 parmak ülserinde faydalıdır. Balgamı keser, giderir. Havuç kaynatılır, ezilecek kıvama gelince indirilip ezilir. Bu şekilde yenilirse cinsi arzuyu artırır, meniyi çoğaltır, yelleri çıkarır. Havuç ezmesine havlıcan, zencefil, karanfil, tarçın gibi şeyler de ilave edilerek yenilirse şehveti daha çabuk tahrik eder.

Çocukların bağırsak kurtları havuç yedirmek sureti ile düşürülebilir. Aç karna yenilmelidir. Havuç idrarı fazlalaştırır, vücuttaki zehirlerin dışarıya atılmasını sağlar.

Havuç etle yenilirse etin ürik asidini temizler. Şeker hastalarına havuç, yemeleri tavsiye olunur.

Haricen Kullanılışı: Kadınlarda, göğüs sertleşmesinde havuç suyuna batırılmış bez göğüs üzerine sarılır.

Göğüslerin sarkmasını ve pörsümesini önlemek için; çiğ havuç rendelenir, göğüsler üzerine konulur, 20 dk bekletilir, 90°’lik alkol su ile karıştırılır, göğüsler silinir.

Kaşıntılarda; havuç rendelenir, kaşınan yerlere sürülür. Yara (kesik yaraları); havuç haşlanıp sarılır.

Varis ülserinde; havuç yaprağı ezilip sarılır.

Soğuğun sebep olduğu yaralarda; 1 kilo suya, 10 gr havuç yaprağı doğranır, 20 dk aynatılır, su ile sabah-akşam banyo yapılır.

İltihaplı yaralarda; havuç rendelenir, yaranın üzerine sarılır. Güneş yanıklarında taze havuç lapa haline getirilip konulur. Kuru kabuklu deri hastalıklarında, sıracada sıcak havuç lapası tatbik olunur.

Sedefte; 1 fincan havuç suyunda 1 tatlı kaşığı bira mayası eritilir. Akşamları hastalıklı deriye sürülür.

İyi olmayan yaralara; tohumları toz haline getirilip konulur. Yaprağı da aynı şekilde toz haline getirilip konulur.

Hamile kadın havuç tohumunu tütsü yapıp üzerine otursa karındaki ölü çocuğu düşürür.

HAVUÇ TOHUMU – DAUCUS CAROTA

Kullanılan Kısımları : Tohumu, meyvesi

Havuç, A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, D-E vitaminleri, malik asidi, sitrik asidi, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, bakır, fosfor, klor maddelerini ihtiva eder.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Karaciğer ve sarılık hastalıklarında faydalıdır. Istiska hastalığına (karında su toplanması) çok iyi gelir, cinsi gücü artırır, aybaşı kanamalarını söktürür, ifrazatını artırır, anne sütünü çoğaltır, romatoid artritte, baldırlarda meydana gelen ağrılajda faydalıdır.

Kalp krizi riskini azaltır, gözleri kuvvetlendirir, kan yapımını artırır, kanı temizler, alyuvarları çoğaltır, pekliği giderir, vücudun güçlenmesini sağlar böbrekleri çalıştırır, vücudun bütün damar ve deliklerini açar, sırt ağrılarına, zatülcempe iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr havuç tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Tohum toz haline getirilir, günde 3 defa 1-3 gr içilir.

Romatoid artritte, havuç tohumu, ardıç tohumu, defne tohumu, ısırgan tohumu 50′şer gr toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir (denenmiştir).

Beyaz Lahana

Beyaz lahana neye iyi gelir?

Lahanada bulunan B, C ve E vitaminleri, magnezyum, potasyum ve demir  mineralleri bağışıklık sistemine iyi gelir. Beyaz lahana sebzesi kanser hastalıklarından korunmak için ve zayıflamak isteyenlere çok faydalıdır.

Vücuttaki toksik maddelerin bünyeden dışarı atılması için harika bir bitki olan;

beyaz-lahana-neye-iyi-gelir
Çiğ beyaz lahana

BEYAZ LAHANANIN YARARLARI :

  1. Yüksek antioksidan özelliği nedeniyle kış hastalıkları ve kanseri önlemeye kadar çeşitli yararları olan beyaz lahana serbest radikallere karşı kuvvetli bir savaşçıdır.
  2. Karaciğer yağlanması ve obeziteye iyi gelen beyaz lahana; Bağırsak, mide, prostat ve akciğer kanseri gibi kanser çeşitlerine karşı bedeni toksinlerden arındırmak ve korumak için ideal bir bitkidir.
  3. Beyaz lahanayı çiğ olarak yemek veya lahana suyu içmek idrar söktürmeye iyi gelir.
  4. Haftada 2 gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek ise toksin atmak için çok yararlı.  (Yoğun bir C vitamini deposu olan beyaz lahananın anti-toksin özelliğini korumak için uzun süre pişirmemeli, taze olarak yemelisiniz.)
  5. Lahanada bulunan Kükürt maddesi bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, hastalık halinde iyileşme süresini kısaltır.
  6. İçeriğindeki kükürt nedeniyle gastrit ve ülsere karşı koruma sağlarken, besinlerin hazmına iyi gelir.
  7. Yapısındaki zengin lifler ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruma sağlayarak, hem tok kalmaya hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasına fayda sağlar. (Kabızlığa iyi gelir. Özellikle çiğ lahana bağırsakların hareketlendirilmesine yarar.)
  8. 100 gramı lahanada düşük kalori içeren (25 kalori) beyaz lahana zayıflamak iyi bir sebze. Zayıflama diyetlerinde salata, zeytinyağlı sebze yemeği veya lahana çorbası (hem vücuttan sıvı atılmasını, tok tutucu özelliğ çorba ile daha iyi sonuç veriyor) şeklinde tüketilebilir.
  9. Sahip olduğu Beta-Karoten, vücutta A vitaminine dönüştüğünden dolayı göz sağlığına yararlı olan lahana sayesinde meydana gelen A Vitamini gözleri kuvvetlendirir. Gece görme yeteneğini arttırır ve gözlerin yaşlanmasını önlemeye iyi gelir.
  10. Kükürt sebebiyle egzama, sedef gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında ve akne tedavisinde yararlıdır. Akne engelleyen, zehirli maddelerin ciltten arındırılması (toksin atıcı) özelliğiyle engellemek suretiyle cilt güzelliğine katkıda bulunur.
  11. Ca, P ve Mg mineralleri içeren beyaz lahana, kas ve kemik sağlığına iyi gelir. İçindeki kalsiyumun yararı sayesinde (Otuz yaşına kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır) yaşlılıkta daha sağlam bir iskelet ve kemik yapısına sahip olursunuz.
  12. İçindeki Potasyum yüksek kan basıncına karşı etkili olup, yüksek tansiyona ve kalp damarlarının tıkanmasını engellemeye yararlı olduğundan dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı hem korur hem de kalp hastalığına iyi gelir. (Bu mineralleri yitirmemek için pişirme suyunu dökmek yerine çorbasını yapın veya suyunu içerek tüketin.)
  13. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle toksinlerin vücuttan atılmasın yararyan beyaz lahana selülit tedavisinde faydalıdır. Düzenli olarak lahana suyu içmek veya çiğ lahana salatası yemek selülitlerin azalmasına iyi gelir.
  14. Kadınların adet dönemlerinde oluşabilen hormonal kökenli ödemlerde beyaz lahana suyu ya da çorbası içmek ödemin bünyeden atılmasına iyi gelir.
  • Pişmiş lahana yemeği olarak veya çiğ olarak yemeyi sevmeyenler için lahana turşusu iyi bir seçim olarak tavsiye edilir.

BEYAZ LAHANA TURŞUSU NEYE İYİ GELİR?

Lahana turşusunun muazzam bir antioksidan özelliği vardır. Yalnız evde lahana turşusu kurarken tuz yerine sirke kullanmalısınız. Bu sayede fermantasyon (mayalanma) esnasında kazanacağı probiyotik özelliği nedeniyle kış mevsimlerinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Çünkü probiyotikler, bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve dolayısıyla hastalıklara karşı korunmaya yarar.

Arananlar:

  • lahana suyu neye iyi gelir
  • çiğ beyaz lahananın faydaları

Muşmula

Muşmula neye iyi gelir?

Döngel olarak bilinen diğer adları beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica) olan gülgillerin bir alt ailesi olan muşmula, bir ağaç ve bu ağacın meyvesi olup, etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Olan lgunlaştığı zaman koyu kahverengi rengine dönen meyve kabuğu ve koyu kahve renkli meyve eti ile dalından koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Fakat kısa bir süre sonra yumuşak ve lezzetli bir tad oluşur.

Nerede bulunur?

Türkiye’de Karadeniz ve Marmara bölgelerinde bolca yetişir.

İçeriği :

Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve askorbik asit içerir.

Muşmulanın yararları

  • Serinletici özelliği sayesinde bedene ferahlık verir.
  • Antioksidan özelliği ile vücuttaki zararlı toksinleri yok eder.
  • Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, vücuda direnç verir.
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • İshali keser.
  • Muşmula yaprakları karaciğere faydalı olup, karaciğeri zehirli maddelerden korumaya yarar.
  • Sakinleştirici etkisi ile depresyona iyi gelir.
  • Cilt kanserini önleyen bir bitkidir.
  • Kusma ve mide bulantısını önleme işlevi vardır.
  • Hamile kadınlar için düşük yapma riskini azaltır.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Ağrı hafifletici özelliği ile özellikle Bel ağrılarına çok iyi gelir.
  • Susuzluğu azaltır.
  • Dizanteri hastalığını engeller.
  • Gut hastalığına iyi gelir.
  • Birçok mide karşı yarar sağlar ve mideyi kuvvetlendirir.

 

Nasıl kullanılır?

Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve üzerine bal dökülerek yenebilir.

Muşmula çekirdekleri ve muşmula yaprakları da oldukça faydalıdır. Muşmula çekirdeği idrarı arttırır. Nuşmula Yaprakları ise diyabet hastalığına iyi gelir. Barsakları uyarır ve sindirim sistemine yarar sağlar. Kolay sindirime yardımcı olur. Böbreklere fayda sağlar ve taş dökmede iyi bir çözümdür.

Türk mutfağında muşmula ile meyve suyu, reçel, turşu, çikolata, kek, şurup ve çeşitli tatlılar yapılır.

Yan etkisi ve zararları:

Fazla miktarda muşmula (döngel) tüketilmesi yüksek tansiyonu olanlar için uygun değildir.

Arananlar:

  • muşmulanın çekirdeği nasıl kullanılır