Karabaş Otu, Karabaş Lavanta Çiçeği

KARABAŞ OTU -LAVANDULASTOECHAS

Diğer İsimleri: Karabaş Lavanta Çiçeği

Kullanılan Kısımları: Çiçekleri

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılması: Göğüs ağrılarını giderir, balgamı yok eder, ishal yapıcıdır, bununla ishal verdirmeye devam edilirse sara ve mali hülyadan kurtarır, basurda faydalıdır, dimağ ve kalpten sevdayı giderir, cinsi gücü artırır, tenasül uzvunu güçlendirir, soğuktan meydana gelen hastalıklarda faydalıdır, uyuşukluğa ve müzmin baş ağrısına iyi gelir. Başı çeşitli hastalıklardan kurtarır, sinirlere kuvvet verir, böbrek ve idrar yollarını kuvvetlendirir, makat hastalıklarına iyi gelir, siroz ve veremde faydalıdır. Mide ve bağırsaktan her türlü hastalığı geçirir, göbek, bağırsak ve her türlü iç sancılarında faydalıdır.

Terletici, antiseptik, yatıştırıcı (astım ve sarada) idrar yolları iltihabını giderir, idrar söktürür, kalbi kuvvetlendirir, tıkalı kalp damarlarını açar (enfaktrüst) te, damar sertliğinde, kollestrol düşürücü olarak faydalıdır. Astım, bronşit, akciğer hastalıkları, romatizma, öksürük ve baş dönmesinde kullanılır, nezleye, göz ağrısına, ağır işitmeye, iktidarsızlığa, vücut bitkinliğine çok iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Zararsız ve etkili bir bitkidir. Kemik veremi ve kemik iltihabında 500 gr suya, 1 tutam bitki konur, 15 dk kaynatılır, süzülür, suyuna yarım bardak pekmez konulur, iyice karıştırılır, günde 3 defa 1 çay bardağı içilir. Kaynatılan suyu sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse veya tarçın, karanfil, kimyon, kişniş gibi şeylerle içilirse el ve ayak titremesinden kurtarır.
Baş titremesinde toz haline getirilir, 10 gün müddetle 20 gr yenir, baş ağrısını gidermek için balla reçeli yapılıp yenilir.
Toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilirse kalbe kuvvet verir.
Balgam söktürmek için, 12 gr toz halinde sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilir.

Toz haline getirilen kebere kökünün kabuğu ile karıştırılır, balla macun yapılıp yenirse mide üşütmesine ve göğüs ağrısına iyi gelir. Toz halinde 20 gr’mı 5 gr günlükle içilirse karında ne kadar pislik varsa temizler, idrarını tutamayanlara faydalıdır. Kanserde 15 bardak suya, 1 demet karabaş otu konur, 20 dk kaynatılır, 2 ay yemeklerden önce veya yemekler arasında 1 çay bardağı içilirse kanseri durdurur. Toz haline getirilip balla yenildiğinde aynı faydayı temin eder.
100 gr karabaş otu, 50 gr dövülmüş ufalanmış böğürtlen kökü 10 kilo suda 2 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
Karabaş otu esansı karabaş otunun kullanıldığı yerlerde kullanılır, 1 kesme şeker üzerine 3-4 damla damlatılıp yenir.

Dahilen Kullanılışı: Yüksek miktarlarda kullanılması zararlıdır.

Haricen Kullanılışı: Ergenlik sivilcelerinde, antiseptik, yara iyi edici, egzama yaralarını tedavi eder. Lapa halinde konulur veya yıkama-kompres şeklinde kullanılır.
Romatizma ve gut ağrılarında ve diğer ağrılarda lapa halinde ağrıyan yere konulur. Çiçeği toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burun ve kafadaki tuzlu balgamı akıtır.
Karabaş otu esansı, yara ve cilt rahatsızlıklarında merhem halinde kullanılır.
Karabaş otu esansı 3 gr, lanolin 10 gr, vazelin 30 gr, merhem haline getirilir, cilde sürmek sureti ile kullanılır.

LAVANTA ÇİÇEĞİ

Lavanta Neye İyi Gelir

Lavanta Çiçceği (Lavendula vera)
Lavanta çiçeğini uzun uzun tarife hiç gerek yok.Yüzde 1,5-3 oranında yağ içeren lavanta, kuru dağ yamaçlarında yetişir.En çok Akdeniz bölgesinde bulunur.Fransa’da, İtalya’da ve daha pek çok ülkede parfüm yapımında kullanılmak üzere yaygın olarak yetiştirilir.En iyi lavanta yağının İngiliz lavantasında bulunduğu ileri sürülür.27 kilo lavanta çiçeğinden 400 gram kadar yağ elde edilir.Eski Yunanlılar ve Romalılar, lavanta çiçeğini, banyolarında koku vermesi için kullanmışlardır.Bazı Avrupa ülkelerinde, büyük ayinlerden önce kiliseye koku vermesi için lavanta çiçeği kullanılmıştır.Lavanta çiçeği hem kokusu, hem de tedavi edici özellikleri için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır.
Lavantanın iyileştirici yönleri
Lavanta sakinleştirici, antiseptik özelliklere sahiptir.Yağının çok güçlü bir antiseptik olduğu yakın tarihte yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zaten eski çağlarda da yaralara ve böcek ısırmalarına karşı lavanta yağı kullanıldığı bilinmektedir.Şeker üzerine damlatılarak 1-3 damla lavanta ruhu, baş ağrılarına, baygınlığa, baş dönmesine, kalp çarpıntısının giderilmesinde çok faydalıdır. Sinirsel kökenli baş ağrıları için biraz lavanta ruhu şakaklara sürülebilir.bir tutam (5-6 gram) lavanta çiçeği 1 litre kaynar suya koyulur.Üzeri sıkıca örtülerek beş dakika dinlendirilir.Bu su, günde iki veya üç kez yemek aralarında birer çay fincanı içilir.Bu ilaç bütün sinir sistemini etkileyen sakinleştirici özelliğe sahiptir.Bir avuç taze çiçek cam bir kavanoza yerleştirilir.Üzeri zeytinyağıyla örtülür ve üç gün güneşte bekletilir.Bu karışım tülbentten süzüldükten sonra içine taze çiçekler ilave edilerek, aynı işlem tekrarlanır.Yağa lavanta kokusu iyice sindiği zaman, kıvamını bulmuş demektir.Bu yağdan 4 veya 5 damla şeker üzerine damlatılarak hergün yenir.Migrene, baş dönmesine ve sinirsel kökenli hazımsızlığa iyi gelir.
Lavanta çiçeğinin sara rahatsızlığına, her türlü baş ağrısına, rahim ağrılarına, mide ağrılarına ve sinirliliğe iyi geldiği teskin edici olduğu söylenmektedir. Migrene,rahatsızlıklarına, yükseklik korkusuna, hafıza kaybına, görme bozukluklarına ve melankoliye de etkili olduğu bilinir.Çok iyi ama oldukça pahalı bir ilaçtır.