At Kuyruğu

ATKUYRUĞU NEYE İYİ GELİR?

Katırkuyruğu bitkisi, Kırkkilit otu veya kırkboğum otu olarak da bilinen Atkuyruğu otu , genelde killi ve yapışkan çamurlu topraklarda ve su kenarlarında görülür.

Türkiye’de 7 türü bulunan Atkuyruğu otu neye iyi gelir?

  • Havanda dövülmek suretiyle hazırlanan ilaç olarak yaralar üzerinde hızlı iyileşme sağlar.
  • GUT  hastalığı ve romatizmal rahatsızlıklara yararlıdır..
  • Kadınlarda regl kanamalarını hızlandırıcı işlevi bulunur.
  • Böbrek seviyesinde içine at kuyruğu otu karıştırılmış suyun içinde 20 dk oturulması halinde böbreklerde kum, böbrek taşları ve mesane taşı düşürmeye yarar.
  • Verem hastalığına faydalı olup Tüberkölozda kan tükürme semptomunu iyileştirir.
  • At kuyruğu çayı böbrekleri çalıştırmak için son derece yararlı bir şifalı bitkidir.
  • Kaşıntılı egzamaya, saç diplerindeki kabuklanmalara kaynatılmış at kuyruğu otunun suyuyla yıkanma ya da bir bez ile pansuman yapılırsa çok yararlıdır.At Kuyruğu Otu Çayı hazırlanışı:1-2 çay kaşığı atkuyruğunun taze ya da kuru yaz filizi 150 ml. suda 3-5 dakika süreyle kaynatılır ve 15 dakika bekletildikten sonra süzülür. 1-2 çay kaşığı otu 24 saat soğuk suda bekletilerek de demlenebilir.Zararları ve Yan etkileri: Tavsiye edilen ölçeklerde içilirse bilindik  bir yan etkisi bulunmamaktadır.

    Dikkat: At kuyruğu bitkisinin kökleri zehirli olduğundan toplanırken köklerin taze olanlarla karıştırılmaması gereklidir.

Sığır Kuyruğu

Sığır Kuyruğu

Özellikleri : Yüksek boylu, 2 metreye kadar uzayabilen, sık tüylü olan sıracagiller familyasından olan bitki, daha çok tarla ve yol kenarlarında çalılıklarda yetişir.  Sarı ve kırmızı çiçekleri çabuk dökülen sığır kuyruğu bitkisinin yaprakları tabanlı bulunmaktadır. Tohumları ile çoğalır.  Çiçekleri ve yaprakları yaz aylarında toplanır ve gölge de kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Verem hastalığında kullanılır. Ayrıca romatizma ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Balgam söktürür, göğsü yumuşatır. Karaciğeri güçlendirerek egzamaya iyi gelir. Ayrıca hafif uyku verici etkisi bulunmaktadır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş bir tatlı kaşığı sığır kuyruğu, 1 su bardağı kaynamış suda demlendirilir ve günde 3 defa bir bardak içilir. Ayrıca taze yaprakları kıyılıp yara üzerine koyulduğunda yarayı iyileştirme sürecini hızlandırır.

Yan Etkiler : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat çiçeği ve yaprakları dışındaki kısımları tüketilmemelidir. Küçük tohumları hafif zehirli etki gösterebilir.

Sığır Kuyruğu ( Verbascum Phlomoides )

Sığır Kuyruğu ( Verbascum Phlomoides )

.