Ebegümeci ( Malva Vulgaris)

Özellikleri : Ebegümecigiller familyasından olup, bilinen 1500 kadar çeşidi bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde tüm iklim şartlarında kolayca yetişen bu bitki, her türlü toprağa uyum göstermiş iki yada çok yıllık bitkidir. Ülkemizde sekiz türü yetişmektedir. Bazı yerlerde sebze olarak yetişen bu bitkinin eflatun veya açık pembe çiçekleri bulunmaktadır. Haziran ayından Eylül ayına kadar toplanabilmektedir. Kendi dökülen tohumlarından çoğalmaktadır. Ayrıca en yüksek derecede şifa almak için taze olarak tüketilmelidir.
Faydalanılan Hastalıklar : Mide ülseri ve gastrit tedavisinde ayrıca özellikle mukoza iltihabında kullanılmaktadır. Üst solunum yolları ile ilgili olarak, nezleye karşı göğsü yumuşatıcı, öksürük kesici ve balgam söktürücüdür. Ayrıca bademcik iltihabı, ağız kuruluğu için çay haline getirildikten sonra gargara yapmak suretiyle fayda bulunur. Nefes darlığı etkisi yapan akciğer amfizemi için ebegümeci çayı fayda vermektedir. Ayrıca kaşınan ve yanan deri alerjik reaksiyonlarında faydalıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu : Sümüksü yapısını korumak için geceden soğuk su içine koyularakta demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilmelidir. Kaşıntıcı ve yakıcı yüz alerjisine ılık ebegümeci çayı ile yıkamak rahatlatıcı etki yaratır.
Yan Etkileri : Faydası çok olan bir bitki olup, bilinen yan etkisi bulunmamaktadır.

ebegümeci

ebegümeci