Ağaçkavunu (utruç)

Ağaçkavunu (utruç) : Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Meyvesi; buruşuk kabuklu iri limona benzer.

Faydası : Ferahlatıcı, serinletici ve kabızlık gidericidir.

Ağaçkavunu (CitrusMedica)

Özellikleri : Turunçgillerden;yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Meyvesi; buruşuk kabuklu iri limona benzer. Et asit ve çekirdekten oluşmaktadır. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Doğu Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Günümüzde kabuk, yaprağı ve çiçeğinden yararlanılır.
Faydalanılan Hastalıklar : Giyeceklere serpilen kabukları güveye engel olmaktadır. Ağız kokusunu güzelleştirir. Baharat gibi kullanıldığında yemeklerin sindirimine yardımcı olur. Etli kısım mide ısısının düşürülmesinde faydalıdır. İçilmesi sarılığa faydalıdır. Acı safra keskinliğini önlemektedir. Çekirdekleri zehirli hayvan sokmalarında panzehir olarak kullanılır. Yaprakları nefesi rahatlatır. Peygamber efendimiz (s.a.v) “Kuran okuyan mümin bu meyveye benzer, tadı da güzel, kokusu da güzeldir” ( Buhari )
Kullanım Şekli : Kurutulmuş 5 gram meyve kabuğu, 1 bardağın içinde eritilip içilerse mide sancısına iyi gelir. Ezilen yaprakları balla karıştırılıp, 3 kez 1 er çorba kaşığı günde yenildiğinde mesane iltihabına iyi gelir. Kabukları yakılıp küllerinde yapılan merhem varise iyi gelir.