Organ Bağışı Nasıl Yapılır

Organ bağışı yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gereklidir. 18 yaşını doldurmuş olan dileyen her birey bir sağlık kuruluşuna başvurarak “Doku ve Organ Bağış Belge”si alabilir. Organ bağışının bir hekim tarafından tasdiki ve iki tanığı olmak zorundadır. Organ bağışı kartı alındıktan sonra bu kart genel olarak kişinin yanında taşınır ve bir kaza durumunda doktorlar bu durumdan bilgili olarak öncelikle bu organları kurtarmaya çalışırlar.
Ayrıca organ bağışından ailenin haberi olmak zorundadır. Organ bağışı bir nevi vasiyet niteliği taşımaktadır.

Organ bağışı için başvurulabilecek yerler;
Sağlık Müdürlükleri,hastaneler, organ nakli yapılan merkezler, organ nakli ile ilgilenen vakıflar ve dernekler ve emniyet müdürlüklerinde ehliyet alım sırasında bağış yapılabilir.

Hangi organlar bağışlanabilir : Sağlıklıo her organ bağışlanabileceği gibi, öncelikle ve ülkemizde nakli yapılabilen organlar, kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi organlar bağışlanabilir.

1980 tarih ve 2240 sayılı organ bağışı ile ilgili yasa:
* Madde 3- Bir bedel veya başkaca çıkar karşılığı organ ve doku alınması ve satılması yasaktır.
* Madde 4- Bilimsel, istatistiki ve haber niteliğindeki bilgi dağıtımı halleri ayrık olmak üzere, organ ve doku alınması ve verilmesine ilişkin her türlü reklam yasaktır.
* Madde 5- Onsekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden Organ ve Doku alınması yasaktır.
* Madde 6- Onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden Organ ve Doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı ve imzalı veya en az iki tanık önünde sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur.
* Madde 11- Bu konunun uygulanması ile ilgili olarak tıbbi ölüm hali, bilimin ülkede ulaştığı düzeydeki kuralları ve yöntemleri uygulamak suretiyle, biri kardiyolog, biri nörolog, biri nöroşirürjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanından oluşan dört kişilik hekimler kurulunca oy birliği ile saptanır.
* Madde 12- Alıcının müdavi hekimi ile organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve naklini gerçekleştirecek olan hekimlerin, ölüm halini saptayacak hekimler kurulunda yer almaları yasaktır.
* Madde 15- Bu kanuna aykırı şekilde organ ve doku alan, saklayan, aşılayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya bunun komisyonculuğunu yapanlar hakkında, fiil daha ağır bir ceza gerektirmediği takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ağır para cezasına hüküm olunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.