Dağsateri ( Satureja montana )

Sivri kekik, kara kekik diye de adlandırılan sater, Güney Avrupa ve Anadolu’nun kireçli topraklarında yetişir. Satureja familyasından bir çok çeşidi bulunmaktadır. Satureja montana ya da dağsateri , mızrak biçiminde yaprakları olan çok yıllık odunumsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ya da pembe renklidir.

Yazın çiçeklendiğinde toplanır ve baharat ya da çay olarak tüketilir. Ayrıca uçucu yağı da elde edilmektedir. Karvakrol ve timol bakımından zengin olan dağsateri başka monoterpenlerde içermektedir.

Eski Yunan hekimi, Dioskorides bu bitkiyi ısıtıcı ve kurutucu olarak tanımlamaktadır. Uçucu yağı ile öne çıkan dağsateri, mantar ve bakteriyel enfeksiyonları azaltıcı, bağırsak spazmlarını hafifletici, hazmı kolaylaştırıcı özellikleri açısından kullanılmaktadır. Ayrıca ileri klinik deneylerde cam tüpte yürütülen incelemeler, dağsaterinin HIV tip 1 için güçlü faaliyet gösterdiğini ispatlamıştır.

Kullanım olarak mide ve bağırsak gazlarında, bir bardak sıcak suyu 5 g kurutulmuş çiçekli bitki eklenir ve üzeri kapalı olarak 10 dk beklettikten sonra günde 2-3 bardak tüketilmeye çalışılır. Mantara bağlı cilt enfeksiyonlarında ise çaya batırılan gazlı bez ya da tülbent sorunlu bölgeye günde iki kez uygulanır.

Uçuçu yağın dahilen alınması kesinlikle hekim kontrolünde olmalıdır.

Hamileler dağsaterini hiç bir şekilde kullanmamalıdır.

Dağsateri_2
Dağsateri_2

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.