Akgünlük

Akgünlük neye iyi gelir?

Bilimsel adı Boswellia Serrata olan ve Türkiye’de de yetişen Akgünlük bitkisi, tabiattaki en etkili iltihap karşıtı bitkilerinden biridir.

Akgünlük ağacının gövdesinden salınan, günlük sakızı olarak da bilinen sakızımsı reçinenin faydaları bilimsel olarak da ispatlanmıştır.

YARARLARI:

  • Yapılan araştırmalarda akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar (iltihap önleyici) etkisi olduğu, artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda büyük oranda azalma sağladığı müşahade edilmiştir.
  • İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada akgünlük oldukça faydalıdır.
  • Ayrıca bu değerli bitkinin balgam söktürücü, nefes darlığını giderici özellikleriyle özellikle astım hastalarında nöbetleri azalttığı, nefes alma kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir.
  • Bunlara ek olarak yara iyileştirici, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı, hafızayı güçlendirici etkileri de bulunmaktadır.
  • Akgünlük bitkisinin kanser hastalığında tümör büyümesini engellemek için, kötü hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını önlemek için de çok etkilidir.

Kokar Ağaç, Koca Yarpuz Otu, Kocayemiş

KOCAYARPUZ – A. KİND OF MARJORAM

Diğer İsimleri: Karanfil Yarpuzu, Su Yarpuzu

Kullanılan Kısımları: Tohumu

Kokar Ağaç Faydaları Yararları Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Kokar Ağaç Faydaları Yararları Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Dahilen Kullanılışı: Tohumu kavrulup toz haline getirilir, günde 8 gr balla yenilirse balgamı söker, kulunca faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Tohumu toz haline getirilir, lapa yapılıp nasıra konulursa nasırı derhal söker. Şiş ve çıbanlara lapa halinde konulur.

KOCAYEMİŞ YAPRAĞI -ARBUTUS UNEDO

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Antiseptik etkiye sahiptir. Damar sertliğinde, karaciğer, böbrek rahatsızlıklarında, ishal kesici, idrar söktürücü, böbrek iltihabı ve idrar yolları hastalıklarında kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

Zehirli bileşikler taşımadığından emniyetle kullanılır.

Meyveleri ishal kesici ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Meyve olarak yenilir.

KOKAR AĞAÇ KABUĞU – AİLANTHUS GLANDULOSA

Diğer İsimleri : Aylandız ağacı, Cennet ağacı, Osuruk ağacı

Kullanılan Kısımları: Ağacın kabuğu ve yaprakları

Toplama Zamanı : Kabuklar ilk baharda, (su yürüme zamanı) yapraklar Haziran-Temmuz’da

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, spazm çözücü, teskin edici, solucan şerit ve ateş düşürücü, kusturucudur. Karın tifüsü, dizanteri ve bahar nezlesine karşı çok faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr ufalanmış kabuk veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde içilir.

Doz aşımı zehirlenme yapar. Solucan ve şerit düşürmek, dizanteri ve ishal kesmek için kabuk veya yaprak toz haline getirilir, günde 1 gr doktor kontrolünde içilir.

Haricen Kullanılışı: Haşerat öldürmek için (zirai ilaçlamada)

Taze kokar ağaç yaprağı 300 gr, kaynar su 15 kilo, yapraklar kaynar suya, konur. 24 saat bekletilir, 300 gr arap sabunu 15 kilo suda eritilir. 2 karışım birleştirilir ve haşerata karşı püskürtme sureti ile kullanılır.