Frenk İnciri, Frenk Maydonozu, Frenk Üzümü

FRENK İNCİRİ -OPUNTİA FİCUS -İNDİCA

Diğer İsimleri: Hint İnciri, Kaynana Dili, Mart Yemişi

Kullanılan Kısımları: Meyvesi ve yaprakları

Dahilen Kullanılışı: Meyvesi yumuşatıcıdır, idrar ve kan söktürür, urları eritir, harareti keser, prostatta faydalıdır, meyvelerinden yenilir.

Dizanteride ve ishal kesici olarak frenk inciri yaprağı toz haline getirilir, 4 gr içilir (tıbbın aciz kaldığı ishali durdurur). Kan kaybında frenk inciri pişirilip yenilirse kan kaybedenlerde faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Frenk inciri yaprağının suyu sıkılır, arpa unu ile karıştırılır, lapa şeklinde urların üzerine konulur. Frenk inciri sütü merhem haline getirilir, katı urların üzerine konulur.

Sıracada frenk inciri sütü sıracalı cilde sürülür. Frenk inciri sütü merhem haline getirilir, lapa halinde çıbanın üzerine konulur.

FRENK MAYDONOZU -ANTHRİSCUS CEREFOLİUM

Diğer İsimleri : Tatlı Baldıran-Yabani Frenk Maydonozu

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları- tohumu-toprak üstü kısımları

Toplama Zamanı : Mayıs-Haziran

Kurutma Şekli : Tohumları sonbaharda gölgede

Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, hazmettirici, balgam söktürücü, kuvvet vericidir, aybaşı kanaması çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydonozu tohumları toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder.

YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini önler, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır lapa haline getirilip göğüse konulur.

Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır lapa halinde konulur.

YABANİ FRENK MAYDONOZU -ANTHRİSCUS SYLVESTRİS: Çiçekli dalları veya tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır.

FRENK ÜZÜMÜ -RİBES NİGRUM

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, meyvesi

Dahilen Kullanılışı: İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, vücuda rahatlık verir, böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur, karında toplanan suyu çıkarır, karaciğerin şişliğini indirir, sarılık hastalığını giderir, idrar artırıcı ve terleticidir. Romatizma ve kireçlenmelerde faydalıdır, sindirim yollarındaki iltihabı temizler, kabızlığı giderir, görme bozukluklarına, damar ve sinir rahatsızlıklarına çok iyi gelir.

Kullanılışı: Yaprakları kaynar suda 10 dk bekletilir, çay gibi içilir. Yaprakları kaynar suda 1 gün bekletilir, basurda, romatizmalarda ve idrar yolu hastalıklarında içilir.

Meyvesi midevidir, gıda olarak yenilir, şurubu çok besleyicidir kabızlığı giderir, görme bozukluklarına ve sinir rahatsızlıklarına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Ağız yaralarında, diş eti kanamalarında, kurutulmuş meyveler kaynar suda bir müddet bekletilir, suyu ile gargara yapılır.

DOĞU FRENK ÜZÜMÜ -RİBES ORİENTALE

KIRMIZI FRENK ÜZÜMÜ -RİBES RUBRUM Cinslerinin yapraklarıda aynı maksatla kullanılır.

BEKTAŞİ ÜZÜMÜ -RİBES UVA-CRİSPA Taze meyveleri kabızlığı giderici, idrar söktürücü, midevi ve iştah açıcı olarak yenilir.

Kırmızı frenk üzümü


Tanıtım :

•Taşkırangillerden; bir çalıdır.
•Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır.
•Tadı mayhoştur.
•150 kadar türü vardır.
•Daha çok şurubu yapılarak kullanılır.
•İçeriğinde organik asitler vardır.

Faydaları :

•İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
•İdrar söktürür, vücuda rahatlık verir.
•Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı olur.
•Karında toplanan suyu söker.
•Karaciğer şişliğini giderir.
•Sarılığı giderir.
•Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır.
•Sindirim yollarındaki iltihapları temizler.
•Şurubu, çok besleyicidir

Ayı Pençesi, Ayı Üzümü

AYI PENÇESİ -ACANTHUS HÎRSUTUS

Diğer İsimleri: Ayı Yoncası

Kullanılan Kısımları : Kök ve sapları (çiçekli toprak üstü kısımları)

Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler: Bitkinin çiçekli toprak üstü kısımları sapla beraber (kökler daha az kullanılır) büyük korku geçirme hallerinde kullanılır. Balgam söktürücü, ishal kesici, karaciğer rahatsızlıklarında ve hazımsızlıkta faydalıdır.

Dahilen Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, ufalanmış 5-8 gr ayı pençesi konur, soğuyunca süzülür, günde 3-4 defa 1 çorba kaşığı içilir.

Haricen Kullanılışı: Yara iyi edici olarak, ayı pençesi ince ince doğranır, soğuk su içerisine konur, 1 gün bekletilir, yara ve çıbanlar bu su ile yıkanır.

AYI ÜZÜMÜ

Diğer İsimleri : Hoca Yemişi, İt Üzümü, Avcı Üzümü, Anadolu Otu, Likaba, İnebüddüb

KuLanılan Kısımları: Yaprakları

Kuvvet verici, ishal kesici, hazımsızlıkta, ateş düşürücü, böbrek ve idrar yolları iltihabında, idrar yolları taşında, kronik sistit ve pielitte, prostat bezi iltihabı ve büyümesinde, idrar zorluğunda.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir. Veya 20 dk hafif ateşte kaynatılıp kullanılır.

AYI ÜZÜMÜ (KIRMIZI MEYVELİ) -VACCİNUM VİTİS İDEAE

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Antiseptik, idrar söktürücü, romatizma, gut ve idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılır. Bu tür Türkiye’de nadir bulunduğundan yukarıdaki çeşitlerin yaprakları aynı maksatla kullanılır. 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

AYI ÜZÜMÜ


Fundagillerden; küçük taneler halinde kırmızı renkli yemişleri olan, tüylü bir bitkidir.1-3 metre yüksekliğindedir. Her mevsimde yaprakları vardır. Makilerde bulunur. Dalları kırmızımtırak kahverengidir. Yaprakları şimşir yapraklarına benzer. İçinde Hydrochinone vardır. Sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Çiçekleri pembe salkımlar halindedir. Ev ilaçlarında yaprakları kullanılır.

Faydaları: Kuvvet verir. İshali keser. İdrar yollarını temizler. İdrar söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım eder. Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir.