Deve Dikeni (Silybum marianum)

deve dikeni

deve dikeni

Deve Dikeni neye iyi gelir?

Özellikleri : Genellik yol kenarlarında, güneşli tarlalarda yetişen, 150 cm metreye kadar uzayabilen ikinci derece sıcak ve kurudur. Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Ege’de çokça yetişir.Yaprakları dikenli ve soluk yeşil renktedir.  Meyveleri genelde sapın ucunda ve mor çiçekleri olan enginarı andıran bu şifalı bitkinin Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan meyveleri toplanır ve açık havada kurutur.

Önerilen Hastalıklar : Karaciğer koruyucu etkisi ile bilinen deve dikeni bitkisi, antioksidan özelliği ile birlikte günümüzde üzerinde en çok araştırma yapılmış ve etkileri kanıtlanmış şifalı bitkilerden birisidir. Bitkinin en önemli özelliği, siroz ve kimyasal toksinlere karşı gelişen karaciğer hasarlarının tedavisinde, sarılık, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Alkol alan kişilerde karaciğeri koruyucu etki gösterir. Bitkisel ilaç olarak çok kullanılan bir bitkidir. Karaciğeri zehirli maddelerden arındırır. Kanı arttırır ve göğsü yumuşatır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Bir tatlı kaşığı deve dikeninin tohumu havan içerisinde hafif ezilir.  Bir su bardağı kaynar suda haşlanır. Yaklaşık 10 dk demlendikten sonra tüketilir. İçerisine nane de konabilir, bu hem aromayı arttırır, hemde daha etkili olur. Sabah öğlen ve gece yatmadan önce aç karnına içilir.

Yan Etkileri : Kullandığı ilk günlerde geçici ishal yapabilir.

Eşek Dikeni, Fare Kulağı

ERMENİ SAFİ – HAGENİAABYSSİNİCA

Diğer İsimleri: Kaşu Ağacı

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Bağırsakları yumuşatır.

Haricen Kullanılışı: Şiddetli ağrılarda ve katı urlarda lapası faydalı olur, tilki üzümü suyu ile guta yakı yapılırsa şifalı olur.

EŞEK DİKENİ – ONOPORDON TAURİCUM VVİLLD

Tohumları deve dikenin tohumları yerine karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır.

EŞEK GEVREĞİ – SONCHUS OLERACEUS

Diğer İsimleri: Eşek Marulu, Süt Otu

Yaprakları süt artırıcı, kuvvet verici, idrar artırıcı ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Sebze olarak salata halinde yenilir.

FARE KULAĞI – HİERACİUM PİLOSELLA

Diğer İsimleri : Şahin Otu, Tırnak Otu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, ishal kesici, bel soğukluğunu giderici, ihtilam (hamamcı) olmayı önleyicidir.

Bronşitte ve brusella hastalığının tedavisinde faydalıdır, kan kaybeden kimselerde kullanılırsa çok iyi netice verir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ufalanmış bitki konur, 30 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Brusella tedavisinde 1 bardak kaynar suya, 25 gr falanmış bitki ‘ konur, 30 dk bekletilir, balla tatlandırılır 1 günde tüketilir.

İhtilam olmayı önlemek için 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ufalanmış bitki konur, 30 dk bekletilir, gece yatarken içilir.

Kan kaybetme hallerinde fare kulağı toz haline getirilir, yumurta ile bir miktar yenir.

Haricen Kullanılışı: Yara iyi edici olarak kullanılır.