Centiyane-Gentiana lutea

Özellikleri : Dağlık bölgeler, güneşli bayırlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitki olan centiyane, bir, bir buçuk metre boya kadar uzayabilir. Ülkemizde bozdağ ve uludağ’da yetişen centiyane Temmuz Ağustos aylarında sarı renkte çiçeklenir. Kökleri yavaş büyür. Sonbahar ve kış aylarında çıkarılır ve dilimlenerek güneşte kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Karaciğere en çok faydalı olan bitkilerden biridir. Acımsı bir tadı olması nedeniyle, sinir uçlarını uyarır ve iştah açar. Mide yanması, ekşimesine iyi gelir. Kalp hastalıklarına karşı çok şifalıdır. Bedeni güçlendirir.

Kullanım şekli ve Dozu : Toz haline getirilmiş kökler, bir çay kaşığının ucu ile bir bardak suyla içilir. Günde 1-2 defa içilebilir. Kurutulmuş yarım tatlı kaşığı kök beş dakika boyunca kaynatılır. Bu karışım, yemeklerden sonra ki mide hazımsızlık ve ekşimeleri için kullanılır.  Kök tozu iltihaplı yaraları iyileştirme etkisine sahiptir.

Yan Etkileri : Hamileler kullanmaktan sakınmalıdır.

centiyane-Gentiana lutea

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.