Meditasyon

Meditasyon Neye İyi Gelir ?

Günümüzün stres dolu şartlarında insanlar kendilerinden an ve an uzaklaşmakta. Bu uzaklaşmanın temel sebeplerinden biri de zamanın gerçekleştirmek için kendimize hedef edindiklerimize giden yola adamış olmamız.

Bu adanma durumu bizleri günden güne sıkıştırmakta ve asıl mutluluk kaynaklarımızdan uzaklaşmamıza sebep olmaktadır.

Bu durumla mücadele etmek yerine genellikle vazgeçerek koca bir ömrün sonuna gelmekteyiz ve bir gün kendime vakit ayırmadım gibi serzenişlerde bulunmaktan öteye gidememekteyiz.

Kişinin farkına varmadığı bu süratlenme stresin boyutlarını artırmaktadır. Stres aslında insanın ihtiyacı olan bir olgu olmakla beraber stresin boyutlarının artması olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.

Meditasyon Nedir ?

Meditasyon meditatio kökünden ( Latince ) gelen derin düşünce anlamına gelmektedir. Aslında yük olan düşüncelerden arınma amacı güden bu durağan uygulama bir çok farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Meditasyon süresi içerisinde hedef kişinin sadece bu uygulama sırasında öz benliğine yönelimini sağlamaktır.

Genellikle oturma pozisyonunda meditasyon müziği adı verilen müzik eşliğinde kişinin istediği yer ve zamanda istediği süre boyunca yapılabilmektedir.

Meditasyon Neye İyi Gelir, Neleri tedavi eder ?

Ruhsal Bozukluklar

Mental rahatsızlıklar

Tüm iç hastalıklar

 

Bilindiği gibi meditasyon mental rahatsızlıklara iyi gelmektedir ve stres ile başa çıkmanın yöntemlerinden biridir.

Fakat Nasıl ki bedensel rahatsızlıklarımız ruhsal rahatsızlıkları etkilemekte ve direk olarak tetikliyorsa ( Ör. herhangi bir basit rahatsızlık durumunda iştahsızlık, isteksizlik durumu )  aynı şekilde ruhsal uyum sorunlarının da bedensel rahatsızlıkları tetiklediği günümüzde açık biçimde bilinmektedir ( Ör. Çok büyük bir sorun yaşandığında karın ağrısı sindirim sistemi bozuklukları yaşanması durumu)

Meditasyon Nasıl Uygulanır ?

  • Meditasyon genellikle farklı metodolojiler ile uygulanıyor olsa bile temel mantığın anlaşılması gerekmektedir.
  • Her insanın rahat ettiği vücut pozisyonu farklılık gösterir, dolayısı ile herkesin meditasyon pozu farklıdır.
  • Her insanın gürültü gibi dışsal etkenlerden etkilenm yada etkilenmeme durumu farklılık gösterir, dolayısı ile meditasyon yapılacak yer değişiklik gösterebilmektedir.
  • Kimi insanın müzik odaklanmasını sağlarken, kimi insanın odaklanmasını güçleştirir, dolayısı ile meditasyonu müzik eşliğinde veya müziksiz olarak yapmak değişiklik göstermektedir.

 

Meditasyon Çeşitleri Nelerdir ? 

  1. YOGİ MEDİTASYON (YOGA)
  2. SUFİ MEDİTASYON
  3. GÖRSEL MEDİTASYON
  4. SES MEDİTASYONU
  5. MUDRA MEDİTASYON
  6. KASİNA MEDİTASYON
  7. SÜREKLİ BAKIŞ  MEDİTASYON (Tratakam)
  8. TRANSANDANTAL MEDİTASYON…

Yukarıda belirttiğimiz gibi meditasyon kişilere göre farklı şekillerde yapılabilmekle birlikte belli bir sürenin sadece kişinin kendisine ayırarak içsel dünyası ile yüzleşmesi gerekliliğinden dolayı çok önemli bir uygulamadır.

Meditasyonu sadece kendimize yönelerek gerçekleştirmemiz durumunda çevremizde bizleri stres altına sokan durumlardan kendimizi ayrıştırarak daha sağlıklı bir mental yapıya kavuşturmamız mümkündür.

Yapılan heykeltraşlık, resim gibi bazı sanat aktivitlerinin meditatif özelliği olduğu bilinmektedir.

Bunun yanında yürüyüş yaparak meditasyon yapabilabildiğini söyleyen uzman görüşleri de mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.