Spiral Dış Gebeliğe Yol Açar mı

Spiral etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Klasik spirallerde bakır bulunur. Bakır rahim içinde yabancı bir cisim olarak algılanır ve vücudun savunma hücrelerinin toplanmasına neden olur. Bu hücreler rahme tutunup büyümek üzere gelen embriyoyu da yok eder. Böylece gebelik oluşması engellenir.
Spiral kullanan kadınlarda dış gebelik riski istatistiki olarak biraz daha yüksektir.Bunun nedeni tam kanıtlanamamış olsa da spiralin yarattığı baskı olabilir. Ancak spiralin dış gebelik olasılığını arttırdığı gibi bir gerçeklik yoktur. Sadece normal gebelik olasılığı çok düştüğü için spiral kullanan bir kadın gebe kaldığında dış gebelik ihtimali de akılda olmalıdır.

Spiral Nasıl Takılır – Doğum Kontrolü

Spiralin döl yoluna bir doktor tarafından takılması gerekir. Spiral takılmadan önce genel bir muayene yapılır. Kadının gebe olup olmadığı kontrol edilir. İnce bir telile döl yatağının derinliği ölçülür. Durmu belirlenir. Bu işlemler yapılırken kadın rahatsızlık hissedebilir ancak acı duyulmaz.

Daha sonra spiral pistonlu küçük bir tübe yerleştirilir. Tüp döl yatağı kanalının içinden geçirilerek döl yatağına yerleştirilir. Piston itilerek spiral serbest bırakılınca döl yatağı çeperlerine dayanır. Tüp geri çekilir. Spiralin iplikleri, 3 cm lik kısmı döl yolunda  kalacak şekilde kesilir. Bütün bu işlemler yalnızca bir kaç dakika sürer.

Spiral yerleştirildikten sonra, hafif karın sancısı ya da bel ağrısı duyulabilir. Kanama olabilir. Fakat bunlar uzun sürmez. Vücudunu kasan bir kadın da spiralin yerleştirilmesi daha sıkıntılı bir işlem olabilir. Kadın spiralin takılma aşamasında vücudunu gevşetmelidir. Spriralin çıkartılması aşaması ise, spiral özel bir aletle iplerden tutularak çekilir. Ama bu işlem de daime bir doktor tarafından yapılmalıdır.