Vitiligo Hastalığı nedir ? Nasıl Tedavi edilir.-Şifalı Bitki

Vitiligo, derinin normal görünümünün, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların oluşmasından kaynaklanan bir cilt hastalığıdır.
Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir; ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde de hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olarak koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Pigment üreten melanosit hücreleri, deri veya çevre dokulara hasar vermez; sadece derinin renginde değişiklik yapabilir. Vitiligo’nun oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir. Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir; ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenmektedir.
Semptomlar arasında aile öyküsü belirten vitiligo; aniden gelişen düz, doğal desenli pigment kaybına uğramış deri görünümünde olur.
Fizik muayene ve sorgulama, tanı konması için yeterlidir. Ek bir tanı yöntemine başvurulmasına gerek yoktur.
Hastalığın gidişatı değişkendir. Bazı bölgeler pigmentasyon kazanabilir, fakat derinin başka bir bölgesinde de pigment kaybı olabilir. Bu pigmentasyon kaybı ilerleyici de olabilir.
Vitiligo lezyonları çevresinde, güneş yanığı gibi komplikasyonlar sıklıkla görülebilir. Vitiligo; pernisyöz anemi, hipertiroidizm ve Addison hastalığı gibi, sistemik hastalıklarla da ilişkili olabilir.

TAVSİYE ETTİĞİMİZ BİTKİ ÖZLERİ TEDAVİSİ

Vitiligo hastalığı bizim görüşümüzce, bu rahatsızlıkta kullanılan kremler, ışık veya krem+güneş tedavileri gibi haricen yapılan uygulamalar netice verememektedir; çünkü deriye renk veren hücrelere yeterli sinirsel uyarı gelememektedir. Haricen yapılan uygulamalarla bu hücreler ne kadar uyarılmaya çalışılsa da yeterli olamamaktadır.

Vitiligo’nun tedavisinde kullanılmasını önerdiğimiz setin içinde; 6 adet bitki özünden oluşan damla, 4 çeşit bitki, saf arı poleni ve bitkisel krem vardır. Bu tedavide asıl etkiyi damla halinde içilerek kullanılan bitki özleri yapmaktadır. Bunun yanı sıra gramajları ve kaynatma şekilleri ayarlanmış 4 çeşit bitkinin de içilerek kullanılması gerekiyor. Ayrıca günde 1-2 çay kaşığı saf arı poleninin yenilmesi tedaviyi daha etkili düzeye getirmektedir. Bitki özlerinden oluşan krem de, günde 1 defa haricen beyazlık olan(vitiligo’lu) bölgelere sürülecektir. Bu kremin etkisi,beyazlamış olan (vitiligo’lu) bölgedeki kan dolaşımını artırmasıdır. Her hastalıkta olduğu gibi, bu rahatsızlığın tedavisinde de beslenme düzeni önemlidir. Çay, kahve, sigara, alkol gibi sinir sistemini etkileyen alışkanlıkların çok fazla kullanılması, tedaviyi ters yönde etkilemektedir. Vitiligo, kansızlıktan veya çay-kahve gibi uyarıcı içeceklerin fazla tüketiminden dolayı ortaya çıkmaz; sadece artışını hızlandırır, diye düşünülmektedir. Buna bağlı olarak; bitkisel tedavinin yanı sıra, belirli bir beslenme düzeni de oluşturularak tedavi daha etkili hale getirilebilir.
Bahsettiğimiz bitki özleri tedavisi uygulanmaya başlandığında; ilk 2 ay içerisinde vitiligo lezyonlarında (beyaz bölgelerde) pembe noktalar şeklinde kapanmalar görülecektir; yani pigmentler deriye yeniden renk vermeye başlayacak ve deri normal rengine dönecektir. Bu gelişmeden tamamen sonuç alınabilmesi için, bitkisel tedavi uygulamasına 4-6 ay kadar devam etmek gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.