Şahtere-Fumaria Officinalis

Özellikleri : Çok parçalı yapraklı, beyazımtırak ve pembe çiçekleri olan bu otsu bitki, şahteregiller familyasındandır. Elli kadar çeşidi olan bitki kırk santimetreye kadar uzayabilmektedir. Yol kenarında yabani olarak yetişen şahtere Mayıs aylarında çıkmaya başlar ve Haziran ve Temmuz aylarında çiçekleri ve dallarıyla toplanır.

Önerilen Hastalıklar : Vücudu terleterek zararlı maddeleri dışarı atmasını sağlayan şahtere ayrıca kanı temizler. Mide ağrısı şikayetleri ve damar sertliği sorunlarında oldukça faydalıdır. Hazmı kolaylaştırıp, safra taşlarını eriten bu bitkinin safra kesesi üzerinde çok etkili olduğu bilinmektedir. Ağrı ile birlikte seyreden mide bulantısının en iyi ilacıdır. Tansiyonu düşürücü etki yapmaktadır. Kına ile şahtere öz suyu karışımı merhem şeklinde uygulanırsa egzamaya iyi gelmektedir.

Kullanılım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş olan şahtere öğütülerek toz haline getirilir ve bir kaşık öğlen bir kaşık akşam yemeklerinde tüketilir. Bir kaşık kıyılmış şahtere bir bardak su eklenerek kaynama derecesine kadar ısıtılır. On dakika demlenir. Günde 3 bardak taze demlenerek tüketilir.

Yan Etkileri : Yüksek dozlarda alındığında karın ağrısı yapabilir. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur

sahtere

sahtere

Tags: damar sertliği, egzama, kanı temizleyici, mide ağrısı, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşları, şahtere, terletici, Yüksek tansiyon düşürücü

Related posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.