Pelin Otu

PELİN OTU – ARTEMİSİAABSİNTHİUM

Diğer İsimleri: Acı Pelin – Ak Pelin, Büyük Pelin

Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları

Kullanıldığı Yerler:

Pelin Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri Çeşitleri

Dahilen Kullanılışı: Mide taşında, midevi, kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü, idrar artırıcı, cinsi arzuyu tahrik edici ve takviye edici olarak kullanılır. Hazmettirici, mide, bağırsak iltihabı ve bozukluğunda, mide şişmesinde, karın ağrılarında, gastrit, kansızlık, sara, safra kesesi, böbrek hastalıkları, uykusuzlukta, mide bulantısında, kusmalarda, yüksek tansiyona, karaciğer ve mesaneye faydalıdır, soğuk algınlığını geçirir, ciltte meydana gelen sivilceleri yok eder.

Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır günde 2-3 bardak içilir veya toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir (çok acı olduğundan kaşe içinde alınmalıdır).

Acı pelin yağı şeker hastalığında faydalıdır, ağrıları dindirir, mide bulantısını, baş dönmesini önler. Kansızlığa karşı en etkili bir formül 2 kilo suya, 30 gr ufalanmış enginar yaprağı, 1 su bardağı kuru siyah üzüm (keçimen değil), 1 kaşık ufalanmış pelin konur, orta ateşte 1 saat kaynatılır, süzülür, balla tatlandırılır günde 3-4 bardak içilir 10-15 gün devam edilir. 10 yaşından küçük çocuklara 1-2 çay bardağı içirilir. İştahı açar, kanlanma başlar.

Haricen Kullanılışı: Yorgunluktan meydana gelen ayak ağrı ve şişmelerinde 2 kilo kaynar suya, 100 gr pelin konur, 20 dk bekletilir, süzülür, ayaklar bu suya, sokulur arta kalan posası da lapa şeklinde kullanılır.

Kara pelinde aynı maksatlarla kullanılır.

BİR YILLIK PELİN – ARTEMİSİAANNUA

Diğer İsimleri : Peygamber Süpürgesi

Dizanteride, vereme karşı, sindirim sistemini düzetici olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Haricen Kullanılışı: Lapa halinde çıbanları iyileştirici olarak, kaşıntı, uyuz ve deride çıkan cerahatli çıbanlarda ağrılarını kesmek için kullanılır. Taze yapraklar sıkılarak elde edile su aynı maksatlarla kullanılır.

PELİNLİ SOLUCAN OTU – ARTEMİSİA MARİTİMA

Diğer İsimleri: Deniz Pelini, Deniz Yavşanı, Kokulu Yavşan

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Çiçekleri iştah açıcı, kuvvet verici, kurt düşürücü ve şeker hastalığına karşı kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.

Solucan düşürmek için 10 gr çiçek toz haline getirilir, 100 gr balla macun yapılır, günde 2 defa 10 gr yenilir, 2-3 gün ara vermeden kullanılır, sonra bir müshil içilir.

KÜÇÜK PELİN – ARTEMİSİA PONTİCA

Mideyi teskin edici ve iştah açıcı olarak kullanılır.

HORASANİ (PELİN FAMİLYASINDAN) – FLOSCİNAE SANTONİCA

Diğer İsimleri : Şeyh Horasani-Halep Horasani

Kullanılan Kısımları : Çiçek tomurcuğu

Kullanıldığı Yerler: İyi bir kurt düşürücüdür, bilhassa solucanlara ve kurtlara karşı etkilidir (şerite karşı etkisi çok zayıftır) 3 gün kullanıldıktan sonra müshil olarak hint yağı içilmelidir. Tesiri 3 gün sonra görülür.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir 3 gün devam edilir.

Bitki toz haline getirilir, günde 1-5 gr balla veya reçelle alınır, 5-10 yaş çocuklarda günde 2-3 gr içirilir, 2 yaşından küçüklere verilmez, çocuklarda 30 gr bala 3 gr toz karıştırılır, 3 gün kahvaltıdan sonra 1 çay kaşığı yedirilir. 3 gün sonra hint yağı içilir. Hacın etkili olabilmesi için bitkinin taze kurutulmuş olması lazımdır.

Baş ağrısı ve kusma gibi zehirlenme belirtileri görülünce içmeyi bırakmalıdır. Doktor tavsiyesi ve kontrolü altında kullanılmalıdır.

KARA PELİN – ARTEMİSİA ABROTANUM

Diğer İsimleri: Kafur Otu, Misk Otu, Erkek Pelin

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Acı pelinin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Sindirim sistemini düzeltir, mide ve bağırsak iltihabı ve bozukluklarında, aşırı ekşimelerde, gastritte, karın ağrılarında, kansızlıkta, sara’da, sarılıkta, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarında, uykusuzlukta kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1-3 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır günde 2-3 bardak içilir. Bitki toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir.

Kara pelin kökü toz haline getirilir, bir bıçak ucu, 1 bardak şekerli suya, konulup içilirse menapoz devresindeki kadınlara, sara hastalarına, buluğ çağma yeni giren kızlara, sinirlerinden şikayetçi olanlara çok faydalıdır. Kara pelin otu kökü katiyyen yıkanmaz bıçakla kazıyarak temizlenmelidir.

1 bardak kaynar suya, 1 kaşık kara pelin konur, 10 dk bekletilip içilirse midede biriken fazla miktardaki asidi çıkarır, üşütme neticesi kesilen aybaşı ifrazatının boşalmasına yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.