Obezite

Son senelerde tüm dünyada ve ülkemizde obezitenin görülme sıklığı gittikçe artmaktadır. Son zamanlarda dünyada 400 milyonun üzerinde obez, 1.6 milyardan fazla kilolu ferdin olduğu ve ilerleyen senelerde bu rakamların giderek artacağı öngörülmektedir.

Vücutta depolanan yağ miktarının artması ile tanımlanan obezite, endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, gastrointestinal sistem başta olmak üzere bir hayli sistemi negatif istikamette etkileyerek hastalıklara taban hazırlamaktadır.
DİYABET 
Son zamanlarda hızla artış gösteren diyabet obez fertlerde, normal kilolulara göre yüzde 80 daha çok görülmektedir. İnsülin direnci ve eksikliğiyle ortaya çıkabilen diyabet, bel/kalça oranı yüksek kişilerde ve abdominal yağlanması olan kişilerde daha sık görülmektedir.
HİPERTANSİYON 
Obez fertlerde sık rastlanan insülin direnci sebebiyle kanda insülin miktarı yüksektir. Buna bağlı olarak böbreklerden sodyumun geri emilimi artar. Bu arada serbest kökten oluşumunu ve hücre içindeki kalsiyum birikimini de artıran bu vaziyet, obez fertlerdeki yüksek tansiyon ve  kalp hastalıkları rizikonunu de arttırmaktadır. Vücut ağırlığında % 5-10 düzeyindeki azalma  tansiyonda da 1,2-1,6 gibi bir düşüşe kapı aralayabilmektedir.
KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR 
Kalp yapısı ve işlevinde obezite hasebiyle çeşitli değişikliklerin meyadana gelmesiyle oluşabilmektedir. Obeziteye eşlik eden hipertansiyon kardiyovasküler hastalık rizikonunu arttırmaktadır. Yüksek tansiyonu olan obez fertlerin izleyip, sodyumdan fukara, potasyumdan zengin, kalsiyum, magnezyum muhtevası,  tüketilen yağ çeşidi ve miktarı balanslı bir beslenme rehabilitasyonu görmesi uygun görülmektedir.
KOLESTEROL
Obezite ile yağ metabolizması arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Obezitede, kan yağ düzeyleri artar. İyi kolesterol denilen HDL düşüş gösterirken, kötü kolesterol denilen LDL ve VLDL artar.
İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI
Obez fertlerde vücut ağırlığına bağlı olarak adale, bel, kalça, diz ve eklem ağrıları oldukça sık görülmektedir.
Enerji harcamaları düşük olan obez fertler, iskelet sistemi hastalıklarından savunmak için bir yandan kilo kaybederken, diğer yandan da fiziksel aktivitelerini artırmalıdırlar. İskelet sistemi hastalıkları obeziteye eşlik ettiğinde, kilo kaybı sürecinde ürit asit düzeyi kesinlikle kontrol edilmelidir. Obez fertlerde gut hastalığı görülme rizikosu de yüzde 40 daha fazladır.

UYKU BOZUKLUKLARI
Obez fertlerde sık rastlanan bir diğer meselede uyku apnesidir. Uyku apnesi, uyku esnasındaki solunum duraklamalarından meydana gelen ve uyku düzeninin bozulmasına neden olan bir hastalık olarak tanımlanır. Uyku sonrasında yorgun uyanmaya, performans düşüklüğü, baş ağrısı ve ses kısıklığı gibi yakıntılara  sebep olabilmektedir.

HORMONLAR 
Obezite  ; adet bozuklukları, kısırlık ve tüylenme gibi meselelere kapı aralayabilmektedir.
KANSER
Obez erkeklerde; kolon, rektum ve prostat, obez kadınlarda ise; göğüs, serviks, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma rizikosu daha yüksektir.
Obeziteden ve beraberinde getirdiği hastalıklardan savunmak için;
· Beslenmenizde yağ tüketiminizi azaltın
· Beslenmenizde doymuş yağ tüketiminizi azaltın
· Besinlerle aldığınız kolesterolü sınırlayın
· Posa tüketiminizi artırın
· Meyve ve sebze tüketin
· Fiziksel aktivitenizi artırın

 Nazlı Koşar

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.