Melisa Çayı

Melisa Çayı Neye iyi gelir?

Melisa çayının stres giderme, uykuyu düzenleme ve sinir sakinleştirici özellikleri bulunduğu gibi zayıflatma görevi de olduğu bilinmektedir. Ayrıca Melisa Yaprağı mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarında gaz giderir olarak kullanılır. Melisa otu aynı zamanda ateş düşürmek ve ter atılmasını sağlamak açısından oldukça yararlı bir bitkidir.

 

İyi geldiği hastalıklar :

• Çocuk nevrozları
• Kronik gastrit
• Kolesistit
• Diyabet
• Hamilelikte (antiemetik olarak kullanılır)
• Migren
• Epilepsi
• Taşikardi
• Herpes
• Grip
• Kızamık
• Rahim kaslarını düzenler

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Hazırlanışı : Yarım litre kaynamış suya 10 gram kurutulmuş melisa yaprağı atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz (Ya da 1 su bardağına 1 çay kaşığı oranında demleyebilirsiniz). Demlenen melisa çayından bir bardak içip geri kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz (Aslında her gün taze hazırlamak daha iyi sonuçlar verir). Günlük olarak tüketilmesi önerilen miktar olan 1.5-4 gram (yaklaşık 1-3 çay kaşığı arası) arası kurutulmuş melisadır.

Melisa çayı zayıflatır mı?

Doğrudan zayıflamak için kullanılmasa da içeriğindeki yağ yakan kimyasal maddeler nedeniyle kilo almayı engelleme özelliğinden dolayı, düzenli bir diyetin bir parçası olarak kilo vermeyi hızlandıran bir bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle zayıflatma amacı ile kullanılırken beslenme diyetine de dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yukarıdaki zararlı yönleri ve yan etkileri zayıflamak isteyen kişide çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Melisa çayı boy uzatır mı?

Erkeklerde biberiye çayı, Kızlarda ise melisa çayı boyu uzatır diye bilinmektedir. Kızlar için düzenli bir şekilde haftada 1 gün 1 su bardağı kaynayan suya 1 tutam melisa yaprağı koyarak 5 dakika demlendikten sonra içilmelidir). Erkek çocukları ise biberiye çayı (1 su bardağı kaynar suya 1 tutam biberiye yaprağı koyarak 5 dakika demleyerek) içmelidir.

Melisa çayı bebeklere verilir mi?

Uykusuzluk, ateş ve gaz çıkaramama gibi durumlarda günde 5-6 damla kadar Melisa çayı bebeklere verilirse, bebeğin sıkıntıların azalmasına iyi gelir. Melisa çayı verilen bebekte rahatlama oluşarak ve gaz yapamama gibi problemler azalacaktır.  Ayrıca melisa çayı kullanılan bebek veya çocuk sakinleştirici etkisi ile daha rahat uyur.

Melisa Çayı Yan Etkileri (Etkileşimleri)

Bu çay sedatif ilaçlar ve tiroit ilaçlarıyla etkileşim içine girebilir. Uykusuzluk veya stres için kullanılan ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Tiroit veya glokom hastalığı varsa doktor tavsiyesi ve önerdiği dozajlarda kullanmalısınız. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenli olup olmadığı hakkındaki bilgiler henüz bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Melisa çayı zararları

Düşük tansiyonu olanlara baş dönmesi ve halsizlik yapabileceğinden dolayı, düşük tansiyon sahibi kişilerin kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca bazı kişilerde içinde bulunan kimyasal uçucu yağlar alerjiye sebep olabileceğinden kullanılırken dikkat edilmelidir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.