ÇAYIN FAYDALARI VE ZARARLARI

Çayın Faydaları ve Zararları

Çayın Faydaları ve Zararları

Çayın Faydaları ve Zararları

Çayın Faydaları,Çayın Yararları,Çayın Faydaları Nelerdir,Siyah Çayın Faydaları,Çayın Zararları,Çayın Zararları Nelerdir,Siyah Çayın Zararları, Çayın Faydaları ve Zararları
Siyah Çayın Faydaları ve Zararları

Şöyle tavşan kanı mis gibi kokan bir çaya kim hayır diyebilir. Geleneksel içeceğimiz haline gelen çay, hem tadı hem kokusu ile, misafirlerimize dahi en baş içeceğimiz haline geldi.. PEki bu kadar çok sevilen ve bu kadar çok tüketilen çayın faydaları ve zararları hakkında bilginiz var mı ? Çayın Faydaları,Çayın Yararları,Çayın Faydaları Nelerdir,Siyah Çayın Faydaları,Çayın Zararları,Çayın Zararları Nelerdir,Siyah Çayın Zararları,Çayın Faydaları ve Zararları,Siyah Çayın Faydaları ve Zararları
İngiltere’de yapılan bir araştırma, çayın bazı kanser türlerinin tedavisinde etkili olduğunu ortaya çıkardı
Araştırmalara göre çay tüketimi kanser riskini azaltmada olumlu etli göstermektedir. Çayın olumlu etkisi kanseri önlemede söz konusu olduğu gibi var olan tümörlerin büyümelerine karşı da etkili olduğu ifade edilmektedir. Çayın mide ve yemek borusu kanserleri üzerinde çok olumlu etkileri meydana getirdiği tespit edilmiştir. Moda, güzellik ve sağlık hakkında ilginç konular yer alan Votre Beaute Dergisi’nin Haziran sayısında yer alan bir habere göre ise 4 barda yeşil çay içmek kalp damar hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor, diş çürümelerini ve kemik erimesini önlüyor, migreni geçiriyor. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde yardımcı oluyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırma çayın susuzluğu gidermenin yanı sıra bazı kanser türleri ile kalp hastalıklarına da iyi geldiğini ortaya çıkardı. Ayrıca çayda bulunan ‘florid’ maddesinin dişlerin sağlıklı olmasını sağladığı belirlendi. Uzmanlar günde en az 4 bardak çay içmeyi önerdi.
Siyah Çay Kalp Krizine Karşı Etkili
Hollandalı bilim adamları, siyah çayın kalp krizi riskini azalttığını saptadı. Daha önceki araştırmalarda, siyah çayın içindeki flavonoids maddesinin kalp hastalıkları riskini azalttığı belirlenmişti. Yaş ortalaması 55 olan 4807 denek üzerinde yedi yıl araştırma yapan uzmanlar, deneklerin yaşam şekli ve beslenmelerinin kalp hastalıkları üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırma sonucunda, günde 375 ml. çay tüketen deneklerde, çay içmeyen deneklere göre kalp krizi riskinin yarı yarıya azaldığı gözlendi. Ayrıca, çay tüketen deneklerde öldürücü kalp krizi riskinin de üçte bir azaldığı kaydedildi. Araştırma American Journal of Clinical Nutrition adlı dergide yer aldı.
Kalp Krizi Geçirmöiş Olanlara Önemli Uyarı ;
Günde 2 fincan çay, ölüm riskini yüzde 44 düşürüyor. Günde en az 2 fincan çay içenler, kalp krizi sonrası 3 yıl içinde ölme riskini % 44 oranında azaltıyor. Amerika’daki dünya çapında saygınlığa sahip Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştiren araştırmaya göre kalp krizi geçiren kişilerin günde en az 1*2 fincan çay içmesi gerekiyor.
Dr. Keneth Mukamal ve ekibinin gerçekleştirdiği araştırma 1900 Amerikalı kalp hastası üzerinde yürütüldü. Hepsi bir kez kalp krizi geçiren hastalar, 1 fincan çay içenler, 2 ve daha fazla fincan çay içenler ve içmeyenler olarak gruplara ayrıldı.
Düzenli içilmeli
Araştırma sonucu, günde 2 fincan ve daha fazla fincan içenlerin kalp krizi geçirdikten sonra 3-4 yıl içersinde ölme riskini, çay içmeyenler göre % 44 oranında azaldığı görüldü. Günde sadece 1 fincan çay içenlerde ise bu oran % 28 olarak belirlendi.
Dr. Mukamal , ” düzenli olarak çay içenlerin ölüm oranının daha düşük olduğunu belirledik. Çayın, kalp krizi sonrası ölüm riskini düşürmesinde cinsiyet, yaş, obezite, yüksek tansiyon yada sigara tüketimi gibi faktörler hiç fark etmiyor” diye konuştu. Dr. Mukamal, çayın bu denli faydalı ve etkili oluşundaki sebebin, içerdiği kan pıhtılaşmasının ve damarların tıkanmasını önleyen antioksidan türü ” flavonıid ” maddesi olduğunu belirtti.
Siyah Çay Kataraktı Önlüyor ;
Hintli araştırmacılar, çay içindeki maddelerin kataraktı önlediği görüşündeler. Göz merceğinin saydamlığını yitirmesi olan katarakt, körlük nedenleri arasında %40′lık bir paya sahip. Çay, birçok hastalık üzerindeki iyileştirici etkilerini, zengin bir antioksidan maddeler deposu olmasına borçlu. bunlar, beden dokularını tahrip eden ve “serbest radikaller” denen kararsız oksijen moleküllerini yok ediyorlar. Haydarabad’daki
* L.V.Prasad Göz Enstitüsü’nden moleküler biyolog Dorairajan Balasubramanian, fare yavrularına katarakt yapacak bir madde aşılamış, Sonra farelerin bir grubuna 12 gün süreyle, altı bardak çaya karşılık gelecek ölçüde yeşil çay ekstresi, bir gruba siyah çay ekstresi ve son gruba da yalnızca serum aşılamış. Fareler altı haftalık olunca öldürülmüş ve gözleri incelenmiş. Yeşil ve siyah çay içen farelerde kataraktların, kontrol grubuna göre daha yavaş geliştikleri gözlenmiş. Hintli araştırmacı, bunu çay ekstrelerinin oksidasyon stresini ortadan kaldırması- na bağlıyor ve dünyada en çok çay tüketen ulus olan Çin’de kataraktın az görülmesine dikkat çekiyor.
Çayın Faydaları,Çayın Yararları,Siyah Çayın Faydaları
Günde 4 bardak çay içmek damar sertliğini önlüyor. Her gün düzenli içilen çayın, özellikle kadınlarda arteroskleroza ( Damar sertliği ) karşı koruyucu olduğu bildirildi. Hollanda’da Wageningen Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Johanna Geleinjse başkanlığındaki ekibin yaptığı araştırma, günde 1-2 bardak çay içenlerde damar sertliği riskinin % 46 azaldığını gösterdi.
Siyah Çay Kadınlarda daha etkili
Günde 4 barda çay içenlerin damar sertliğine yakalanma riski ise % 69 azalıyor. Yaklaşık 3500 kişi arasında yapılan araştırma çayın koruyucu etkisinin kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğunu da ortaya çıkardı, ancak bunun nedeni anlaşılamadı. Çayda bol miktarda bulunan ve ” flavanoidler ” adı verile organik maddelerin damar sertliğine karşı önleyici etkisi olduğu düşünülüyor. Dr. Geleinjse araştırmalarının bu yönde yoğunlaştığını, adı geçen maddenin etkisini incelediğini söyledi. Tıp dilinde arterosklerroz olarak adlandırılan hastalıkta, atardamar duvarları esnekliğini yitirip sertleşiyor ve kan dolaşımında ortaya çıkan bozukluk, kalp krizi ve beyin kanamasına yol açıyor.
* Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyarır. Mide tembelliğini giderir. İdrar söktürür. İshal ve dizanteriyi keser. Damar kireçlenmesini önler. Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıklarında koruyucu ve tedavi edicidir.
Çayın Zararları,Siyah Çayın Zararları ;
Aşırı miktarlarda içildiği zaman, uykusuzluk ve asabiyet yaratabilir.
Çayın Faydaları,Çayın Yararları,Çayın Faydaları Nelerdir,Siyah Çayın Faydaları,Çayın Zararları,Çayın Zararları Nelerdir,Siyah Çayın Zararları,Çayın Faydaları ve Zararları,Siyah Çayın Faydaları ve Zararları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.