Kapari ( Capparis Spinoza )

Özellikleri : Avrupa’da, özellikle de İspanya da çok iyi bilinen Kaparinin  ilk tohumları, Türkiye’den önce İtalya’ya sonra da İspanya’ ya götürülmüştür. Özellikle İspanya da bu bitkiden milyarlarca dolar gelir elde edilmektedir. Çiçek açmadan önce tohumları toplanan ve ilaç üretiminde kullanılan bu bitkinin Avrupa da bir çok yerde enstitüleri açılmıştır. Türkiye’de halen çok fazla bilinmemektedir.

Genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Batı Anadolu, Tokat ve çevreleri, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu da civarlarında yetişmekte olup çalımsı yatık veya dik büyüyen bir bitkidir. Arsız yapıda olan ve suyu pek sevmeyen kapari Erzurum gibi çok soğuk bölgeler dışında, her yerde yetişebilmektedir. Özellikle  de Akdeniz ikliminde verimli olmaktadır.

Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayinde kullanılan kaparinin çiçek açmamış tohumları tam bir enerji ve protein deposudur. Ayrıca konserve olarak hazırlanan kapari, balık, et, turşu gibi yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılmaktadır.

Önerilen Hastalıklar : Cinsel gücü arttırması etkisiyle tanınan kapari, mide ve bağırsak sorunlarında, kabızlık problemlerinde ve ayrıca idrar söktürücü olarak kullanılır.  İbni Abbas (r.a) aktarılan hadisi şerife göre ; Peygamber efendimiz basur sorunu için Gebere otunun çiçek  tomurcuğunu ( kapari ) dövüp sulandırmak yoluyla içilmesini buyurduğunu aktarmıştır. Kansızlığı giderici, kanı temizleyici özelliği olan bu bitkinin, felç ve gut hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir.

Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

kapari-Capparis Spinoza