Sakız Ağacı

Sakız Ağacı

Pistacia lentiscus

Özellikleri : Kış aylarında yapraklarını dökmeyen ve yaklaşık 4 metre boyuna kadar gelebilen çalı görünümünde bir ağaçtır. Genellikle Akdeniz kıyılarında yetişir. Küçük ve kırmızı renkli meyveleri olan sakız ağacı antepfıstığıgiller familyasındandır. Meyveleri olgunlaştıkça siyaha döner. Gövdesinden ve dallarından sakız elde edildiği için bu isimle anılmaktadır.

Önerilen Hastalıklar  : Tükürük salgısını arttırdığı için, çene kaslarını kuvvetlendirir. Ayrıca midenin daha sistemli ve düzenli çalışmasını sağlar.  Bitkinin haşlanması ile vücudun yıkanması suretiyle yaralar iyileşir. Diş etlerini kuvvetlendirir. Karın ağrılarına iyi gelir. İshali keser.

Kullanım Şekli ve Dozu : Ağaçtan çıkan sakız çiğnenerek etki alınır.

Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

sakız ağacı

sakız ağacı

.

Sakız Çiğnemek Zayıflatırmı

British Medical Journal adlı bir tıp dergisi sakız ile ilgili bir araştırmaya yer verdi. Sakız ile ilgili yapılan araştırmada günde 20 adet sakız çiğneyen 2 hasta ele alındı. günde 20 tane sakız çiğneyen bu iki hasta İshale yakalandı. Bunun sebebinin sakızın içeriğinde bulunan sorbitol adlı laksatif etkiye sahip olan ve bir nevi müshil görevi gören bir madde olduğu tesbit edildi.  Her bir sakız paketinde 1.25 gr sorbitol bulunuyor.  Sakız çiğnedikten sonra ishal olan kişilerin günde 20-30 gr sorbitol aldığı gözlemlendi. Sorbitol genellikle “şekersiz” ürünlerde kullanılıyor. Bu ürünler arasında diyabetli kişilerin kullandığı besin maddeleri de bulunuyor.

Sakız çiğneme ve zayıflama arasındaki bağlantı ise işte bu sorbitol adı verilen maddeden kaynaklanıyor. 5-20 gram arası vücuda alınan sorbitol şişkinlik ve kramp gibi mide problemlerine neden olurken, daha fazlası ishale ve aşırı kilo kaybına neden oluyor. ancak bu durum sağlıklı değil.

Bu şekilde verilen kilolarda her halükarda sorbitol alımı durduktan sonra geri alınıyor.