Adamotu (Mandragora officinarum, Köpekotu, Abdüsselam otu, insan otu)

Patlıcangillerden; geniş yapraklı, fena kokulu bir bitkidir. Kökü, insan şeklini andırır. Bilhassa Antalya çevresinde yetişir. İçeriğinde “Hyoscyamine”, “Hyoseine” ve “Atropine” vardır.
Özellikleri : Türk ginsengi olarakta adlandırılabilir. Adını köklerinden almıştır. Kökleri insana benzetilmektedir. Kaya dibleri, boş araziler ve tarlalarda genellikle Güney Anadolu ve Ege de görülür.
Faydalanılan Hastalıklar : İmmün sistem üzerinde güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca cinsel gücü arttırır. Bitkinlik, ağrı, ve spazmlarda etkilidir. Uyuşturucu etkiside bulunmaktadır.
Kullanım Şekli ve Dozu : Bu otun suyundan buruna çekilmesi ya da koklanması durumunda uyutucu etkisi bulunmaktadır. Yine Adamotunun suyu diş ağrısına, tohumları ise rahim ve mafsal ağrılarına iyi gelmektedir.

Faydası : Şehvet artırıcıdır.



Havlıcan

Havlıcan (Alpina Officinarum)

havlıcan

havlıcan

Özellikleri : Eski çağlardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılan şifalı havlıcan bitkisi, güzel görünüşü nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılılır. Zencefil familyasından olan otsu bir bitkidir. İlaç sanayi ve alternatif tıpta kökleri kullanılır.

Havlıcan neye iyi gelir? Hangi hastalıklara önerilir? : Havlıcan ağız kokusunu yok etme, hazmı kolaylaştıran ve gaz giderme etkisi olan yararlı ve şifalı bir bitkidir.  Havlıcanın kökleri şekerleme, çikolata türlerinde kullanılır. Soğuk algınlığına faydalıdır. Baş dönmesi ve baş ağrılarına, Bronşit hastalığına iyi gelir.

Havlıcanın kullanım şekli ve dozu : Havlıcanın ıhlamur ile birlikte kaynatıp, balla karıştırılması hali balgam söktürmeye yarar.

Yan Etkileri : Havlıcan bitkisinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.