Kamkat – Fortunella japonica

Kumkat
Kamkat – Fortunella japonica

Kamkat meyvesi lezzetli, tatlı fakat keskin narenciye çeşididir. Botanik olarak, Rutaceae familyasına, Fortunella cinsine aittir ve ismini 19. yüzyılın ortasında Çin’den Avrupa’ya getiren botanikçi Robert Fortune’dan almıştır.

Kamkatlar tıpkı diğer narenciye sınıfı meyvelerin ki gibi tadı olmasına rağmen, soymadan yinebilecek şekilde ve büyüklükte olmaları ile ayırt edilirler.

Kumkat, dağlık Çin’in Güneydoğu bölgelerine özgü, yapraklarını dökmeyen küçük boy bir ağaçtır. Bugün, lezzetli meyveleri için ve Amerika da dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde süs bitkisi olarakta kullanılmaktadırlar. Olgun bir kamkat ağacı kış aylarında iri zeytin büyüklüğünde çok sayıda meyve verir. Meyvelerin tadı turunç benzeri olur ve acıdır.

Kamkat meyvesi üzüm değerine eşit bir kalori değeri vardır. 100 gr taze meyve sadece 71 kalori sağlar. Yine de, sağlıklı beslenme lifleri, mineraller, vitaminler ve pigment antioksidanları gibi sağlık bakımından yararlı besin elementlerinin için inanılmaz kaynaklardan biridir.

Kamkat meyvesini diğer narenciye familyası meyvelerinden ayıran en belirgin özellik kabuğuyla birlikte yeniliyor olmasıdır. Kabuğu birçok uçucu yağ, antioksidanlar ve lif bakımından zengindir. 100 g kamkat, tanen, pektin, hemiselüloz ve diğer nişasta öncesi polisakkaritlerden (NSP) oluşan günlük önerilen lif seviyelerinin 6.7 gramını veya % 17’sini sağlar.

Kamkat, karoten, lutein, zeaxantin, tanen vb. gibi sayısız sağlık faydalanıcı polifenolik flavonoid anti-oksidanlar ile doludur. Kamkat kabuğu, limonene, pinen, α-bergamotene, caryophylene, α-humulene gibi birçok önemli uçucu yağ üretir. Bu bileşikler meyveye benzersiz narenciye aroması verir.

Ayrıca, taze meyveler, yeterli seviyede A, C ve E vitaminleri gibi antioksidan vitaminlerin içerir. Kamkat meyvesinde bulunan fitokimyasal bileşikler, insan vücudundan zararlı oksijen türevi serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve böylece kanserlerden, şeker hastalığına kadar birçok dejeneratif hastalıklığın önlenmesinde etki eder.

Portakallarda olduğu gibi kamkatlar da C vitamini bakımından oldukça zengindir. 100 g meyve, günlük ihtiyacın % 47.9’unu sağlar. Vitamin-C, kollajen sentezi ve yara iyileşmesi gibi temel biyolojik rolleri olan güçlü doğal antioksidanlardan biridir. Bu vitamin, antiviral ve anti-kanser aktivitelerine sahiptir ve nörodejeneratif hastalıkları, artrit, şeker hastalığı vb. gibi rahatsızlıklarda vücudun oksidan serbest radikallerini ortaya çıkararak önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, C vitamini, gıdalarda bulunan demirin vücut tarafından emilimini arttırarak bu eksikliğin ortaya çıkardığı durumları da izole eder.

Kamkat, tiamin, niasin, piridoksin, folatlar ve pantotenik asit gibi B-kompleks vitamin gruplarını da yeterli seviye de içermektedir. Bu vitaminler, karbonhidratların, proteinlerin ve yağların metabolizması için eş faktörler olarak işlev görür.

Ayrıca kamkat meyvesi, kalsiyum, bakır, potasyum, manganez, demir, selenyum ve çinko gibi mütevazi bir mineral kaynağıdır. Kalsiyum, kemik ve diş oluşumu için gerekli olan ana unsurdur. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde bakır hayati öneme sahip olmakla birlikte hücre oksidasyonu ve kırmızı kan hücresi oluşumu için de demir gereklidir.
Diğer narenciye meyveleri gibi, kamkat meyveleri gebe, emziren anneler ve çocuklar tarafından güvenle tüketilebilir. Özel durumlarda doktorunuz ile görüş alışverişinde bulunmanız ve talimatları doğrultusunda tüketmeniz faydalı olacaktır.

Arananlar:

  • antep fıstığı iyidir mail