Isırgan ( urtica dioica )

Özellikleri : 50-150 cm kadar büyüyebilen ve yakıcı tüyleri olan yaprak kenarları dişli bir ya da çok yıllık bitkidir. İnsan derisi ile temas eden yaprak yanma hissi ve kızarıklık hissi uyandırır. Tüm türleri dünya genelinde yaygın olan bu bitki yabani olarak ılıman bölgelerde yetişmektedir. Sağlık açısından hergün bir bardak ısırgan otu çayı içilmesi faydalıdır. Her tür ısırgan otu, Türkiye’de yetişmektedir. Yunan Hekim Dioskurides şöyle demiştir : “Taze toplanan yaprakları ile burun kanamalarını ve yaraların mikrop kapmasını önlemekte, mirrayla yapılan yemeği ise menstürasyon kanamaları için kullanılmaktadır.” En az bir yılda bir kere ısırgan yemeği yenmesi gerekir. Bazı bölgelerimizde genç ısırgan yapraklarından yemek ve börekler yapılmaktır.
Faydalanılan Hastalıklar :
* Demir eksiliği ve kansızlıkta
* Vucutta biriken ödem ve itihabın atılmasında
* Dahilen idrar yolları itihablarında haricen romatizmaya karşı
* Vucut salgı bezlerini aktive edici
* Anne sütünü arttırdığı deneylerle kanıtlanmıştır.
* Kanı temizleyici, idrar söktürücü etkisi vardır
* Adet söktürücü, ishal ve kurt düşürücü etkisi açısından kullanılmıştır.
* Yakın dönemlerde adı kanser ile birlikte çok sık anılmaya başlanmıştır. Kansere karşı korunmada kullanılmaktadır. Fakat şu ana kadar onaylanmış bir durum söz konusu değildir. Çünkü ısırgan otu tüm hücreleri beslemektedir.
* Nefes yollarını açar
* Böbrek kumlarını döker
* Şeker hastalığına iyi gelir.
* Teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrılarına iyi gelir.
* Sedef hastalığı için bitkinin haşlanan yaprakları cild üzerine konur.
* Sapları yere yakın bölümlerinden kesilerek, siyatik, romatizma ve gut hastalıklarında direk ağrıyan bölgelere sürülür.
* Siyatikte, ayak ekleminden başlamak suretiyle dıştan kalçaya kadar, ordan da bacağın içinden topuğa kadar sürülerek bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle birlikte uzun süreli ve rahatlatıcı bir sıcaklık olur ve ağrı diner. Bu durum 2 kez tekrar edilir. Son olarak kalçadan başlanıp aşağı inilir.
* Isırgan kansere yakalanmadan önce çok faydalı olmakla beraber bağışıklı sistemini kuvvetlendirmektedir.
* Akciğer kanserinde de aynı şekilde, kereviz, ebegümeci ve maydanoz ile birlikte haşlanarak çay olarak içilmesinin önleyici etki yaptığı tespit edilmiştir.
Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş ve ince kıyılmış yarım tatlı kaşığı yaprak bir su bardağı kaynar suda haşlanır yarım dakika civarında demlenip süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Isırgan Tohumu : Bağışıklı sistemi kuvvetlendirmek ve kanser riskini azaltmak amacıyla 1 kg bal içine 100 gram ısırgan tohumu karıştırılığ tüketilir.
Isırgan Otu Yağı : Saç dökülmesinde ve romatizmal ağrıların dindirilmesinde faydalıdır.

Yan etkileri : Hormon ihtiva etmesi nedeniyle, kanserli hücreleri besler ve yayılmayı çoğaltabilir. Halk arasında kansere karşı kür olarak kullanılmaktadır. Tek başına kansere karşı etkili değildir. Bu nedenle kanser olmadan kullanılması gerekmektedir.
isirgan3g

isirgan2