Kırlangıç Otu – Chelidonium Majus

Gelincikgiller ( papaveraceae ) Temre otu olarak da bilinir. Anayurdu Avrupa ve Asya olan kırlangıç otu yol kenarlarında ekilmemiş topraklarda ve su yolu gibi nemli yerlerde yetişir. Türkiye’de yaygın olarak görüldüğü bölge Kuzey Anadolu’dur. Küçük sarı çiçekleri ilkbahardan yaza kadar açar. Bütün bitki ince tüylerle kaplıdır. Sapı veya kökü koparıldığında sarı lekeler bırakan küçük kokulu ve koyu turuncu renkli öz suyunu salar.

Kullanılan Kısımları :  Bitki çiçeklendiği dönemde toplanır ve kurutulur. Geleneksel Çin tıbbında kırlangıç otu dekoksiyon şeklinde kullanılsa da bugün sıvı ekstresini kullanmak tercih edilir. Çünkü bu yöntem aktif alkoloitleri çıkarmak ve kullanmak açısından daha etkilidir.

Bileşenleri : Kırlangıç otunun aktif bileşenleri kelidonin ve protopin gibi alkaloitlerdir. Her ikisinin de spazm çözücü etkisinin olduğu gösterilmiştir. Kırlangıç otunda ayrıca Organik asitler flavonoidler ve karotenoidler vardır.Tedavi amaçlı kullanımı geleneksel Asya tıbbında kırlangıç otu sinir sistemini yatıştırmak amacıyla kullanılır. Fakat günümüzde bu bitki karaciğer sorunlarının tedavisi için önerilmektedir. Bitkinin spazm çözücü etkisi üst sinir sisteminin spazmlarıda ve diğer sorunlarda rahatlama sağlayabilir. Ayrıca öksürük ve astım tedavisinde de kullanılır. Kırlangıç otu bakteri ve virüslere karşı etki gösterir. Ayrıca Koreli bilim adamları 2002 yılında bu bitkinin kanser tedavisinde etkili olabileceğini de bildirmişlerdir. Almanya’da gerçekleştirilen invitro araştırmalar kırlangıç otunun sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Bu bitkinin hafif ağrı kesici ve yatıştırıcı etkileri vardır romatizma ağrılarının hafifletilmesi amacıyla kullanılabilir öz suyu uzun yıllardır siğil tedavisinde kullanılmıştır.

Yetiştirilmesi :  Kırlangıç otu nemli toprağı sever hem güneşte hem de gölgede yaşayabilir. İlkbaharda tohumla veya kötü bölünerek üretilir. Uygun koşullar sağlandığında kendi kendine üreyebilir. Kırlangıç otu çocukların oynadığı bahçelerde veya evde yetiştirilmemelidir.

Uyarılar : Kırlangıç otu mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Büyük miktarlarda kullanıldığında zehirli bir eki yaratır. Ayrıca ve bulantı ve dizanteriye neden olabilir. Hamile ve emziren bayanlar için bu bitki önerilmez. Kan basıncı düşük kişilere verilmemelidir. Çocuklara kullandırılmamalı ve ayrıca tek seferlik uygulaması iki hafta ile sınırlandırılmalıdır.