Çemen, Çemen Yağının Bitkisel Faydaları

ÇEMEN -TRİGONELLA FOENUM GRAECUM

Diğer İsimleri: Boy Otu

Kullanılan Kısımları: Tohumu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, kuvvet verici, cinsi arzuyu artırıcı ve müshildir, şeker hastalığına karşı kullanılır. Öksürüğü keser, anne sütünü artırır, kalp çarpıntısını önler, kansızlıkta, raşitizmde faydalıdır. Vücuttaki iltihabı kurutur, romatizmada faydalıdır.

Kollestrolü düşürür, zayıflatıcıdır veremde faydalıdır.

Çemen toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir. Balla yenilir.

Şeker hastalığında toz çemenden sabah, akşam aç karna 2 çay kaşığı 1 bardak su ile içilir. Çemen bal ve hurma ile pişirilir süzülür, bol miktarda bal ile ve edilerek hafif ateşte tekrar kaynatılır. Yemeklerden evvel 1 kaşık, uzun müddet yenirse sesi açar ve güzelleştirir, göğsü ve boğazı yumuşatır, öksürüğü keser. Çemen tozu yemekten evvel yenirse bağırsakları yumuşatır. Bağırsakta olan her türlü rahatsızlığı giderir, içerdeki yaraları geçirir, balla yemek daha faydalı olur. Çekilmiş çemen pişirilip yenilirse sırt, ciğer ve dalak ağrılarına iyi gelir, kaynatılıp suyu içilirse idrar söktürür, rahim ve mesane ağrılarına iyi gelir. Nefes darlığında faydalı olur, cinsiyet organlarını kuvvetlendirir. Böbrek ve mesane taşlarını parçalayıp düşürür. Hamileler çemen yememelidir. Düşüğe sebep olabilir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr çemen tohumu konur, 10 dk kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.

Haricen Kullanılışı: Çemen tozu incir ile birlikte lapa haline getirilip urların üzerine konulursa uru açar

Çemen tozu yaraya serpildiğinde yarayı iyileştirir.

Kel olan kimsenin başına çemen tozu yakı gibi konulursa faydalı olur, çemen tozu lapası basura iyi gelir.

Çemen tohumu tereyağı ile pişirilir, damarlara, sinirlere ve mafsallara sürülürse sertliklerini giderir yumuşaklık verir. Çemen kaynatılır, suyu ile baş yıkanırsa gonağı giderir, saç dökülmesini önler, kelliği giderir, cerahati temizler.

ÇEMEN YAĞI

Çemen yağı mersin yaprağının suyuna karıştırılır. Saçlar bununla ovulursa saçları besler, parlatır ve dökülmesini önler.

Çemen yağı gül yağı ile karıştırılıp soğuktan meydana gelen baş ağrısında başa sürüldüğünde ağrıyı keser.

Tırnak spazmına ve ateş yanığına sürülürse iyi gelir, vücuda sürülürse her türlü kokuyu giderir. Selülitte, sivilcelerde, romatizma ve gutta faydalıdır. Romatizma, gut, siyatikte, iltihap ve çıbanlar için.

Çemen tozu lapa haline getirilir, bir tülbent arasına konulup hastalıklı bölgeye bağlanır. Sivilcelerde dahilen kullanıldığı şekilde hazırlanır sivilcelere pansuman yapılır.

Çemen Yağı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Çemen otu, Çörek otu, Saf zeytinyağı, Badem

Hazırlanış Şekli:

* Üç avuç çemen otu, bir tutam çörek otu zeytinyağı ile birlikte ezilip iyice karıştırıldıktan sonra üzerine kaynar su dökülür.
* Su üzerine çıkan yağlar, kaşıkla alınarak bir şişeye doldurulur.
* Şişenin içine bir kaç badem atılıp iki gün bekletil­dikten sonra süzülerek çemen yağı elde edilir. Her evin ecza dolabında bulunması gereken çemen yağının mafsal ve kulağa kaçan suyu dışarı akıtmada etkin yararı vardır.

Çemen (çimen)

Çemen (çimen) : Baklagiller familyasından sarımsı beyaz çiçekli 20-40 santimetre boyunda, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Tohumlarında, müsilaj, uçucu ve sabit yağ, trigonellin vardır.

Faydası : Balgam söktürür. Göğsü yumuşatır. Vücuda rahatlık verir. Şehvet artırır.

Çemen Tohumu

cemen-otuÇemen Tohumunun Faydaları:
Anne sütünü arttırır.
Göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve öksürüğü keser.
Cinsel isteği ve gücü arttırır.
Sivilcelere ve romatizmaya karşı da etkilidir.
Adet dönemi şikayetlerini azaltır.

Vücuda kuvvet ve rahatlık verir. Kansızlık, gelişim bozukluğu ve şeker hastalığında faydalıdır.
Saçları besler ve saç çıkmasını arttırır.

Kullanımı:
Çemen, et yemeklerinde, çorba ve soslarda da yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Çemen yağı saçlara sürülürse saçları besler.Sivilcelere pansuman yapılırsa faydası görülür.

Çemen Yağı

Malzemeler:
Badem,Çörek otu,Çemen otu,Saf zeytinyağı

Hazırlanışı:
Üç avuç çemen otu, bir tutam çörek otu zeytinyağı ile birlikte ezilip iyice karıştırıldıktan sonra üzerine kaynar su dökülür.Su üzerine çıkan yağlar, kaşıkla alınarak bir şişeye doldurulur.

Şişenin içine bir kaç badem atılıp iki gün bekletil­dikten sonra süzülerek çemen yağı elde edilir. Her evin ecza dolabında bulunması gereken çemen yağının mafsal ve kulağa kaçan suyu dışarı akıtmada etkin yararı vardır.