AHUDUDU

Ahududu Neye İyi Gelir ?

Halk arasında çoğunlukla, Ağaç çileği ve sultan böğürtleni olarak bilinmektedir.

Haziran-temmuz ayları arasında beyaza dönük renkli çiçekler açan, 30-150 cm boyunda, çok senelik, dikenli, çalıya benzeyen görünümü olan bir bitkidir. Daha çok Dağlık bölgelerde orman ve korularında sıkça rastlanmaktadır. Gövdesi dallı, dikenli ve yatıktır. Yaprakları 3- ile 5 parçalı, sivri uçlu, yaprak sapı kıvrık dikenlidir. Çiçekler ekseriya dallarının ucunda 5-10 çiçekli salkımlar halindedirler. Meyvesi etli ve birçok eriksi tipli meyvelerin bir araya gelmesi ile meydana gelmiştir, küre biçiminde, kırmızı renkli ve güzel kokuludur. Meyveleri temmuz ve Ağustos aylarında olgunlaşır. Çoğu çeşitleri bahçelerde yetiştirilmektedir. Umumiyetle sonbaharda 1-1,5 m aralık bırakılmak suretiyle dikilir. Ahudut’lari her 6-7 senede bir yenilenmelidir.

Ahududu’nun Faydaları Nelerdir ?

Kullanılan kısmı, meyve, çiçek ve yapraklarıdır. Meyveler iyice olgunlaştıkları zaman toplanmalıdır.

Yapraklarında tanen, meyvelerinde ise şeker, pektin, uçucu yağlar, sabit yağlar ve malik asit,sitrik asit gibi organik asitler bulunmaktadır.

Boğaz hastalıkaları :Yaprakları boğaz hastalıklarında gargara yapmak için kullanılır.

Romatizma ve eklem rahatsızlıkarı: Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastalıkları tedavisi konusunda çok etkilidir.

Şeker hastalığı ve Böbrek rahatsızlıkları : Taze olacak şekilde, seker ve böbrek hastalıklarında diyet yiyeceği olarak çok faydalıdır.

Ateşli Hastalıklar ve ishal rahatsızlığı( Diare): Halk arasında ishal ve ateşli hastalıkların tedavisi konusunda yaygın olarak tavsiye edilir.

Uyarı : Mide Ülseri rahatsızlığı olan kişilerin kullanmamaları kullanmak istiyorlarsa doktorlarına danışmalarını öneriririz.

Arananlar:

  • Ahududu mail