Bitki ve ilaç etkileşimi

Bitkiler ve ilaçların etkileşimi :

Son zamanlarda, şifalı bitkilerle tedavi, diğer bir ifade ile alternatif tıp oldukça rağbet görüyor. Çoğu insan, sağlık sorunlarına, bitkiler ile çözüm aramaya çalışıyor. Ancak, devamlı olarak, gözden kaçırılan çok önemli bir konuyu vurgulamakta yarar var. Bitkilerin faydaları olduğu kadar , zararları da yan etkileri de vardır. Bazı bitkilerin kullanılması veya ilaçlarla birlikte alınması, çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.  Bu nedenlerle bitkiler ve ilaçlar arasındaki etkileşimleri ilk konu olarak seçtik.

Hangi bitkiler, hangi ilaçlarla birlikte kullanılmamalı, yan etkileri ve ilaçlar ile etkileşimleri (kontraendiksiyonları) nelerdir?
Ekinezya: Aspirin ve kortizon içeren  ilaçlarla kullanılmamalı.
• Efedra: Burun açıcı (dekonjestan) ilaçlar, kafein, tansiyon ve kalp ilaçları ile kullanılmamalı.
• Garlik: Aspirin ve romatizma ilaçları ile kullanılmamalı.
• Ginkgo biloba: Aspirin, romatizma ilaçları, kan sulandırıcı ve idrar söktürücüler ile kullanılmamalı.
• Ginseng: Aspirin ve romatizma ilaçları,  kalp ilaçları, şeker hapları, idrar söktürücülerle kullanılmamalıdır.
• Glukozamin; idrar söktürücü ve insülinler ile kullanılmamalı.
• Kava: Parkinson ve kan sulandırıcı ilaçlarla ile kullanılmamalıdır.
Melatonin: Romatizmal ilaçlar, kortizon ve beta blokerler ile kullanılmamalı.
• Kondriotin sülfat: Aspirin ile birlikte kullanılmamalı.

Yan etkilere dikkat ;
• Ekinezya kullananlarda; mide rahatsızlığı, ishal, kabızlık, alerji sorunları yaşanabilir.
• Garlik kullananlarda bulantı, ishal, kanama, alerji görülebilir.
• Ginseng kullananlarda baş ağrısı, uyku problemi, ürtiker, vajinal kanama, göğüslerde hassasiyet, tansiyon problemi yaşatabilir.
• Ginkgo biloba kullananlarda mide rahatsızlığı, ishal, baş ağrısı, kanama, epilepsi, kramp meydana gelebilir.
• Glukozamin kullananlarda mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, ishal oluşabilir.
• a Kava kullananlarda uyuklama, kaşıntı, karaciğer rahatsızlığı meydana getirebilir.
• Melatonin alanlarda uyuklama, baş ağrısı, depresyon, mide rahatsızlığı husule gelebilir.
• Fitoöstrojen alanlarda meme ve rahim rahatsızlıkları, üroit problemleri yaratabilir.
• Sarımsak ve zencefil gibi bazı bitkiler kandaki pıhtılaşmayı azaltır. Bu sebeple cerrahi müdahalede bulunulacak kişiler ile aspirin ve ağrı kesici kullananların bu bitkisel ilaçları almaması gereklidir.
• Efedra alanlarda baş ağrısı, sinirlilik, tansiyon yüksekliği, felç ve kalp krizi rizikosu yarabilir.

Bitkisel Ürünler

Bitkisel Ürünler İlaç Olmaktan Çıkmasın

Günümüze sıkça kullanılan bitkisel ürünler, insanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren tanımaya ve kullanmaya başlamıştır. Tabiatın verdiği nimetlerden yararlanarak ilaçlar yapılmış, bunlarla ilgili yazılar yazılmış, alimler yetişmiştir. Fakat yaşadığımız bu günlerde bitkisel ürünler satışı bir sektöre dönüşmüş ve bilinçsizce tüketilmeye başlanmıştır.

Gelişen teknoloji ile birlikte doğal ürünler hakkında hiçbir bilgisi olmayan, merdiven altı firmalarca televizyonlarda, internet ortamında birçok satışlar yapılmaktadır. Doğru ve yerinde kullanıldığında mutlu edici sonuçlar ile karşılaşmak pek tabi ki mümkündür. Ancak yanlış veya eksik bilgi nedeniyle başka başka yan etkileri olan bu ürünlerin kullanılması son derece tehlikeli sonuçlar da doğurabilmektedir.

Çok güvenilir aktarlardan alınan bitkiler dahi nasıl toplandıkları, nasıl kurutuldukları ve ne şekilde depolandıkları bilinmediğinden fayda yerine insan sağlığına zarar verebilmektedir. Örneğin taze bitkiler şubat ayından kasım ayına kadar toplanmalı iken kökler ise ilkbahar ile sonbahar arası toplanmalıdır. Yağmurlu, nemli havalarda toplanması uygun değildir. Bazı bitkilerin direk güneş ışığında bazılarının da gölgede kurutulması gerekmektedir. Peki ya depolanması… Hijyenik olmayan poşetler, kutular veya çuvallar kullanılmış olabileceği düşünülmelidir. Ayrıca arasına yabani otların karışabileceği de unutulmamalıdır.

Her aşamasının doğru yapıldığına güvendiğimiz durumlarda bile acaba kişi bitkiyi doğru şekilde doğru zamanda mı kullanıyor? İşte insanoğlunun zihninde bu gibi sorular dönüp duracaktır. Bu durumda bitkisel ürünlere umut bağlamak pek de sağlıklı görünmemektedir.

Bitkisel ürünler Kabusunuz Olmasın

Hekime danışılmadan kullanılacak bitkisel ürünler karaciğer rahatsızlıklarından mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa zemin hazırlayabilmektedir. Özellikle hamile ve emziren kadınların bitkisel ürünleri ne amaçla kullanırlar ise kullansınlar mutlaka yan etkilerini iyi bilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde anne adayı veya anne hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığının tehlikeye atmış olacaktır. Ayrıca yeni doğmuş veya belli bir aya kadar olan bebeklerde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bunların yanı sıra yaşlıların, tansiyon hastalarının, şeker hastalarının, kanser hastalarının, epilepsi hastalarının, tiroid hastalarının vs. hastaların bitkisel ürünleri kullanırken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hem medikal ilaçların hem de bitkisel ürünlerin aynı anda kullanılmasından sakınılmalıdır. Örneğin, tansiyon ilacı kullanan bir yüksek tansiyon kişinin aynı zamanda da “iyi geliyormuş, şifadır” düşüncesiyle bitkisel ürünler de kullanması bu kez tansiyonun haddinden fazla düşmesine ve ölümcül sonuçların doğmasına neden olabilmektedir.