Armut

ARMUT

Özellikleri ve Kullanımı: Pek çok çeşitleri bulunan armut, hemen her ülkede yetişir, pek çok çeşitleri bulunur. Meyvesi ve çekirdekleri şifa maksatlı kullanılır.

Yararları – Faydaları:

a) Çekirdeklerinden 10 gram aç karnına içildiği zaman bağırsaktaki bulunan kurtları düşürür ve bağırsakları temizler.

c) Tansiyon yükselmesini önler Tansiyonu düşürür, kanı temizler, kansızlığa karşı çok faydalıdır, bütün salgı bezlerini düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Kandaki üre asidini, üre tuzları ve tüm artık maddelerin dışarı atılmasında etkili olur.

d) Siyatik ve Romatizma hastalıklarını eklem kireçlenmelerini, damla hastalığı olan hastalara çok etkilidir.

e) Armutta ortalama % 15′e yakın şeker miktarı vardır bu şeker, şeker hastaları için zararsızdır. Şeker hastalarının günde 200 gr. kadar armut tüketmelerinde sakınca yoktur.
Armut
f) Yemekten sonra yenilen armut; hazmı kolaylaştırır, iştahı açar. Mide ve barsağın rahat çalışmasını sağlar. Ağızdaki tükürük bezlerini çalıştırır. Bağırsaklara yumuşatır ve normal dışarı çıkartır. Susuzluğu giderir.

g) Bir litre suya 50 gram armut kurusu veya kuru yaprağı ile 50 gram kuru veya yaş elma kabuğu koymalı ve kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatılıp sabah, öğle, akşam aç karnına birer bardak içildiği takdirde böbrekdeki kum ve taşların dökülmesine de çok etkili olur. Mesane hastalıkları ve belsoğukluğunun tedavisinde ilaçlar ile beraber kullanıldığı zaman çok etkili olur.

h) Gebe kadınların kusmalarını ve mide bulantılarını azaltır. Anne ve çocuğun sağlıklı olmasını sağlar.

1) Sinirleri yatıştırır, zihin yorgunluğun tedavisinde çok faydalı ve etkilidir.

j) Bir litre suda 50 gr. armut kurusu kaynatılır, kaynatılan suya bir miktar şeker ve limon ilave edilerek içilirse, serinletir ve bol miktarda idrar söktürür. Yemeklerden önce yenilmesi tavsiye edilir.

k) Mide rahatsızlıkları çekenler taze armut suyunu ya da kompostosunu içmelidir; Armudun hazmı zor olduğu unutulmamalıdır.