Abanoz Ağacı (Laburnum Anagyroides)

Özellikleri: Süs bitkisi olarakta yetiştirilir. Tedavide tohumları kullanılır. Ağacın yaprakları üçer üçer olup goncaları yoktur. Bodur ve çalımlısı abanoz ağacının meyveleri fasulye şeklinde ve koyu kahve renktedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir.
Tavsiyen edilen Hastalıklar: Tohumlarının sinirleri uyarıcı etkisi vardır. Kalp hastalıkları, çarpıntı, nefes darlığı, göz ağrıları gibi hastalıklarda kullanılması tavsiye edilir. İlaç sanayinde kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli: Tozları kaynatılarak elde edilen su ile yaşaran gözlere uygulanır.
Yan Etkileri: Zehirli bir bitkidir. Mutlak surette doktor kontrolünde kullanımalıdır.

Abanoz Ağacı

Abanoz Ağacı


Abanoz Odunu

ABANOZ ODUNU – DiOSPYROS EBENUM

Diğer isimleri : Hint Abonozu

Kullanılan Kısımları : Dal ve gövde odunu, yongası

Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Abonoz odunu kaynatılıp içildiğinde vücuttaki yel, ağrı ve sızıları, kan tutmasını, felci ve gazları giderir.
Kaynatılan suyuna bal havuç ilave edilerek içildiğinde böbrek ve mesanedeki kumları döker, idrarı sökturür.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr abanoz odunu yongası ko­nur, 10 dk bekletilip içilir.

Haricen: Abonoz odunu kaynatılarak elde edilen su antiseptik etkilidir. Bilhassa göz hastalıklarında kullanılır. Bu su ile gözlere pansuman yapıldığında gözlere kuvvet verir ve gözdeki çıbanları geçirir, devamlı yaşaran gözlerin yaşarmasını ve göz ağrısını keser. Kaynatılan abonoz odunu suyu ile yara izleri devamlı pansuman yapılırsa yara izlerini geçirir. Abonoz odunu toz haline getirilir, hakiki ipek bir bez içerisine konur, bu bez gözün üzerine konulursa gözdeki kataraktı alır.

Kullanılışı: Abonoz odunu toz haline getirilir, 1 bardak kaynar suya, 10 gr konur, 10 dk bekletilir, bu su ile gözlere pansuman yapılır.