Bakla

Özellikleri ve kullanıldığı Yerler: Baklagiller ailesinden olup protein bakımından çok zengin ve besleyici bir bitkidir. Sindirimi kolaydır. Çiçekleri, unu ve kabuğu kullanılır.

Faydaları – Yararları:

a) Bakla, gıda bakımından çok zengin ve besleyicidir. Taze Baklanın faydaları daha fazladır. Sindirimi çok basittir mideyi yormaz, çok vitaminli bir bitkidir. Çiçekleri zamanında, gölgede kurutulmalıdır ve kapalı kaplarda saklanmalıdır.
bakla
b) 15 gram Bakla çiçeği bir litre sıcak suda iyice haşlanır, bir günde 3-5 kaç kaşık içildiği takdirde idrarı söktürür, vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atmakta yardımcı olur. Böbreklerde oluşan taşların ve kumların düşürülmesinde yardımcı olur. Böbrekte oluşan ağrıların tedavisine yardımcı olur, iltihap ve irin cüratları engeller tedavi eder.

c) Bir buçuk ay süreyle devamlı olarak yiyen kadın, hamile kalmasını engeller. Bakladan Tavuğa yedirilse, yumurtlayamaz,yumurtlaması engellenir

d) Kanamayı durdurmaya ve yaraları yerlere, ikiye bölünüp yapıştırıldığı zaman, kanamayı durdurur ve insanların daha kolay uyumasını sağlar.

e) Baklanın kabuklarını iyice dövüp istenmeyen yerlerden çıkan kılların diplerine sürülse, bir daha o bölgeden asla tüy ve kıl çıkmaz.

f) Baklanın suyu ile yüz yıkandığı zaman cildi güzelleştirir. Derinin üzerine Sülük koyulduğunda kan kesilmediği takdirde , baklanın yarısını kanayan bölgeye koyulduğu zaman kanı durdurur. Kanamayı hemen anında keser.

g) Arpanın unu su ile karıştırıp lapa şeklinde, çıbanların üzerlerine konulmalıdır. Kulakların arka kısmında ve gözlerin altında oluşan şişliklere bal ile karıştırıp sürüldüğü zaman şişlerin inmesine faydalı olur. Hanâzir hastalığına Zeytinyağı ile karıştırıp yakı şeklinde konulduğu zaman çok etkili ve yararlıdır.

h) Kabuğu ile birlikte suda pişirilip sirkeyle yenildiği zaman, bağırsakta oluşan yaralara ve ishale fayda sağlar. Ama pişirilirken ilk suyunu değiştirmek gerekir sebebi ise gaz ve şişkinlik yapmasın diye. Eski baklanın gazı tazelerinden daha az miktardadır.

ı) Yine baklanın kabukları çıkartılıp baklalar iki parçaya bölerek alna yapıştırıldığı zaman gözden akan nezlenin sebep olduğu yaşı keser ve baş ağrılarını keser.

i) Baklanın Kabuğunu üzüm şurubuyla birlikte pişirip erkek organlarında ve kadınlarda memede oluşan şişlere ve vücuttaki leke, çil ve cilt hastalıklarına yakı şeklinde konulduğu zaman şişliği geçirir.

j) Dövülmüş hali bademyağı ile beraber pişirildikten sonra şeker de ilave edilerek yenilirse, öksürüklere ve her çeşit göğüs ağrılarına ,göğüs üşütmelerine faydalıdır. Dövülüp ince elekten geçirdikten sonra göze sürülürse, göze beyaz perde inmesini engeller.

k) Kabukları çıkartılmış baklanın yağ, tuz, kekik, tarçın, biber, kimyon, yarpuz (kekiğe benzer bir ot) ile beraber pişirilip yenilirse, her türlü derde fayda sağlar. Daha sonra da Üzerine zencefil murabbası yemek gerekir.

I) Baklayı pişirdikten sonra yakı şeklinde koyulmalı sinir üzerindeki iltahaplara ve irinlere faydalıdır. Yaprağı ateş yanıklarının üzerine konulsa çok fayda sağlar acıyı hafifletir.

m) Baklayı aşırı miktarda yemek zihni bozar. Bundan dolayı pirinç ile beraber yemek daha faydalıdır. Çok fazla bakla yiyen kişilerde gaz ve şişkinlik nedeni ile kulunç ve bel ağrıları fazlalaşır. Bazı insanlarda ise de boğaz ağrısına sebep olur. O halde de badem yağı veya susamyağı içmek gerekir.

n) Baklanın Çiçekleri, sürgün filizleri toplayıp kurutabilirsiniz. Bir litre kaynayan suya 50 gr. ilave edilir, yirmi dakika kadar bekletip süzülür ve yemek aralarında üç-dört su bardağı içildiği zaman idrar söktürmekte çok fayda sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.